2006-01-23

Beckham har stigit i aktning hos mig

Enligt denna artikel i Aftonbladet så byter inte Beckham kalsonger, han köper nya istället. Jag har lekt med den tanken under något år, men min ekonomi har satt stopp. Kul att se att en förmögenhet kommer till god användning!

2006-01-22

Djurrätt är fel

I mitten av 90-talet hade Hans Crispin (Svullos slagpåse Agne, ni vet) ett program på TV4 vid namn Magiskt. Det var där jag fick upp ögonen för magikerduon Penn och Teller. Deras affärsidé är att avslöja ur deras trick går till för att sedan vrida allt ett varv till och lämna åskådaren lite mer förbluffad än vanligt. De är även riktigt, riktigt roliga! Att de är benhårda libertarianer fick jag inte reda på förrän långt senare, vilke bara ökade min aktning för dem.

Hösten 1997 bodde jag med min familj i Cleveland, Ohio och hade då chansen att se dem live i Columbus. Det är ett av mina många trevliga minnen från det året utomlands.

År 2003 fick de en egen serie på kanalen Showtime, vid namn Bullshit. I varje avsnitt går de igenom olika populära dumheter (återvinning, kristendom och UFOn etc.) och avslöjar dem för att vara, just det, bullshit. Tack vare Google Video finns flera av avsnitten på nätet, lätt tillgänglia för alla som behöver lite avslappning. Här nedanför finns två bra avsnitt:

Djurrättsrörelsen för sig ett par slängar av sleven.


Nedan gås Bibeln igenom och frasen "Elvis didn't do no drugs" upprepas friskt.

2006-01-14

Läsvärt

Via Erixon hittade jag denna debattartikel av Paul Bremer, koalitionsledaren i Irak tiden efter dess befrielse. Han beskriver några av de fel han gjorde i inledningen av återuppbyggnaden. Men det är slutklämmen jag fastnade för:

As for Iraq's economy, at liberation it was flat on its back: the World Bank estimated that in 2003 the economy contracted by 41 percent. Now Iraq benefits from an independent central bank, and a new currency whose stability is a remarkable indicator of confidence. The economy is open to foreign investment and commercial laws have been modernized. The International Monetary Fund reports that per-capita income has doubled in the last two years and predicts that Iraq's economy will grow 17 percent this year. No wonder registration of new businesses has jumped 67 percent in the last six months.

2006-01-13

Foliehatt på - animal edition

Jag ramlade över denna sida i en signatur på /.. Foliehattar för människans bästa vän, inte en dag för tidigt!

78 miljonerrrrr!

Värdetransportrånarna i Hallunda fick med sig 15 miljoner kronor, av totalt 78 miljoner i transporten.

Jag brukar bli nojjig om jag går med mer än en tusenlapp i plånboken. Här kör två obeväpnade väktare runt med 78 millar, inte konstigt att de blir rånade.

Lösningen är enligt facket, mesiga politiker och en undfallande allmänhet att minska antalet kontanter, att kanske eventuellt installera kameror och ha bättre infärgning. Jag tycker det är rent nys.

Det enda kriminella fruktar är bly, hel eller halvmantlad. Det enda som är dem kärt är de själva, så det är där man ska sätta in stöten. "Men om väktarna beväpnar sig så eskalerar våldet", brukar ett påstående vara. Jaha, då är det väl bara att borra upp piporna för ännu grövre kaliber?

Bring 'em on, säger jag!

Update:
En snabbutredare och transportfacket vill båda lösa problemet med fler regler, hårdare kontroller av anställda och väskor. Varför ska det vara så krångligt, när det går att lösa med vapen? Transportfacket konstaterar det själva i en artikel i sin medlemstidning. Storbritannien har 1000 (!) rån per år och obeväpnad polis. Sverige hamnar på andraplats i Europa med 70 rån, här har polis men inte väktare vapen. I Belgien sker nästan inga rån, där åker tre beväpnade väktare med varje bil.
Dra era egna slutsatser, jag har dragit min.

En borta, fem kvar

I en intervju säger Peter Eriksson att han vill permanenta biltullarna i Stockholm och införa nya tullar i Göteborg också. I ett första steg, kan man anta. Man bör komma ihåg att Momsen började på 4 procent, idag är den 25 procent.

Håller de fast vid sina stolliga idéer så kommer vi bara ha sex partier i Riksdagen efter 17 september. Kanske fem om Vänsterpartiet spelar sina kort lika våghalsigt som hittills.

"Det blir bättre och bättre dag för dag!"

2006-01-12

Miggis... igen!

Migrationsverket har en otacksam uppgift, de måste göra praktik av det svenska folkets tysta tankar. Det är inte ovanligt att jag när jag diskuterar politik stöter på uppfattningar som att "invandrare kommer bara hit för bidragen" och att "de tar våra jobb, så vi har inte råd att släppa in hur många som helst." Resultatet av sådana tankar är att endast de mest ömmande, eller samhällsekonomiskt lönsamma personerna tillåts bosätta sig i Sverige. Resten ska kastas ut.

Och det är här Migrationsverket kommer in, det är deras jobb att ge kalla handen, att säga nej och att handfängsla, sedera och flyga ut de som bedöms ovärdiga ett svenskt medborgarskap. Den kritik som riktas mot Migrationsverket är att de är för hårda, för kalla och för stela (samt att de firar utvisningar, vilket jag inte berör här). Men Miggis handlande är bara ett symtom av en inhuman lagstiftning och i grunden kalla medborgare.

Nu har en handläggare på Migrationsverket nekat en mor att närvara på sin mördade sons begravning, eftersom de befarar att hon kommer att söka uppehållstillstånd här. Det är ett sjukt inhumant beslut, det är förjävligt att det sker i Sverige och det gör mig förbannad att lagstiftningen är som det är. Men det är inte Migrationsverkets fel.

Felet ligger hos migrationsminister Barbro Holmberg, hos hennes supportrar i S, V och Mp och hos de svenskar som anser att landet (ett av de mest glesbefolkade i världen) "inte har plats" för vissa människor.

2006-01-11

Mycket roligt!

Ett av de bästa blondinskämten som jag har läst!

2006-01-09

Facket på sista versen?

Det danska Institutet för framtidsstudier beskriver i en ny rapport hur vissa arbeten och företeelser kommer att vara utdöda om några få årtionden. Bland de saker som kommer att försvinna återfinns kära ting som kontanter och armbandsur. Här känner jag (kanske bara beroende på sentimentalitet och förnekelse) att studien har hamnat fel. Armbandsur fyller redan idag en allt mindre funktion, men finns kvar som statussymboler. Och kontanterna, om n inte utgivna av riksbanker, kommer att finnas kvar så länge människor tjänar på att jobba svart.

Det finns även några saker vars bortgång inte kommer att orsaka några tårar hos mig. Till dessa hör rökning, bensinmotorer, konduktörer och fackföreningar. Fastän konduktörernas facköerning lär kämpa tappert för sin och sina medlemmars överlevnad.

Och i en annan artikel rapporteras att spikmattan snart kan ha gjort sitt på landets vägar.

Det är spännande tider vi lever i, minst sagt!

2006-01-03

Galileio - rätt tänkt, men fel ändå

I mellandagarna såg jag en mycket kort notis på statstelevisionen om att EU hade skickat upp en raket i Kazakstan. Det speciella med denna raket var att den bar på den första satteliten i Galileio-projektet, EUs GPS-utmanare. Speakern berättade om alla fördelar med ett positioneringssystem, till exempel hög precision för luftfart och enklare för ambulanser att hitta patienter.

Men tyvärr så nämner de inte med ett ord de frågetecken som finns runt projektet. Här är några av dem:
Varför finansieras 1/5 av projektet från Kommunist-Kina?
Vad vill de använda systemet till, Taiwan?

Vid en konflikt kan USA slå på sin kryptering av GPS igen, är det värt flera miljarder av oss EU-medborgares pengar för att finansiera denna eventualitet?
Är USA-trotsandet värt ett samarbete med Kommunist-Kina?

Varför är ställer ingen svensk media några frågor om Galileio? I Storbritannien finns det i alla fall en person som höjer rösten. (Via HAX.)

Jag är fascinerad av positionering, kameror och all form av trafikinformation och -ledning. Men hur intressant ett nytt positioneringssystem kan verka så väger nackdelarna ändå tungt. 21 länder med olika ledning och mål försöker samsas om ett system som kan användas på myriader av olika sätt, samtidigt bjuds några röd-kommunister att delta. Galileio kan mycket snabbt bli en soppa med många negativa effekter.