2006-07-27

Resistance is futile

Det här inlägget är en ursäkt till alla drabbade. Jag har kommit till insikt om att jag numera är en av dem. Det har liksom smugit sig på mig och jag har inte varit alert nog att hålla garden uppe. Sorry!

Jag har blivit en spammare!

De senaste dagarna har jag mailat tips på artiklar, bilder, roliga filmer eller små ljudklipp till en stor del av min bekantskapskrets. Trots att jag själv retar mig enormt på oombedda mail med små skämt kopierade från någon webbsida.

Men, för att citera Strindberg: "Jag har sålunda erkänt mina fel, men därmed har jag icke för någon del givit löfte om ånger, och ännu mindre om bättring."

Jag har sålunda erkänt mina fel, men där-
med har jag icke för någon del givit löfte om
ånger, och ännu mindre om bättring.

Håll till godo med en lite film om insidan av en cola-maskin!

2006-07-20

Det går framåt!

En artikel i Globe & Mail berättar om hur några forskare har lyckats producera insulin ur safflower-olja. Safflower (jag käner inte det svenska namnet) är en oljeväxt som redan idag odlas kommersiellt i bland annat USA. Enligt forskarnas beräkningar skulle 16000 hektar av dessa växter räcka för att förse hela jordens behov av insulin.

Kostnaden gentemot dagens produktionssätt (genmodifiering av E. Coli-bakterier) kan man sänka kostnaden med 40%. Det innebär att fler människor runt om i världen kan få tillgång till det insulin de behöver. Det innebär också att diabetespatienter får mer pengar över till annan konsumtion, biobesök, strumpor eller en flaska gott vin.

2006-07-02

Mitt i prick

Tänk om du skulle skriva en roman i samma anda som Douglas Adams eller Terry Pratchett, där allt är lite upp liksom. Hur skulle du då beskriva en statlig kvalitets tv-kanal som tappat kontakten med sitt uppdrag?
Dessa ord skulle jag valt, de är hämtade ur ett pressmeddelande skickat från SvT samtidigt som de annonserar att samhällsredaktionerna får minskade budgetar:

"Bingo Royale heter programmet och Nils Edwall heter programledaren när SVT bjuder på glittriga bingokvällar i höst. Det blir direktsänd helgunderhållning från en lokal i centrala Stockholm, där Nils med glatt humör, en smula galenskap och många överraskningar sköter nummerdragningen och bjuder in kända gäster till sin hjälp."

Dikten - verkligheten, 0-1.

Jag skulle gärna skrivit något om samhällets förflackning och den nutida kulturens ytlighet. Men jag är uppväxt i denna tid och därför både alltför förflackad och ytlig för att finna rätt ord.