2006-08-14

Sossar, kommunister och Hizbollah


Jag har en fördel i mitt jobb, eftersom jag har utsikt över Stora Torget och kan se allt som tilldrar sig på Linköpings naturliga samlingspunkt. Som idag till exempel, när jag bevittnade hur ungkommunister, ABF-aktiva och SSU-basen gjorde gemensam sak mot Israel, förenade under Hizbollahs gula flagg.

Det första som tilldrog sig min uppmärksamhet var när en 12-årig grabb cyklar förbi utanför fönstret med en bjärt gul Hizbollah-flagga fasttejpad bak på cykeln. Därefter gick det bara utför. En mindre samling människor formades framför Folk Filbyter-statyn och ett par högtalare riggades upp. Själva talen hörde jag ingenting av och kan därför bara spekulera i vad som sades. (Till exempel spekulerar jag att följande sades: bojkotta Israel, stoppa ockupationen, "vi måste visa förståelse för libaneserna", Israel åste sluta sitt anfallskrig, etc. Och att följande inte sades: demokratier måste ha rätt att skydda sig, Hizbollah och Hamas måste frige de kidnappade soldaterna, Iran använder detta för att tysta ned talet om kärnvapen, etc.)


I folksamlingen viftades det med FN- och libanesiska flaggor, plakat med texten "Bojkotta Israel" och så två-tre flaggor med Hizbollahs kalashnikov. När jag fick en någorlunda ledig stund hade demonstrationen upplösts men jag passade på att smita ut på torget för att känna av läget. Döm om min förvåning när jag ser Crazy Horse-Anna sittandes vid Filbyter-statyn med en laptop i knät och omgiven av två ombudsmän. Jag inledde en vänskaplig konversation med den ena ombudsmannen. I grova drag gick det som följer:

Jag: "Är demonstrationen över, redan?"
Han: "Ja, tyvärr."
Jag spanar över torget och ser en gatupratare med ABF-logga och en affisch om demon.
Jag:"Vilka var det som arrangerade den?"
Han:"Det var vi sossar, ABF och så libanesiska föreningen."
Jag:"Jaha, ja. Vad anser du om Hizbollah-flaggorna som vajade i demonstrationen, stödjer ni dem."
Han:"Nej, det var olyckligt att de var med."
Jag:"Men varför tillät ni dem att gå med i demonstrationen?"
Han:"Det var ingen demonstration, det var en apell och vi kan inte bestämma vilka som kan får vara med."
Jag:"Det kan ni väl visst!"
Han:"Jag är inte arrangör. Jag tyckte också det var olyckligt att de gick med, men kunde inte säga till dem."
Jag:"Vem är det som är arrangör då (för nyss sa han att det var de)?"
Han:"Jag vet inte."
Jag:"Så ni stödjer inte Hizbollah, men har inget emot att delta i ett möte tillsammans med Hizbollah-anhängare?"
Han:"Det var olyckligt att de var med, men det är inget som SSU stödjer. Vi kan inte styra över vilka flaggor enskilda individer väljer att vifta med."

Aha, så de är arrangörer när solen skiner och deltar gärna under parollen om att bojkotta Israel (tills dess att de möter Libanons/Irans/FNs/Hamas krav), men när det börjar blåsa är arrangörerna försvunna och flaggorna är ett olyckligt misstag. Om de inte ber Hizbollah-sympatisörer att sticka så är de antingen mycket veka människor, eller så har de översyn med Hizbollahs terror gentemot Libanons och Israels folk eftersom det tjänar deras högre syfte att klaga på Israel.

Olof Palme hade svårt att se skillnad mellan diktatur och demokrati. Men i ett av sina tal myntade han uttrycket "diktaturens kreatur". Tyvärr kan jag konstatera att socialdemokratin inte har kommit långt på de 25 år som passerat. De blundar fortfarande för våldsverkare (100 katusha-raketer om dagen riktade mot Israel, till exempel.) och totalitära regimer (Hizbollah finansieras via Syrien av Iran.) om det ger dem en möjlighet att kritisera en liberal demokrati .

Fotografiet från dagens demonstration är taget av min vän Gustaf.

Vill ni läsa om Israel-Libanon rekommenderar jag Rasmus Fleischers texter 1, 2 på Copyriot med kommentarer.

Update: Enligt dagens Corren skulle talarna ha varit Anna Sjödin från SSU, Alexander Gabelic från svenska FN-förbundet och Jonas Hasselqvist från UV. Trots att samtliga dessa hade tid att hålla korta apeller så var det ingen som tog sig tid att kritisera Hizbollah eller dess flaggor som fann i publiken. Det får mig att än mer undra om det var en demonstration för Libanon eller bara allmänt mot Israel?

2006-08-06

Det blir maktskifte!

Idag talade Göran Persson i Björkvik. Detta skulle kunna markerat starten för valrörelsen, här skulle statsministern lägga fram sin agenda för de kommande fyra åren. Ett hoppfullt och visionärt tal med såväl stora drömmar som stora förslag stod att vänta.

Men det bidde inte en tumme. Två timmar efter talet är det av drakrana bara DN som har talet som förstanyhet, men då utan bild. SvD har talet som andranyhet, med en artikeltext som inte är mycket längre än förstasidans puff. Orsak: talet saknade nästan helt och hållet innehåll*.

Kalla mig gärna skadeglad, men det märks att Göran Persson och hans parti är trött. De har inga nya förslag, de pratar hellre om de gågna 12 åren än om de kommande 4 (eller för den delen 12). Deras valkampanj baserar sig på en lögn om Moderaternas skattesänkningar och det enda de själva föreslår är lite mer pengar hit och lite mindre pengar dit.

Det är möjligt att (S)tenkrossen (LO, SAP, SSU, Unga Örnar, Folksam et. al.) snart sätter igång på riktigt. Men av det jag sett hittills gör mig bara glad, det är halvsanningar, plattityder och rena lögner Rörelsens alla grenar.

Fortsätter det så här är maktskiftet snart rott i hamn!

* Det mest radikala förslaget var att Sverige skulle stå värd för en konferens om Libanon. Låt se: Persson har arrangerat, smörjt kråset och skakat hand med högdjur på inte mindre än tre (3) konferenser om Förintelsen och folkmord. Men det har ändå inte förmått gubben att agera för att rädda liv när människor slaktas i Sudan. Eller ens att kritisera Iran och Hizbollah för deras antisemitiska politik. Men han och FN-Janne Eliasson kommer säkert lyckas den här gången. Bara konferensen är tillräckligt stor. Ja jävlar!

2006-08-04

Ljusterapi?

Så undviker du
elchock i höst

Aftonbladet guidar till säkrare elpriser i kristider Lista - så hittar du billigaste elabonnemanget


Jag trodde det var höstdepressionen som skulle hållas stången.