2007-07-31

Övergrepp ok?

RFSL:s tidigare ordförande Anders Selin skrev igår på DN Debatt. Jag tänkte skriva en kommentar, men bloggen Aftonfabler hann före med att sätta mina tankar på pränt.

2007-07-24

Sassa, brassa!

Jag har haft ångest för MUF:s utveckling efter maktskiftet. Med vånda har jag sett på hur SSU, Sveriges allra tråkigaste ungdomsförbund, inte vågat sticka upp mot Regeringen eller sitt moderparti. Jag har trott att orsaken var socialdemokraternas långa maktinnehav som fått dem att tappa sugen. Varför kämpa för något man ändå får, liksom?

Nu har det snart gått ett år sen valet och min ångest har lättat rejält. Det var inte maktinnehavets fel, SSU är helt enkelt stentrista!

Mona Sahlin vill lyssna på ungdomar och kommer därför att besöka SSU:s kongress i höst. (Om hon med ungdomar menar 30-åriga LO-funktionärer så har hon prickat rätt.) SSU tar tillfället i akt att lite försynt föreslå några åtgärder för att förbättra för unga. (De kräver inte förändring, de skriker inte efter handling, de föreslår åtgärder... stentrist!)

Nåväl, vilka är de nya fräscha förslagen som "ungdomarna" föreslagit? Låt se:
Rätt till heltid!
Alla gymnasieprogram ska ge högskolebehörighet!
Utveckla Komvux!

Kreativt, minst sagt. Men jag känner igen det någonstans ifrån. Om de inte ens vågar mopsa upp sig inom familjen, utan jamar med i kören, hur ska de då kunna ta debatten mot de riktiga motståndarn?

Kom igen SSU, det är dags att bjuda lite motstånd! Sassa, brassa! Kom in i leken! Lägg ned den med fackavgifter betalada mazarinen och börja kämpa lite! Det vore trist att behöva sitta i nästa valrörelse igen och debattera med tomma stolar eftersom det i hela 4:e storstadsregionen inte går att hitta en enda SSU:are som prioriterar debatt framför facklig-politisk samverkansfika, studiecirkel med dopp eller styrelsemöte och baguette!

2007-07-23

För lätt!

Ibland vill jag lägga ned den här bloggen. Jobbet är helt enkelt för lätt. Som idag:

"Skatteverket tar hjälp av apor!"

Godnatt!

2007-07-19

Gammal är äldst

Ulf Nilsson hamnar inte alltid rätt. Men idag gör han det.

Sköna nya värld!

Inledningen på den här artikeln finner jag lustigt underhållande. Blind optimism utan nackdelar blir lätt absurdt.

Jag kan se Lena Nyberg framför mig när hon läser DN Debatt vid frukostbordet, hittar förslaget och flyger upp från stolen, välter bordet skrikandes "jippieeeeeeee!" så att apelsinjuicen sprutar! "Äntligen! Det finns inga gränser för vad vi kan kontrollera!"

Att fotbollstränaren för knattelaget säger nej nästa säsong för att han inte vill visa sitt registerutdrag med en rattfylla från '89 för klubbens styrelse (och deras familjer, vänner och kollegor etc.) ska inte stå ivägen för Lena Nybergs sköna nya värld.

2007-07-18

Nya Ledljus

Nytt ansikte, fast samma innehåll. Påminner mig om en annan förnyelse.

Produktutveckling

Wasabröd ska lansera sin största nyhet på 70 år. Ett ljusare och mjukare knäckebröd i tre varianter. Formfranska?

2007-07-17

Venez nombreux!

När Polen skulle bli medlemmar i EU blev Fransmännen livrädda. De trodde att de skulle översköljas av polska hantverkare som skulle konkurrera ut de stolta franska yrkesmännen genom högre kvalitet, raskare arbetstakt och lägre priser. Hemska tanke!

För att lugna de franska nerverna skapade polska turistbyrån följande annons.

Idag presenterade Tobias Billström förslag på nya regler för arbetskraftsinvandring. Det ska bli lättare att komma till Sverige för att söka arbete och företag ska kunna direktrekrytera specialkompetens. Det blir inga öppna gränser, arbetssökarvisumen ska behovsprövas, men ett bra steg i rätt rikting.

Facket, en intresseorganisation precis som scouterna och Club 300, får inte längre vetorätt när utlänningar ska anställas. Som vanligt blir de rosenrasande när de mister chansen att hålla utlänningarna på armlängds avstånd. De gamla argumenten från debatten om den polska rörmokaren dammas av och idisslas ännu en gång. Lika fel nu som då. Min fest lyckas de inte dansa fram regn på!

Tobias Billströms presskonferens var riktigt trevlig att titta på. Titta i efterhand här. Notera särskilt hans svar på frågan "vilka branscher kommer att vara aktuella för invandringen?" Han svarar att det ändrar sig över tid men att han till exempel ser byggnads- och serviceyrken som aktuella idag. Men om morgondagen är svårt att sia, med exempelvis IT-bubblan som exempel.

DN refererar det resonemanget enligt följande: "På frågan vilka branscher som kommer att bli aktuella nämner Billström byggbranschen och servicesektorn."

Enkla frågor som ger komplexa svar har svårt att få plats i tidningsartiklarna. Det kan bero på att internet begränsar en aritkels maxlängd...

2007-07-12

Från ord till förhalning

Mona måste skärpa sig, det är dags att tala ur skägget. Nu har hon under sex månader snackat om att förändra sin politik. Men sätt igång någon gång!

Idag presenterar hon ett dokument med nio frågor om hur skolan ska förbättras. I höst ska de börja diskussionen om hur man eventuellt skulle kunna lösa dessa problem och kanske kommer de komma fram till förslag på förändringar av sin politik. Varför tar de sån tid på sig? Tänker de försöka mörka politiken för väljarna i nästa val också?

Sossarna är så långt efter att man undrar om de någonsin kommer komma ikapp. Alliansen ställde sig flera av de nio frågorna för flera år sedan, besvarade dem och tog fram en ny politik som de redan har hunnit vinna ett val på. Vill (S) verkligen förnya sin politik på skolområdet så är det bara att kolla här, där svaren redan finns!
Jag borde kanske läsa på lite mer innan jag kommenterar denna artikel på Aftonbladet.se. Men jag säger som Homer Simpson när han får reda på att det är tre dagars väntetid för att köpa pistoler: "But I'm angry now!"

På synbart lösa grunder beslutar socialtjänsten om omhändertagande av ett barn. Snart därpå knackar sju av statens hantlangare (fem poliser och två socialarbetare) på hos en intet ont anande familj för att omhänderta barnen.

Trots polisbrist och ofta överbelastade socialförvaltningar lyckas man koordinera sju personer för att omhänderta ett barn från två föräldrar. Det är nästan fyra personer per förälder, undrar hur förhållandet såg ut vid nattens razzia mot Bandidos?

Omhändertagande av barn är känsliga ärenden och påfrestande för föräldrarna. Poliser har minst två års utbildning, socialarbetare ofta fem år. Sammanlagt 20 års utbildning plus otaliga års yrkeserfarenhet. Men brydde någon enda av dessa personer sig om att ta med sig papper på besluten? Icke.

Vi har en konsoliderad demokrati i Sverige, med ett fungerande rättsväsende. Däremot är det inte felfritt. Staten har inga konkurrenter, den är den enda vi har. Därför är det viktigare än någon annan stans att riskerna för godtycklighet och misstag minimeras. Länsrätten upphävde beslutet, vilket är jättebra. Men borde det verkligen ha gått så här långt?

(Reservation: Det kan finnas uppgifter som Aftonbladet utelämnat och som dyker upp senare. I så fall tyglar jag min ilska då, nu är jag ung och arg!)

2007-07-11

Kan vara sommaren

På sommarne är det varmt och man blir lätt uttorkad. Många går på semester och vikarier kallas in. Då kan saker som detta ske:

DN sätter rubriken "Globalisering drabbar fattiga länder" på en artikel som sammanfattar läget såhär:
"Inrikespolitiska svagheter som analfabetism, brister i infrastruktur och ökenutbredning har angetts som skäl av FN, men en del av deltagarna pekade också på följderna av protektionism från länderna i norr."

Så felet med globaliseringen är att vissa länder inte öppnat sig tillräckligt? I så fall är jag gärna globaliseringskritisk!

2007-07-06

Vem väljer LO?

Politikerbloggen rapporterar att LO tänker ta debatten mot SD. Undrar om de ska representeras av Peter Kennerfalk?