2008-02-26

Lika som bär



Det här smycket ger mig kraftiga Wedlock-vibbar.


Wessberg är nog en bra karl

Två timmars oväntat lidande på ett SJ-tåg förde i ala fall med sig någonting gott. Jag har börjat intressera mig för bloggen igen.

SvD:s ledarsida är nog den bästa i svensk press. Tipsa mig gärna om andra ifall ni tycker jag har fel.

Dagens analys av HG Wessberg-effekten i Rosenbad är intressant läsning. Som anställd på moderaternas kommunikationsavdelning är följande citat självklart för mig, men alltid trevligt att upprepa:

"Nu när reformerna ger utslag i samhället – jobben fortsätter strömma in, skattesänkningarna ger mer pengar i plånboken, vårdnadsbidragen och valfrihets­reformerna börjar skönjas – är det hög tid att gå på offensiven."

2008-02-25

Äntligen hemma

Så, mina vänner, till slut var denna prövning slut och jag är äntligen hemma i mitt mysiga hem... i sisådär sju timmar till. Sen är det tillbaks in i den ljuvliga grottekvarnen.

Värna arbetslinjen och sånt...

2h sen, bytt tåg. Räddad? Kanske!

Vi som skulle gå av i Linköping slapp vänta på bussen i Norrköping. Istället kunde vi ta ett passerande regionaltåg. Så nu sitter jag på det tåget och har 15 minuter till jag är hemma. Datorn och modemet fungerar fortfarande som en dröm!

FUCK FUCK FUCK

Jag trodde det var över när vi rullade in i Norrköping. Men eftersom jag skrev en sarkastisk kommentar om Gud i ett sms så har vi straffats med vändande blixt. Nu måste vi vänta in en buss från Katrineholm som kommer in klockan kvart i nio. FUCK!

Update från skogen

Nu har tåget tvingats göra tre stopp, varav två nödinbromsningar, på grund av en trasig säkring. Allt som allt är vi strax över 1.5 timme försenade. Just nu rullar vi in i Norrköping. Jag har aldrig varit så glad över att se den relativa civilisation som den staden utgör!

Både datorn och modemet har fungerat felfritt. Jag är alldeles lyrisk! Gud, vilket bra köp det här har varit.

Nära döden-upplevelse visar sig falsk

Jag har sett Maud Olofsson på mycket nära håll en gång. På väg till centralstationen i Stockholm passerade jag förbi Näringsdepartementet och den Kinnarps-butik som ligger bredvid (ovanför Sheraton, typ). Jag var stressad och hade lite lagom fart framåt.

Plötsligt kliver en två meter lång man i mörk kostym ut genom dörren till Kinnarps. Jag ser att han har snaggat huvud och öronsnäcka. Samtidigt som jag vrider huvudet för att titta på honom, tänker jag "livvakt" och fortsätter framåt. Då stoppas min framfört av ett hinder i brösthöjd, klätt i någon sorts tjockjacka. Jag tittar ned och ser näringsministern framför mig. Genast känner jag en bastant hand på min axel som jag förstår hänger ihop med livvaktens kropp.

Jag ber snabbt om ursäkt, handen lossar efter någon sekund och jag kan lomma vidare mot tåget långt bort från stan. Direkt började jag tänka på hur det kunde gått, på skjutglada livvakter, svårbedömda situationer och sånt. Det var en nära döden-upplevelse helt enkelt.

Idag visade det sig dock att jag oroade mig i onödan.

Hissa: Tre och Apple; Dissa: SJ

Jag har precis suttit 20 minuter på ett nästan strömlöst tåg, någonstans i de sörmländska skogarna. En inte helt ovanlig upplevelse för mig som frekvent SJ-resenär. Men den här gången var det annorlunda.

Tack vare min nya MacBook Air och ett 3G-modem från 3 så har mitt liv varit fantastiskt. Jag har kunnat surfa och chatta för glatta livet, trots att tågets internet lade av efter 5 minuter. Det är helt enkelt superbra!

Tre har en riktigt skön isntällning till kundservice. De har ringt mig 2 gånger sen jag tecknade mis hos dem i november för att kolla så allt är bra med mitt abonnemang och mobil. Båda gångerna har jag haft lite strul som de löst över telefon eller gett mig tips om hur jag får snabb service (butiken på Stureplan har tekniker på plats). Självklart är baktanken att fixa merförsäljning och jag är en sucker för sånt.

Det senaste samtalet skedde förra måndagen, vilket var dagen innan min MacBook skulle anlända. Så jag berättade att jag skulle köpa ett 3G-modem senare i veckan. Fem sekunder senare hade de lagt en beställning åt mig, med leverans dagen efter och gett mig 300 fria sms som plåster på såren för sms-problem med mobilen.

Det är bra kundservice och bra uppförsäljning!

Vad gäller SJ så kommer jag bara åka med konkurrenterna från och med nu... nej, just det.

Ett sista företag som bör hyllas är Delicato, vars goda vaniljhjärtan säljs i SJ:s bistro. Skapligt pris och god konsistens! Najs!

2008-02-21

DN har utvecklat mig

Den senaste veckan har meta-debatten varit livlig runt DN Kulturs attacker på Johan Norberg. Någon riktig debatt har det inte blivit, eftersom kulturredaktören Maria Schottenius vägrat delta. Det anstår inte den fina redaktören att debattera offentligt med en enkel, förorättad författare. Däremot går monologer utan replik bra.



Min kulturell bildning är ringa, men den senaste veckan har DN Kultur faktiskt utvecklat mig.

Jag har äntligen förstått uttrycket att sitta i ett Elfenbenstorn.

Lån här och där

Om man erbjuder mikrolån i Bangladesh så får man Nobels fredspris.
Om man erbjuder mikrolån i Sverige så hotas man med förbud.

2008-02-17

Kommunal är sin egen bödel

En replik till denna insändare av olika Kommunal-sektioner. När ni läser deras alster, titta på ordvalet, valen av exempel och tonläget. Betänk sen att texten måste ha passerat minst fyra personer, en per sektion, som alla godkänt texten innan den skickades in. Det här är alltså resultatet av Kommunals samlade intelligentia och representerar fackledningens åsikter. Inte konstigt att de förlorar medlemmar och inte klarar av att driva en vettig verksamhet.

Folkbladet 13 februari 2008.

Kommunal är sin egen bödel

Replik till Leif Ahlström, Kommunal 12/2 och diverse sektioner ur Kommunal 6/2

Kommunal är oroade för sin framtid och det med rätta. Under regeringens första år vid makten gick över 150 000 människor från bidrag till arbete. Det är 150 000 fler möjliga medlemmar till facket. Trots det förlorade Kommunal 30 000 medlemmar under samma period. Svenska arbetare tycker inte att Kommunals erbjudande är tillräckligt attraktivt.

Som medlem i facket vill man få valuta för sin höga medlemsavgift. Stöd i förhandlingar med arbetsgivaren, försäkringsskydd och en organisation som hjälper till vid konflikter är tjänster som man efterfrågar. Men istället för att driva facklig verksamhet agerar Kommunal hätsk kampanjorganisation mot regeringen och för socialdemokraterna. Inte konstigt att allt fler gör som jag och står utanför facket.

Johan Lundberg
MUF Östergötland

Kan bra vara dåligt?

Svenska Dagbladets ledare ger idag en god och näringsriktig portion råg i ryggen till alla vi som är bekymrade över skolans utveckling.

"För några månader sedan lade de världsledande managementkonsulterna McKinsey fram en utomordentligt intressant studie. I How the world’s best-performing school systems come out on top granskas världens bästa skolsystem. Vad har de för gemensamma nämnare?

Ett antal fördomar kommer på skam. Det är inte resurser som avgör; i själva verket lägger ett antal av toppnationerna mindre pengar på skolan än genomsnittet. Det handlar inte om antalet studietimmar; mönsterlandet Finland har sen skolstart och korta dagar i de första årskurserna. Det handlar inte ens om att klasserna är små (i alla fall inte utanför lågstadiet).

Det handlar om lärarna."

2008-02-10

Facket har talat...


... för döva öron. Varje torsdag ställer några utkommenderade kommunal-tjänstemän upp en scen och några roll-ups utanför riksdagen för att driva "kampen för rättvisa". Bilden nedan visar på den breda och folkliga uppslutningen som demonstrationerna brukar uppbåda.

Förlåt!

det har varit en hektisk tid på jobbet och i MUF. Så bloggen har fått lida. Det här är femtielfte gången jag ber om ursäkt för dåligt bloggande. Men jag tänker ändå inte lägga av helt. Det finns för mycket frustration inom mig för det.

Så, här kommer några inlägg på rad.