2008-06-26

Sorry

Jag ber hemskt mycket om ursäkt för att det inte blivit några uppdateringar sedan förra lördagen. Tanken var att direktblogga från Israel, men resan blev för bra. Vi hade helt enkelt ingen tid över att vila på, det var möten och träffar nästan dygnet runt. En underbar upplevelse, men tyvärr blev ni, kära läsare, lidande.

Jag återkommer med bilder och berättelser från resan.

Därefter har det varit midsommar och sedan åter till frihetsgruvan. Det är först nu som jag har kunnat koppla av en stund. (Okej, några avsnitt West Wing har jag hunnit med...)

Nåväl. Till nästa gång:
Se upp i blåbärsskogen!
Blogged with the Flock Browser

2008-06-19

Hemma igen

Jag har äntligen kommit hem från mitt livs bästa resa. Dessa fyra dagar har varit fyllda från tidig morgon till sen kväll. Jag har träffat judar, palestinier och amerikaner. Talat med journalister, professorer och enskilda engagerade människor. Upplevt hopp och tvivel.

Fyra dagar i Israel har inte besvarat alla mina frågor, utan istället ersatt tidigare frågor med ännu fler nya. Konflikterna, för det är många, har blivit tydligare för mig men lösningarna är ännu långt ifrån givna.

Jag gick upp klockan 05 i morse efter 2.5 timmars sömn. Nu är hon nästan ett natten efter. Dags att sova. Jag återkommer med reflektioner och bilder.
Blogged with the Flock Browser

2008-06-14

På väg


Shalom!

Jag har precis gått av tåget på Arlanda, varifrån jag ska flyga till Israel. Vi får se hur det funkar med schema, internetuppkoppling och vanlig ork. Men troligen kommer du, kära läsare, att få uppdateringar varje dag och föhoppningsvis ännu oftare.

Bifogar en idolbild på mig utanför Linköpings Resecentrum. Fri publicering.


Blogged with the Flock Browser

2008-06-10

Matte kan vara kul!

Hans Hatwigs flaggskepp En Ding-Ding Värld har gått i graven. Men Aftonbladet ger mig min dagliga dos av fakta jag inte visste jag ville ha, men som jag blir glad av att få.

Idag rapporterar de att McMurdo-stationen på Antarktis fått en leverans med 16500 kondomer till sina forskare och annan personal inför det mörka halvåret.

Så här kan en ekvation se ut:
(k/(p/2))/(365/2)=d där k=antal kondomer, p=antalet personal och d=dagsransonen per par. Antalet personal är halverat eftersom en kondom delas av i genomsnitt två personer, det här kan variera beroende på kultur, årtionde och den genomsnittliga karisman hos personalen.

I det här fallet blir det 1,45 kondomer per par och dag.

Vem sa att matte var tråkigt?


Blogged with the Flock Browser

2008-06-09

Vad fan, Telia?!

iPhone 3G till Sverige. Den meningen har jag velat läsa i snart 18 månaders tid. Idag blev det verklighet på Apples Keynote.

För att få reda på pris och köpa telefonen hänvisar Apple.se till Telia. så jag (liksom troligen tusentals andra svenskar) går in på Telia.se för att hitta alla härliga fakta.

Resultatet? INTE ETT JOTA! Ingen info existerar över huvud taget. Ingenstans står det en rad om iPhone och det har ändå gått flera timmar sen lanseringen. DN.se har iPhone på förstsidan, som typ enda tekniknyhet i år. Men från Telia är det knäpptyst. Schabblare!

iPhone handlar om att få information blixtsnabbt. Blixtsnabbt är inte monopol-Telias melodi.

Det här är osammanhängande pladder från min sida. Men som bloggens rubrik säger är detta en liberal säkerhetsventil när trycket blivit för stort. Ikväll har det verkligen slagit slint.

Uppdatering
12 timmar senare.
Telias sida fortfarande lika tom.
Det här började ju bra.
Blogged with the Flock Browser

2008-06-06

Dagens naturupplevelse

Bra tajming: att ta en sommarpromenad förbi ankdammen i Eskadern precis som en råbock smyger förbi på stigen.

Dålig tajming: att ha lämnat kameramobilen hemma.
Blogged with the Flock Browser

Grattis, Sverige!

Idag är det nationaldag. Ett perfekt läge för en lång text om begreppet svenskhet och hur vi kan göra det till ett inkluderande begrepp. I hur många andra länder snackar man om andra generationens invandrare? Och varför pratar vi inte om andra generationens 50-talister eller sjuksköterskor?

Nåja.

Det är en vacker dag och jag har senaste avsnittet av Mammas Nya Kille i min iPod. Så istället för den långa texten ger jag mig ut på en lång promenad.

Väl mött!
Blogged with the Flock Browser

2008-06-04

Multikulti-Johan

Fastnade för femtielfte gången i tunnlarna runt Åby. Lekte med idén att ersätta byn med ett stort hål. Tänkte kolla priserna på en schysst skottkärra hos Pricerunner, men kunde inte komma ihåg vad de heter på svenska. Farfar är skåning, apotekare och son till en trädgårdsmästare. Det enda namn jag kunde komma på var skånskans "rullebör".

När jag väl kom på att skottkärra heter just så hade tåget börjat rulla och all ilska försvunnit ur min guldfiskhjärna.

Påminner om en sekvens i ett Simpsons-avsnitt. Homer ska köpa pistol men får veta att det är två dagars väntetid på vapenlicensen. "Two days? But I'm angry now!"
Blogged with the Flock Browser

Hjärta och smärta

Smärta
Igår pressade jag kroppen till en behaglig nivå. Som vanligt gick jag till och från tåget, typ en halvtimme i varje riktning. Sen älgade jag på i skog och mark för andra gången i år (förra gången hostade jag oavbrutet i två veckor). Därefter lagade jag middag och gick sedan till Ryd och hem, typ 45 minuter i varje riktning. Idag kan jag inte gå nedför trappor, värst var det i morse när jag skulle ta mig ned från tredje våningen. Tänk, den som ändå bodde i en källare.

Hjärta
Idag blev jag äntligen klar med det sista av vårens projekt. Från och med nu är det sommar för min del. För andra innebär det sol, glass och bad. För mig är det planering, strukturering och byggande av luftsott. I februakännri hade jag jobbat ett år, men det är först idag som det första året känns riktigt slut.

Härligt!
Blogged with the Flock Browser

2008-06-01

Jag mår bäst på topp

Den här veckan har varit fantastisk på många sätt. Jag älskar att ha fullt upp och det har jag sannerligen haft. Nästan bara roliga grejer.

Måndag
Upp till Stockholm 06:40. Veckans bäsa tågresa då jag hinner lyssna igenom Public Service, Ekots Lördagsintervju och P3 Dokumentär innan jag landar i Stockholm för att inleda ännu en fantastisk arbetsvecka.

En normalhård arbetsdag i frågan och svarets tecken. Både brevsvar till info@moderat.se och ett internt projekt. Besvarandet av brev från väljarna är stundom trevligt eftersom man får fräscha upp sina kunskaper inom de mest skiftande ämnen. Lite jobbigare är de långa breven utan skiljetecken, styckeindelning eller hänsyn till allmänt accepterade svenska skrivregler. Brev med påståenden, men utan frågor är också utmanande att svara på. Breven som frågar varför nyss nämnda brev inte besvarats eftr några timmar är också ett livets salt.

Måndagskvällen spenderades i MUF Linköpings lokal tillsammans med medlemmar och förbundsordförande Niklas Wykman. Han är en grymt duktig talare som gör mig knäsvag varje gång jag hör honom.

Därefter en sen arbetsmiddag på Subway med några muffare. Det finns sjukt mycket engagemang i det här distriktet!

Jag tränar för lite men lyckades få in en timslång promenad från Ryd och hem. Kom innanför lägenhetsdörren strax efter halv elva. Efter att ha kollat mailen var det äntligen dags att sova.

Tisdag
Tog sovmorgon till klockan sju. Därefter en lång och stärkande promenad följd av hårt arbete i frihetsgruvan.

Dagen spenderades i Norrköping. Först på ett möte mellan MUF och Moderaterna. Sedan ett par timmar på det natursköna campus Norrköpings bibliotek. I sällskap av laptop och  projekt från riksdagskansliet, samt en slagborr. Nybyggnationer gillar jag, de visar att Sverige lever och att den andra Frihetstiden får landet att blomstra. Men vissa aspekter av pålning och håltagning står jag gärna över.

Tisdagskvällen spenderades i MUF Norrköpings spindelsanerade (tack Becca!) lokal. Där talade Beatrice Fredriksson, som driver en antifeministisk blogg, om jämställdhet och jämlikhet. Det är fantastiskt att se medlemmar som David, som rest ända från Motala för att vara med och lyssna.

Hemma vid nio. I sällskap av Ben & Jerrys-glass, huvudvärk och kaffe, lade jag någon timme av natten på att förbereda inför nästa WASS. Samt en liten överraskning åt Carin... men den är en hemlis.

Onsdag
Lillördag för arbetsnarkomanen. Tidig revelj och en stärkande promenad i morgonsolen. Därefter iväg till gruvan för ett dagsverke i kampen för fred, frihet och rättvisa. På lunchen gick jag med Sara och Jenny till CK för att umgås i den ungmoderata högborgen. Maten plockade vi upp på vego-restaurangen Hermitage. Mycket bohemiskt, mycket lite dött djur, men ändå rätt gott!

På stationen plockade jag upp det senaste numret av Filter, en jättetrevlig reportagetidning. Bland annat läste jag en längre intervju med Marina Schiptjenko som numer spelar synth i BWO. Som ett kul sammanträffande växlade min iPod över till Pages låt "Ingenting kvar" samtidigt som jag läste att Marina stod för synthlingorna i detta underbara, men bortglömda, band. Vad är oddsen?

Kvällen spenderades med Ingrid. Det var skönt att kunna ta det lugnt framför TV:n några timmar. Och med laptopen i knät kan man multitaska med bloggläsning.

Torsdag
Sommarhalvåret är min favorit eftersom solen är uppe när man vaknar vid halv sex. Har börjat få rätt bra koll på hur lång tid det tar att gå till stationen. 25 minuter är för lite, 26 ger god marginal. Mystiskt men sant.

Fram till lunch var det hårt arbete i kollegernas sällskap. Efter lunch (ärtsoppa och pannkakor, det är ju torsdag) så blev det ensligare på kansliet. Vi hade personaldag med femkamp och coverband på Gröna Lund/Tyrol. Men friheten väntar inte, så jag valde att värna arbetslinjen istället och fick undan alla brevsavar som rullat in under veckan. Skönt!

På kvällen stod jag i MUF och moderaternas vätskekontroll vid Blodomloppet. 9000 löpare passerade vårt bord och flera hundra fick hjälp att släcka sin törst. Det gick så bra att vi fick slut på muggar och fick springa till affären efter fler. Det var en riktigt härlig stämning med tjo, tjim, stereon på max och glada tillrop från löparna. Ett 20-tal moderater sprang loppet iförda specialdesignade t-shirts. Bilder borde dyka upp på kampanj.moderat.se snart.

Sedan hade vi härlig picknick i parken utanför Sporthallen. De äldre partisterna hade så trevligt att flera stannade kvar när deras respektive gick hem. MUF är på gång och glädjen smittar av sig!

Hemma runt tolv, kollade mailen och lade mig att sova.

Fredag
Förmiddagen gick i sjukvårdens tecken. Mycket att skriva och ont om tid. Ett nytt ämnesområde för mig, men både intressant och lärorikt.

Lunchen intogs på Ming Palace i sällskap med Anna, Carin och Erik. Vi diskuterade hur vi ska lyckas smörja upp vårt väloljade MUF-maskineri i överljudshastighet. Många bra idéer luftades och jag tror hösten kommer bli om möjligt ännu bättre än den här våren.

Efter lunchen gick jag och Anna igenom distriktets ekonomi. Som det ser ut nu blir det kanske pengar över vid årets slut.

Därefter återupptogs förmiddagens arbete. När klockan blivit 23:04 kunde jag äntligen trycka på sänd-knappen och "ta helg". Nu innebar i och för sig "ta helg" att jag kunde ägna en timme åt at läsa igenom handlingarna till FMSF:s representantskap som startat i Tyresö under dagen. I säng runt klockan tolv.

Lördag
På Herrens vilodag måste ju någon annan arbeta. Det fick bli jag den här helgen.

Klockan 07:55 gick mitt tåg med destination Stockholm och därifrån blev det buss mot Tyresö och FMSF:s representantskap (stämma). På bussen mötte jag Jens som berättade historier från Arvfurstens palats och om det söta och salta med resor till spirande demokratier.

Personvalen var planerade till klockan 11 och jag hann dit utan marginal.  Men jag hade oroat mig i onödan. Salen var inte ens halvfylld (eller ens fylld till en tiondel) och de närvarande delegaterna var djupt engagerade i en debatt om handel med rösträtter. Detta är ju ett utomordentligt kufigt område och FMSF:s representantskap är kufarnas hemvist. Så jag kastade mig glatt in i debatten och fann efter en timme, till min stora förvåning, att min linje hade vunnit. Rösthandel bör även fortsättningsvis vara en uppgift för den svarta marknaden.

Efter en spartansk men gemytlig lunch i sommarhettan begav jag av mot centrala Stockholm igen. jag lämnade ryggsäcken på kontoret och begav mig av mot NK och Gallerian för lite speed-shopping. (Alltså snabb shoppping, inte shopping av speed. Knark är ju bajs, det har staten sagt.) Det var inte lätt att ta sig fram med 19 000 marathonlöpare drällandes i staden. Men jag hann både handla, hämta väskan och ta mig till stationen innan tåget avgick.

Kvällen spenderades hemma hos Anna och Björn i sällskap av grillat djur och rödvin. Supertrevligt, verkligen!

Linköping - Stockholm - Tyresö och tillbaks igen är rätt bra jobbat på en ledig dag, om jag får säga det själv. (Det underbara med bloggar är att ja, det får jag!)

Söndag
Av naturliga skäl blev det en rätt soft dag. Jag kom inte ur sängen förrän klockan tolv. Det var helt enkelt inte angenämt att resa sig upp och känna huvudet bulta. Men tack vare min Macbook Air kunde jag ligga i sängen och läsa bloggar. Ett nöje om nåt!

Eftermiddagen har gått åt till ett sorgligt farväl. Tåve 2 har lämnat mig. Hon har varit en trogen dator åt mig i tre härliga år och vi har upplevt många med och motgångar tillsammans. Det tog nästan sex timmar att föra över all data till externa diskar och att sen återställa systemet. När jag startade programmet för att återställa systemet kändes jag mig lite som Sarah Connor i slutet av Terminator 2.

Jag har även hunnit med att städa vardagsrummet, plantera om några blommor, ta en shoppingtur på stan och äta middag med mina föräldrar.

Slutligen
Det här blev en rätt omfattande text om mitt liv. Jag hoppas att den varit av intresse. Om inte annat har det varit nyttigt för mig att gå igenom vad som hänt de senaste sju dagarna. Det kan också förklara varför jag vissa tider inte uppdaterar bloggen så ofta.
Blogged with the Flock Browser