2008-12-28

Stackars William

Att ha bott utomlands har sina fördelar. När jag började nian hade jag tentat högstadieengelskan och fick läsa gymnasiets A-kurs istället. Jag hamnade i en riktigt trevlig klass och hade en bra lärare. Dock drog han skämtet "Lady Di, and so she did" ett par gånger per lektion, tills det humoristiska värdet sjunkit under grundvattennivå.

Att bo i Sverige har sina fördelar. I ett land med över nio miljoner människor är sannolikheten att just jag tillhör kungafamiljen så låg som cirka 5/9000000, eller en på 1.8 miljoner. Det för mig in på min tredje glädje.

Att inte tillhöra kungafamiljen har sina fördelar. När mitt hår (som jag en gång i tiden klippte i page) sa tack och adjö var det lite jobbigt. Men med åren har jag kommit att uppskatta andra värden i livet, som soluppgångar, barns lyckliga skratt och glädjen i att klappa söta katter. Och mina vänner och bekanta har inte kommenterat min blottade hjässa annat än i förbigående.

Prins William har det värre. Han bor inte i Sverige. Han har inte bott utomlands. Han är kunglig. Därför handlar den här artikeln om honom och inte om mig. Stackare!

Det där Schyffert-klippet

Jag gillar tre saker rätt starkt:
- Att skämta.
- Att upprepa andras skämt, då de ofta är roligare än mina egna.
- Att få trafik till bloggen.

Nu har jag lyckats få ihop tre önskningar i en genom denna post. Flera gånger har jag för vänner, bekanta och andra jag stött på berättat om Henrik Schyfferts stand-up i Japan. Han skämtar om självmord och stämningen i lokalen blir inte direkt uppsluppen.

Tidigare har jag sagt att det kan ses på YouTube, men nu bäddar jag in det här istället så att trafiken kommer mig till del. =)

2008-12-25

Lästips på juldagen

Gårdagens julafton blev riktigt trevlig. Mat, umgänge och ett par julklappar samverkade till en härlig eftermiddag och afton. Tyvärr ligger snön kvar och gymmet är stängt, så mina nya löparskor får vila i sin låda några dagar till. Och eftersom min släkt (nåja, halva släkten) firar tre dagar i rad så kommer traktörpannan stå orörd fram till helgen.

Däremot har jag redan hunnit ha kul tillsammans med min nya bok om PHP och MySQL. Se upp Webb 2.0, här kommer en förnyelseorkan!

För er som har lite tid över under dagen rekommenderar jag en intervju med Stavros Louca, känd från Klass 9A. Även hans sommarprogram var intressant att lyssna på.

2008-12-23

Flitens lampa lyser

07:00 - Jag hoppar på Campusbussen mot Norrköping med sikte på en framgångsrik dag i sällskap av labbhäften och läroboken i geografiska informationssystem.

12:00 (snart) - Lunch med BQ på Norrköpings flygplats.

Ikväll - Jag och några vänner ska laga julgodis, en tradition sen en massa år tillbaks.

För att fylla ut inlägget snor jag en text från Fytne.nu.
"Skoattentatet ett bevis på Bushs framgång i Irak
december 16th, 2008

Ingen journalist hade vågat kasta sina skor mot Saddam Hussein. Irakisk TV hade inte visat skoattentatet. Skokastaren skulle ha blivit brutalt torterad och mördad av staten förmodligen tillsammans med hela sin familj om det ändå skett.
Mats Larsson på expressen skriver om detta här."

Om jag inte bloggar förrän Kalle Anka har visats: God Jul, kära läsare!

2008-12-21

Döm mordbrännarna, oavsett ålder!

Jag hade en trevlig kväll. Kaffe, lussekatt och ett tusental bloggposter från den senaste veckan att gå igenom. Så händer följande:

Corren.se och Aftonbladet.se läser jag att ett större gäng unga ligister startat bränder inne på Universitetssjukhuset och att polisen letar efter mordbrännarna. Jag ser US från mitt fönster, men har inte märkt av någon uppståndelse.

Helt plötsligt infinner sig en okuvlig lust att ta en frisk kvällspromenad runt sjukhusområdet. Sagt och gjort, jag beger mig ut i den blåsiga linköpingsnatten. Nere vid Tinnerbäcken har fyra polispatruller och några hundar stoppat ett gäng svartklädda ungdomar. Jag höll mig på avstånd och det var rätt mörkt, men ingen av killarna såg ut att vara över femton.

Var det rätt killar och om mina grönblå ögon inte lurat mig så kommer följande hända. Polisen lämnar över ärendet till socialen. Där får killarna dricka saft, äta kakor och prata om hur den stängda fritidsgården fick dem att utsätta patienter under intensivvård för livsfara. Enligt devisen att brott ska straffa sig, typ.

Förra veckan höll statsministern sitt jultal och sa bland annat att straffåldern borde sänkas. Inte en dag för tidigt! Faktiskt ett par veckor för sent.

Johan Ingerö skriver brasamma ämne. En av texterna är riktigt bra. Läs den!

Äntligen lite mig-tid!

Den senaste veckan har varit fylld av tentaplugg och forcerat skrivande. När jag i fredags kväll hade skrivit den sista tentan, lämnat tillbaks kursboken på biblioteket och åkte med Campusbussens sista tur till Linköping kände jag mig rätt nöjd. Den här hösten har gått ruskigt snabbt, men en snabb summering ger väldigt mycket på plus-kontot.

Igår var det julfest med MUF. På grund av lite manfall hos arrangörerna (MUF Norrköping) så kunde en hemlig pojkdröm infrias. Det är inte mycket jag avundas Norrköping för, men att de får arrangera det, vid sidan av Nobelfesten, viktigaste sociala arrangemanget på året är en av de sakerna. I år fick jag så äntligen chansen att själv vara med i förberedelserna. Och Gud, så roligt jag hade!

Dagen idag har jag spenderat i sängen tillsammans med Stålmannen och Leonardo di Caprio. På film. Sen blev det någon timmes promenad i det skymningsvackra Linköping.

Tre dagar till jul, tio till nyår. Någonstans däremellan drar allvaret igång igen. Projektplaner till MUF, bokslut och tentaplugg. Jag har haft nio vakna timmar av ren Mig-tid, helt för mig själv. Jag längtar redan till våren!

Till sist vill jag avsluta med ett blogg-tips. Den här bloggen blir jag alltid glad av att läsa.

2008-12-14

4 tentor på sju dagar

De e mycke nu.

Tenta igår, tenta imorgon, FS-möte däremellan. Sedan klasspress imorgon, klasspress på tisdag, artikel-deadline på onsdag tillsammans med en Java-examination. Torsdag är labb-dag och pluggdag inför en tenta på fredag.

Igår kväll var dock supertrevlig. Vi satt uppe halva natten, spelade spel och lekte sånglekar. Mysigt!

2008-12-11

Trevligt samtal - från Skatteverket

Jag har så äntligen reggat min firma, efter många om och men. Idag blev jag uppringd av en Sandra på Skattteverket. Min förtjusning var ju inte total vid samtalets början, kan man säga. Jag trodde de hade hittat ett fel i 25:e rutan på blankett 29-13:B, eller liknande.

Men det visade sig bli ett riktigt trevligt samtal.

Vi diskuterade mitt upplägg för firman och hon gav några förslag på hur jag kunde undvika att redovisa fel och även slippa sitta på pengar till 2011. Klart najs service!

Nu är det bara att tuta och köra!

2008-12-10

Snabbt om mig

Idag har varit en trevlig dag. Jag försov mig lite, så dagen började runt lunch. Först hämtade jag min farmor och farfar på flygplatsen, försåg dem, min far och mig med lunch och burnade sedan hem till Casa de Lundberg för att plugga Linjär Algebra. En halvtimme på löpbandet har också klarats av under kvällen, härligt med gym som är öppna till 22!

Dagens läsning rekommenderas via Sänd mina rötter regn.

2008-12-09

Briljant!

I mitt förra inlägg bad jag om tips på hur jag bäst undviker studierna. Att bli galen var inget kroppen ville vara med på. Som en insats för världen har jag istället bestämt mig för att göra lite "stokastisk omvärldsbevakning". (Andra kallar det "slösurfa", men det låter så negativt.)

Jag fann då denna fullständigt briljanta reklam för Comviq Kontant.



Jag har tre Comviq Kontant startpaket liggandes hemma som jag fick vid någon reklamkampanj för en tid sedan. Sällan har jag varit så glad att se dem!

All work, and no play...

För er som inte känner igen titeln. Titta här.

Det är andra dagen i rad som jag sitter i mitt nymålade vardagsrum och pluggar Linjär Algebra. Allt går sådär lagom bra som det brukar göra.

Plötsligt hör jag röster i rummet.

Har det äntligen hänt? Har mitt förstånd fått nog och packat väskorna? Är det såhär det känns när man blir galen? Plötsligt händer det, liksom?

Jag hör inte vad rösterna säger, det är mest mumlanden. Kanske vill de att jag ska "hantera" någon? Tänk om de blir arga ifall jag inte lyder. Måste spetsa öronen för säkerhets skull.

Efter några sekunder inser jag att det är falskt larm. Rösterna kommer från grannens TV. Jag har inte blivit tokig, i varje fall inte på det sättet. Kommer jag inte på någon annan undanflykt måste jag sitta med matten ett par dagar till. Tips mottages gärna!

2008-12-08

På Stadiums lager



Idag har varit en trevlig dag. Den inleddes med några timmar linjär algebra, lite jobb med MUF och sedan bar det av till Norrköping. Där gjorde jag ett studiebesök på Stadiums nya centrallager. Jag läser till ingenjör i kommunikations- och transportsystem, så det här var verkligen ett roligt arrangemang.

Intressantast:
- Att se hur lagret var uppbyggt med separata plock- och buffertavdelningar.
- De 2000 meter rullband som transporterar distributionskartongerna genom lagret.
- Att sorteringen av kartongerna till de olika butikerna sköts av Posten. Från CL går alla lådor in i samma trailer för vidare sortering i Örebro. Sparar sjukt mycket utrymme, tid och kostnader.
- Att plockarna markerar lådan de plockar för tillfället med en klädnypa. 50 öres investering/plockare som troligen sparar många tusen kronor i undvikna felplock.
- Det separata crossdock-bandet där snabbomsatt gods plockas ur inkommande containrar, får en fraktetikett från posten och sen går direkt till utgående lastbil. Då slipper man lasta in det i lagret (kostar i trucktid och administration), frakta det till rätt plockplats (återigen truck och administration) och sen plocka varan en gång var till de 110 butikerna.
- Att de tre logistikerna på plats hade normal andhämtning och puls.
- Att man behövde passerkort för både in- och utpassage genom samtliga dörrar.
- Företagets planer för framtiden, som jag nog inte ska gå in på så mycket mer detaljerat.

Tråkigast:
- Inga Oompa Loompier!

Dagens insikt:
- Att Swisslog är en intressant arbetsgivare. Det är de som designat och driftsatt lagret.

2008-12-07

I'm fucked!

Helgens möte med MUF:s förbundsstyrelse är genomfört, avklarat och till ända. Det har varit en riktigt trelig övning. Detta av flera anledningar:
1) Fredagskvällens team building-aktivitet ställdes in eftersom vi tyckte det var roligare att diskutera politik, verksamhet och organisation halva natten. Kom i säng vid halv två.
2) Team building-aktiviteten blev ändå av på lördagen. Vi dekorerade stora pepparkakshjärtan med glada budskap i god kristyr. Albins val av garnering, russin, var minst sagt kreativ! Andrés hjärta finns här.
3) Vi är på väg mot en perfekt storm. Starka viljor, goda idéer och en rejäl portion glädje samlat i ett litet rum kommer någon (några) gånger de närmaste två åren att leda till succé!

Jag har haft riktigt trevligt helt enkelt. Nu är det fokus framåt, sex månader till EU-valet!

2008-12-06

Första förbundsstyrelsemötet

Klockan är sent. Kroppen är trött, men hjärnan går på högvarv. Ikväll har vi inlett vårt första möte i förbundsstyrelsen. Det känns riktigt bra, alla har gott om idéer och den retoriska finessen för att presentera dem.

Det här kommer nog bli två trevliga år!

2008-12-04

Könsneutrala äktenskap nu!

Om två personer som gillar varandra vill gifta sig för att betyga sin kärlek och lösa en del juridiska problem, så tänker inte jag lägga fingrarna emellan. Det borde ingen annan heller göra. (Förutom vid det där tillfället i kyrkan, som jag sett på film, där prästen ber de som han invändningar att framföra dessa. Fast inte ens då är "de har ju inte olika könsdelar" ett särskilt fräscht argument.)

Ellen Oskarsson, SSU-medlem från Linköping, bloggar om att hon vill ha könsneutrala äktenskap nu. Hon är i min ålder och för ung för att ha kunnat driva på sossarna när de inte löste frågan från 1994 till 2006. Så jag ska inte lasta henne för det. Men jag skrev en kommentar till hennes inlägg, för att lugna henne om att lagändringen genom Alliansens försorg kommer riktigt snart.

"Tja Ellen!

Vad kul att du också vill ha könsneutrala äktenskap. Trist att ditt parti, trots 12 år av försuttna chanser, inte lyckades fixa till det innan folket fick nog och röstade på Alliansen.

Men lugn. Alliansledamöterna i riksdagens civilutskott jobbar för fullt och reglerna kommer kunna träda i kraft 1 maj 2009.

Det är bra att det sker så snart, allt för många har fått vänta allt för länge. Mona och de andra i oppositionen vill ju vänta (minst?) ett år till. Som att de tolv åren inte varit nog.

Snälla Ellen, kan du snacka med s-riksdagsledamöterna i din närhet så de inte tvingar alla som vill gifta sig att vänta ännu längre?

Jag snackar med moderaterna i Riksdagen, de är med på tåget men några snälla ord är ju aldrig fel! =)

Frihetliga hälsningar

Johan Lundberg
MUF Östergötland
"

Inget stilistiskt mästerverk. Försökte spegla min ständiga glädje och pojkaktiga charm i texten, med liten framgång ser jag nu. Nåväl, det viktiga är att fotbollsspelare, bussförarsöner och småbarnsföräldrar snart kan utväxla ringar på samma villkor som alla vi andra!

Jag såg också att SSU har producerat en kampanjfilm om frågan. Det är en variant på Six degrees of Kevin Bacon, där man ska koppla ihop alla Hollywood-kändisar med Kevin Bacon i max sex led. "Guilt by association" för fulla muggar. Tidigare tyckte jag Lars Ohly var svensk mästare i slaskdebatt, med Ali Esbati som stark tvåa. SSU är inte längre största politiska ungdomsförbund, men de har uppenbarligen en annan utmärkelse i sikte och inom räckhåll.

MUF ryter ifrån om IPRED

Trots att MUF försökte vinna över moderaterna in i det allra sista så röstades IPRED-lagen igenom ändå. Nu blir det privatpoliser på internet, lagliga bluffakturor och allsköns trubbel för en hel generation ungdomar vars enda önskan är att få sig lite kultur till livs. Trist!

Men min privata drumcircle är det ingen som kan ge sig på. (Det är nog heller ingen som skulle vilja dela ut den om de en gång hört resultatet. Kanske av ren jävelskap.)

Nåväl. I ett kul utspel har Niclas spelat in sin egen presskonferens/appell och lagt upp på YouTube med uppmaningen "Dela gärna!" Jag hörsammar uppmaningen!