2010-01-31

4 tips som gör din dag bättre

Idag har varit en såndär sällsynt bra dag. Den började tidigt, innehöll flera utmaningar och avslutades med goda vänner. Det är sådana dagar man vill ha fler av, helst i en lång rad. Här följer tre tips på hur du kan få en bättre dag. Varje dag.

1) Sov inte bort dagen
Att sova sina åtta timmar skönhetssömn kan vara skönt. Jag brukar försöka unna mig det en gång i veckan eller så. Idag var inte en av de dagarna. Klockan 06:30, innan prosten vaknat för högmässan, ringde mobilen och meddelade att en ny dag var i antågande.

Den tidiga uppgången gjorde att jag hann kolla bloggar, Facebook, Twitter och dagstidningarna i lugn och ro. Sen satte jag mig i bilen och styrde mot Katrinebergs kursgård utanför Katrineholm där ett 20-tal unga muffare knappt hade hunnit i säng. När mitt kurspass började 09:30 hade jag redan hunnit se solen gå upp över Östergötland, lyssna till Morgonpasset och ta mina första koppar kaffe.

2) Utmana dig själv
Även den vardagliga lunken kan göras omväxlande. Det finns alltid något av det du gör idag som du kan göra bättre imorgon. Programmera med färre rader kod, göra kunderna nöjdare vid varje försäljning, få dina kursdeltagare att växa lite mer eller helt enkelt prova ett nytt grepp på det du är van att göra.

Med kort varsel hade jag engagerats av Moderat Skolungdom för att drilla deltagarna på deras spetsutbildning i debatteknik. Efter att ha tittat igenom mitt lager av presentationer och alla anteckningar från tidigare kurspass kände jag att det inte riktigt brann inom mig. Det fanns en liten gnista, men den flammade aldrig upp. Så jag beslutade mig för att lämna allt det gamla hemma, förutom fyra ord på ett papper, och bygga helt nya lektioner utifrån dem. Förnyelse, liksom.

Det gjorde resan till Katrineholm roligare än på länge! Hela vägen satt jag och tänkte på formuleringar, försökte komma på nya knep, variera min arsenal av tips och sätta upp nya mål för eleverna. När jag kom fram till kursgården var jag riktigt uppe i varv och hjärnan flödade av idéer.

3) Hjälp andra att växa
Det är en härlig känsla när man på kvällen summerar dagen och inser att man har förändrat andra människors tillvaro. Även om man inte har räddat liv så finns det en tillfredsställelse i att veta att några kunder har en mobil och ett abbonemang som förbättrar deras mobila upplevelse, att någon av ens vänner har fått hjälp i ett dilemma eller att några av ens elever nu på kvällen kan någonting de inte kunde vid frukosten.

Under fyra timmar utbildade jag kursdeltagarna i hur man når framgång i debatter. Teori blandades med övningar och anekdoter. Vissa delar gick inte så lysande som jag hade önskat, vilket innebär att jag nu vet hur jag kan bli ännu bättre nästa gång. Andra delar kändes däremot klockrena och finns nu nedskrivna i en av mina svarta anteckningsböcker.

Roligast av allt var att se hur deltagarna utvecklades under kurspasset. Det var inga världsomvälvande händelser, men flera personer fick utforska omedvetna talanger och alla fick insikt om hur de kan analysera och dra lärdomar ur sina framtida debatter.

4) Varva arbete med fritid
Som ideellt engagerad är det ofta svårt att skilja fritiden från det ideella engagemanget. Fotbollsspelarna pratar gärna fotboll även utanför planen och vi politiskt engagerade är rätt enkelspåriga vi med.

Jag gav bort min TV för över ett år sedan, så därför tänkte jag använda MUF-lokalen som TV-rum inför kvällens partiledardebatt. Tack vare Hanna ändrades planerna och jag åkte istället hem till henne och hennes Ambilight-TV. Kvällen slutade med att vi alla (Olivia och Alex W var också där) satt med våra laptops och mobiler för att hålla koll på Twitter och Facebook under debatten. På så sätt kunde vi dela upplevelsen med tjogtals fler av våra vänner och bekanta. Det blev en riktigt trevlig avslutning på en riktigt härlig dag!

Det blev ett sentimentalt inlägg så avslutningsvis, på ett helt annat ämne:
Köp inte billig energidryck, köp Red Bull! Då hjälper ni fantastiska människor som Felix Baumgartner.

2010-01-22

Årets bästa utfrågning

Morgonens utfrågning av Mona Sahlin i Gomorron Sverige har spridits som en löpeld bland mina moderata kompisar. Med rätta. Det är en tuff utfrågning med en rejäl sågning på slutet.

Det brummar som en liten humla i mitt bröst, som Ernst skulle sagt. Men det är inte för att Mona får sina fiskar varma, utan för sättet hon får det. Programledaren Alexander Norén vill jag se mer av framöver.

Några saker som jag gillar:
- Grafiken! Vid två tillfällen hänvisas det till grafer och tabeller som läggs in i bild. Det tydliggör alternativen.
- Humöret! Alexander ler, skrattar och ställer frågorna på ett lekfullt sätt. Det är ett fruktansvärt knep eftersom man som intervjuoffer inte kan framstå som sur, tråkig eller upprörd samtidigt som det är väldigt svårt att le och leka med när hjärnan jobbar på högvarv för att hitta det perfekta svaret.
- Rävsaxarna! Efter att ha visat tabellen över hur mycket olika grupper tjänat med Alliansen kommer frågan "Hur mycket vill du ta från dem?" Varje svar annat än "Inget" blir automatiskt fel svar.

En sak jag saknar
- Följdfrågorna. I svensk media finns det inget program där en fråga reds ut tillräckligt långt. Både här och i Ekots Lördagsintervju (flaggskeppet bland intervjuer) får de intervjuade frisedel efter tre upprepningar. Ett annat sätt att göra det visas här.

Det känns verkligen uppfriskande med en trevlig, men ändå hård utfrågning. Jag vill se fler såna här utfrågningar av båda blockens företrädare. Då blir det roligare att vara politiskt intresserad.

Titta på utfrågningen här:

2010-01-19

Det man ser och det man inte ser

Igår kom ett kul litet utspel i min inbox. SSU och Ung Vänster vill jättegärna ha tillbaks värnplikten.

I veckan håller Folk och Försvar sin årliga konferens i Sälen. Självklart måste varje organisation med självaktning göra ett försvarsutspel. Det kan handla om att man vill ha fler soldater i Afghanistan

Så några saker man ser och inte ser i pressmeddelandet:
Man ser att:
- Första meningen handlar om att de egentligen är oense i försvarspolitiken.

Man ser inte:
- det unga vänsterexperimentens tredje ben, Grön Ungdom. Kanske har de fullt upp som femte hjul?
- något gemensamt förslag om Afghanistan, eller någon endaste av de avgörande försvarspolitiska frågorna. Se punkten som man ser ovan för förklaring...
- något resonemang om varför det är bra att tvinga killar och tjejer att slåss mot sin vilja.

Det kommer bli en kul valrörelse!

2010-01-14

Stockholm följer mitt råd!

Det känns alltid roligt när mina idéer hörsammas av kloka människor. Idag är det Lotta Edholm från Folkpartiet som lanserar ett skönt förslag. Såhär skriver hon om målet för Stockholms stads arkiv och dokument:

"Utgångspunkten kan inte vara någon annan än att alla allmänna handlingar och alla data som kommunen producerar och som inte berör enskilda individer, med tiden ska vara tillgängliga via internet."

Det är precis det här jag skrev om för Arvid Lindmans fond förra året och även i Svensk Tidskrift. Jag hoppas att de inte bara gör materialet tillgängligt utan anstränger sig för att presentera det i lämplig format så att andra kan göra häftiga saker med informationen. När jag fortsätter läsa artikeln visar det sig att det är just vad man planerar:

"Om datakällorna istället publicerades i öppna format skulle kreativa medborgare kunna undersöka samband som tjänstemän och politiker aldrig funderat över. Och entreprenörer skulle kunna använda informationen för att skapa tjänster som ligger utanför den kommunala kärnverksamheten. Under januari kommer London att publicera 200 samlingar av kommunal data för att öka insynen i verksamheten och erbjuda råmaterial till internetentreprenörer. Stockholm borde förstås redan ha gjort detta."

Min första tanke är en bättre version av Hemnet där man, med stöd av stadens data, kan leta efter bostad i områden med lagom trafik, tillräckligt nära (eller långt) till barnomsorg, strövområden och liknande. Det finns hundratals andra roliga och bra användningsområden för den här informationen. Det kommer bli otroligt intressant att följa vad som händer sen!

Grattis, Stockholm, ni har tagit ett steg närmare framtiden!