2010-04-27

"We didn't start the fire!"

Dagens snackis i något hörn av världen har varit att Tomas Östros gråter krokodiltårar och känner sig stött i kanten. Orsaken är att Mats Odell kallat de Rödgrönas förslag att gödsla kommunerna med pengar för "Tobleronepolitik" eftersom de "tar det på kortet och skickar fakturan till svenska folket."

"Tobleronepolitik" - det är nog det roligaste nålsticket hittills i valrörelsen. I konkurrens med Göran Hägglunds matprogramsliknelse från deras kommundagar.

Eftersom anfall är bästa försvar går socialdemokraterna upp i högvarv. Det ropas om kristna högern, det gråts tårar över kränkningarna och det ursäkter utkrävs.

Så låt oss se hur snövitt Socialdemokraternas track-record är:
Detta är taget ur minnet, så listan är långt ifrån fullständig.

1985
Socialdemokraterna ville väldigt gärna vinna valet. De rekryterade den socialistiske reklamfilmaren (tänk på den logiken en stund) Roy Andersson som filmade en reklamsnutt i bästa halmgubbe-format. Straw man argument kallas debattinlägg som beskriver en nidbild av motståndaren i hopp om att denne ska försvara "halmgubben" som ställts bredvid honom. Så stolta över denna film är de att S lagt upp den på YouTube.
Men nej, det är Odell som ska skämmas för att han började.



2005
SSU har kongress i Linköping och jag beger mig dit för att se hur en sådan går till. Plenumdebattens absurditeter sparar jag till ett annat inlägg. Men i foajén till salen finns ett mörklagt rum där SSU byggt upp ett skräckkabinett med nidbilder på Alliansens ledare. Fredrik Reinfeldt som varulv var den bild som fick störst genomslag.
Men återigen, det är Mats Odell som startat smutskastningen.

2006
En av tjänstemännen på socialdemokraternas partihögkvarter skickade ut mail till redaktioner över hela landet med lögner om Fredrik Reinfeldt i syfte att starta en medial granskning som aldrig skulle ta slut eftersom inget gick att bevisa. Och brist på bevisad oskuld är ju detsamma som skuld.
Men återigen, det är Mats Odell som passerat gränsen.

2008
Den 11 november intervjuas Mona Sahlin av Sveriges Radios Ekotredaktion. Hon beskriver Alliansens arbetslinje som "satanisk". Den förefaller alltså vara satans verk.
Men självklart är det Mats Odell som för in retorik från den kristna högern i USA.

2009
Transportarbetareförbundet lanserar en kampanj där Alliansen karikeras som aliens, utomjordingar, sända till jorden för att förstöra för vanligt folk.
Men återigen, det är Mats Odell som sänkt ribban för det tillåtna, öppnat kranen till avloppet och sänkt nivån i debatten.

Jag avslutar med en sedelärande historia i musikalisk form:




2010-04-07

Kul med förhandling iställt för handel

Något riktigt spännande håller på att hända i Sverige. Fackförbund och arbetsgivare förhandlar just nu om nya löneavtal i snart sagt alla branscher. Ett par miljoner löntagare och många hundra tusen företag runt om i landet påverkas av hur förhandlingarna går.


Och, tänker du, det här händer väl ändå rätt regelbundet?


Nej, säger jag, den här gången finns det en stor skillnad. För första gången sedan det vi kallar "den svenska modellen" infördes är det parterna själva som gör upp om reglerna utan köpta politiker. Det är stort!


Majoriteten av avtalsrörelserna har genomförts med fackets eget parti i regeringsställning. Vid något tillfälle har en borgerlig regering styrt, men inte en så pass sammanhållen eller samkörd regering som denna gång.


Vad innebär det i praktiken?

- Parterna (arbetsgivarna och facket) kan för en gångs skull förhandla på någorlunda lika villkor.

- Facket kan inte hota med att beställa lagstiftning från sin regering om de inte får igenom vissa krav.

- Regeringen kan fokusera på de större frågorna om sysselsättning, istället för en massa käbbel om enskilda avtal i vissa branscher.


Det blir lite mer av en fair fight, liksom!


Och så invändningen "vad menar du med köpta politiker?"

- Socialdemokraterna grundades av fackförbundet LO.

- LO besitter flera tunga poster i partiledningen.

- LO titulerar flera av de folkvalda parlamentarikerna som "sina riksdagsmän".

- LO har i tidigare valrörelser givit socialdemokraterna närmare 500 miljoner kronor i direkt och indirekt stöd till valkampanjerna.

- Tack vare de stora donationerna har de kunnat köpa lagstiftning av regeringen när löneförhandlingarna inte gått deras väg. LAS (sparka kidsen först-lagen) och MBL (facket bestämmer över ditt jobb-lagen) är två exempel.


Så det ska bli kul att se hur lönerörelsen förlöper när ingen av parterna kan köpa sig politiska fördelar!