2007-07-17

Venez nombreux!

När Polen skulle bli medlemmar i EU blev Fransmännen livrädda. De trodde att de skulle översköljas av polska hantverkare som skulle konkurrera ut de stolta franska yrkesmännen genom högre kvalitet, raskare arbetstakt och lägre priser. Hemska tanke!

För att lugna de franska nerverna skapade polska turistbyrån följande annons.

Idag presenterade Tobias Billström förslag på nya regler för arbetskraftsinvandring. Det ska bli lättare att komma till Sverige för att söka arbete och företag ska kunna direktrekrytera specialkompetens. Det blir inga öppna gränser, arbetssökarvisumen ska behovsprövas, men ett bra steg i rätt rikting.

Facket, en intresseorganisation precis som scouterna och Club 300, får inte längre vetorätt när utlänningar ska anställas. Som vanligt blir de rosenrasande när de mister chansen att hålla utlänningarna på armlängds avstånd. De gamla argumenten från debatten om den polska rörmokaren dammas av och idisslas ännu en gång. Lika fel nu som då. Min fest lyckas de inte dansa fram regn på!

Tobias Billströms presskonferens var riktigt trevlig att titta på. Titta i efterhand här. Notera särskilt hans svar på frågan "vilka branscher kommer att vara aktuella för invandringen?" Han svarar att det ändrar sig över tid men att han till exempel ser byggnads- och serviceyrken som aktuella idag. Men om morgondagen är svårt att sia, med exempelvis IT-bubblan som exempel.

DN refererar det resonemanget enligt följande: "På frågan vilka branscher som kommer att bli aktuella nämner Billström byggbranschen och servicesektorn."

Enkla frågor som ger komplexa svar har svårt att få plats i tidningsartiklarna. Det kan bero på att internet begränsar en aritkels maxlängd...

Inga kommentarer: