2010-04-07

Kul med förhandling iställt för handel

Något riktigt spännande håller på att hända i Sverige. Fackförbund och arbetsgivare förhandlar just nu om nya löneavtal i snart sagt alla branscher. Ett par miljoner löntagare och många hundra tusen företag runt om i landet påverkas av hur förhandlingarna går.


Och, tänker du, det här händer väl ändå rätt regelbundet?


Nej, säger jag, den här gången finns det en stor skillnad. För första gången sedan det vi kallar "den svenska modellen" infördes är det parterna själva som gör upp om reglerna utan köpta politiker. Det är stort!


Majoriteten av avtalsrörelserna har genomförts med fackets eget parti i regeringsställning. Vid något tillfälle har en borgerlig regering styrt, men inte en så pass sammanhållen eller samkörd regering som denna gång.


Vad innebär det i praktiken?

- Parterna (arbetsgivarna och facket) kan för en gångs skull förhandla på någorlunda lika villkor.

- Facket kan inte hota med att beställa lagstiftning från sin regering om de inte får igenom vissa krav.

- Regeringen kan fokusera på de större frågorna om sysselsättning, istället för en massa käbbel om enskilda avtal i vissa branscher.


Det blir lite mer av en fair fight, liksom!


Och så invändningen "vad menar du med köpta politiker?"

- Socialdemokraterna grundades av fackförbundet LO.

- LO besitter flera tunga poster i partiledningen.

- LO titulerar flera av de folkvalda parlamentarikerna som "sina riksdagsmän".

- LO har i tidigare valrörelser givit socialdemokraterna närmare 500 miljoner kronor i direkt och indirekt stöd till valkampanjerna.

- Tack vare de stora donationerna har de kunnat köpa lagstiftning av regeringen när löneförhandlingarna inte gått deras väg. LAS (sparka kidsen först-lagen) och MBL (facket bestämmer över ditt jobb-lagen) är två exempel.


Så det ska bli kul att se hur lönerörelsen förlöper när ingen av parterna kan köpa sig politiska fördelar!


Inga kommentarer: