2005-04-29

Lukurativ marknad

DN skriver idag om att antalet bluffuniversitet ökar. Ingen riktig nyhet då, det började gå utför när Lund blev universitet och senare tillskott som Södertörn och Örebro är bara de sista spikarna i skattekistan. För trots att DN valde att skriva om internet-univresitet vill jag ta upp de riktiga bovarna, statspamparna.

Internet-examina kan man lätt genomskåda. En examen från University of medicine and toaster-repairsat Bali genomskådas lätt. Det är här som det svenska staten har funnit sin nisch. Eftersom Sverige har ett gott rennomé så missbrukar man detta till bristningsgränsen genom att starta låtsasuniversitet i varje liten byhåla. På så sätt kan man prångla ut tusentals examina varje år.

En perfekt affärsidé för skrupellösa politiker. Men i vanlig ordning har sossarna missat en vital detalj för att få verksamheten lönsam. Staten betalar studenterna istället för tvärtom...

Snart får de väl upp ögonen för Nigeriabrev också.
"Dear sir/madam, I am a representative of the Swedish government. We would like you to assist us in a small financial transaction..."

Inga kommentarer: