2005-07-12

De dresserade vargarna

Jag har ganska nyligen upptäckt Tech Central Station, som visat sig vara fylld av intressanta artiklar som på olika sätt berör liberalism. Nu senast har jag fastnat för två artiklar som diskuterar vad som egentligen styr NGOer (Non governmental organisations).

I den första artikeln tar man upp ett mexikanskt försök att skapa en hållbar ekonomi för några indianstammar, genom att kapitalisera på artrikedomen i den lokala floran. Försöket, som leddes av en amerikansk antropolig misslyckades efter att en lokal grupp alternativ-medicinare, med stöd från västerländska NGOer utmålat projektet som ett försök att råna indianerna på deras kunskap genom patent. Resultatet blev att projektet aldrig fick chansen att testa de olika växterna och huskurerna som användes i området. Vinnarna blev alternativ-medicinarna vars metoder undslapp granskning.

Den andra artikeln handlar om några NGOers motstånd mot frihandelsavtalet mellan USA och Thailand. Även här agerar NGOerna enligt sn egna dimmiga logik om västerländskt rövarbeteende och stöld genom patent. De vill ha generella förbud mot genomdfierade grödor och andra handels-hämmande klausuler. Resultatet blir att dessa NGOer håller kvar de thailändare (eller indianer) de vill skydda i fattigdom, umbäranden och inte sällan svält.

Jag kan finna två olika motiv till dessa gruppers ageranden. Antingen så lever de med bilden av den "noble vilden", som lever likt vi alla borde leva, i full harmoni med naturen och som behöver skyddas mot västvärlden och det snöda vinsintresset. En vacker tanke, men en livsfarlig ideologi eftersom den effektivt sätter stopp för varje steg mot utveckling.

Det andra motivet är mer konspiratoriskt i sin natur. Men inte sällan visar det sig att NGOerna finansieras av bolag som redan är, eller har ambitionen att bli stora. Sidan activistcash.com går igenom hundratalet NGOer och varifrån deras pengar kommer. Inte sällan visar det sig att kött-lobbyn finansieras av grönsaksbolag och att anti-genmodifierings-lobbyn finansieras av företag som inte använder GMO-produkter.

NGOerna besitter en enorm makt och har ett högt anseende eftersom de saknar (synliga) vinstintressen. Men då den första gruppen aktivister, styrda av idealism, duperas till att följa den andra gruppens kommandon så går de från att vara vakthundar till dresserade vargar, skadliga för både människor och frihandel.

Inga kommentarer: