2005-09-21

Låt Kate vara!

Det finns en särskild sorts journalistik som är mycket kul att läsa, men vars underliggande innebörd får en att ångra sitt skratt. Det är då man hänger ut kändisar och deras problem. Det senaste exemplet är Kate Moss och hennes drogproblem.

Tänk om Aftonbladet skulle göra ett reportage om Kenta Persson från Märsta, som varje fredag dricker en kvarting och sedan röker på. Då skulle de välja offerperspektivet, han skulle framställas som en slav under beroendet. Det skulle ojas om att socialtjänsten inte gör sitt etc.

Men när en vacker och framgångsrik kvinna gör samma sak, dövar sitt sinne på kemisk väg, så hängs hon ut. Detaljerade bilder visar hennes högupplösta dekadens och upprörda journalister och förståsigpåare försöker få hennes H&M-kampanj stoppad. Skulle samma journalist försöka få Kenta sparkad från fabriken?

Det handlar om att man dömer efter olika måttstockar. Om Kate Moss har drogproblem så är det inget som passar sig på förstasidan, har hon ett arsel till pojkvän så är det hennes bekantas uppgift att hon bryter med honom. Det är vämjeligt när tidningar vältrar sig i framgångsrika personers felsteg.

Men kul läsning, det är det!

1 kommentar:

Anonym sa...

Save the Time of the Searcher: Yahoo's New "Quick Links"
On Search Engine Roundtable, Barry blogs about Yahoo's new Quick Links feature that you'll now find included in some Yahoo web results summaries.
Hey, you have a rockin blog here!

I have a resell ebooks blog and my site about resell ebooks if your interested or need content.

Come and check it out :-)