2006-02-24

Just det...

Och så måste jag nog kommentera gårdagens mesigaste förslag. Fru Vårdministern föreslår att man ska få sälja nikotintuggummin i vanliga butiker. Självklart ska det vara genomreglerat och nästintill omöjligt att få ett sådant tillstånd, men möjligheten ska finnas. Det vore ju förfärligt om någon köpte nikotintuggummin av ett icke-auktoriserat butiksbiträde och sedan åt ihjäl sig på dem... då är det bättre att de köper oreglerade cigaretter?

Jag började skriva på en insändare igår kväll, men fann idag att svenskans ledarrsida hade kommit in på samma spår (PDF) som jag. Nämligen att ministern är en mes som inte fattat vad vi medborgare vill. Det handlar inte om nikotinet, det är bara ett exempel för att visa på ett generellt problem. Är man myndig ska man få köpa receptfria mediciner utan att någon förmyndare lägger sig i.

Man ska alltså få köpa nikotinplåster för att stävja ett beroende som man själv dragit på sig. Däremot ska man fortfarande tvingas köra flera mil för att få Panodil när man har feber (som hände mig förra våren). Eller tvingas vakna flera gånger om natten två nätter i rad för att näsan är täppt och man knappt kan andas, eftersom Apoteket stängde 13 på lördagen och inte öppnar förrän måndagen efter (vilke hände mig i höstas).

2 kommentarer:

Anonym sa...

Så som jag ser det är inte problemet våra monopol, utan att du är sjuk för ofta. Ät mer frukt!

Johan sa...

" Är man myndig ska man få köpa receptfria mediciner utan att någon förmyndare lägger sig i."

Jag är av den åsikten att om man är myndig så bör man få köpa alla sorters mediciner man vill utan att staten lägger sig i, alltså även sådana som i dagsläget är receptbelagda.