2006-08-14

Sossar, kommunister och Hizbollah


Jag har en fördel i mitt jobb, eftersom jag har utsikt över Stora Torget och kan se allt som tilldrar sig på Linköpings naturliga samlingspunkt. Som idag till exempel, när jag bevittnade hur ungkommunister, ABF-aktiva och SSU-basen gjorde gemensam sak mot Israel, förenade under Hizbollahs gula flagg.

Det första som tilldrog sig min uppmärksamhet var när en 12-årig grabb cyklar förbi utanför fönstret med en bjärt gul Hizbollah-flagga fasttejpad bak på cykeln. Därefter gick det bara utför. En mindre samling människor formades framför Folk Filbyter-statyn och ett par högtalare riggades upp. Själva talen hörde jag ingenting av och kan därför bara spekulera i vad som sades. (Till exempel spekulerar jag att följande sades: bojkotta Israel, stoppa ockupationen, "vi måste visa förståelse för libaneserna", Israel åste sluta sitt anfallskrig, etc. Och att följande inte sades: demokratier måste ha rätt att skydda sig, Hizbollah och Hamas måste frige de kidnappade soldaterna, Iran använder detta för att tysta ned talet om kärnvapen, etc.)


I folksamlingen viftades det med FN- och libanesiska flaggor, plakat med texten "Bojkotta Israel" och så två-tre flaggor med Hizbollahs kalashnikov. När jag fick en någorlunda ledig stund hade demonstrationen upplösts men jag passade på att smita ut på torget för att känna av läget. Döm om min förvåning när jag ser Crazy Horse-Anna sittandes vid Filbyter-statyn med en laptop i knät och omgiven av två ombudsmän. Jag inledde en vänskaplig konversation med den ena ombudsmannen. I grova drag gick det som följer:

Jag: "Är demonstrationen över, redan?"
Han: "Ja, tyvärr."
Jag spanar över torget och ser en gatupratare med ABF-logga och en affisch om demon.
Jag:"Vilka var det som arrangerade den?"
Han:"Det var vi sossar, ABF och så libanesiska föreningen."
Jag:"Jaha, ja. Vad anser du om Hizbollah-flaggorna som vajade i demonstrationen, stödjer ni dem."
Han:"Nej, det var olyckligt att de var med."
Jag:"Men varför tillät ni dem att gå med i demonstrationen?"
Han:"Det var ingen demonstration, det var en apell och vi kan inte bestämma vilka som kan får vara med."
Jag:"Det kan ni väl visst!"
Han:"Jag är inte arrangör. Jag tyckte också det var olyckligt att de gick med, men kunde inte säga till dem."
Jag:"Vem är det som är arrangör då (för nyss sa han att det var de)?"
Han:"Jag vet inte."
Jag:"Så ni stödjer inte Hizbollah, men har inget emot att delta i ett möte tillsammans med Hizbollah-anhängare?"
Han:"Det var olyckligt att de var med, men det är inget som SSU stödjer. Vi kan inte styra över vilka flaggor enskilda individer väljer att vifta med."

Aha, så de är arrangörer när solen skiner och deltar gärna under parollen om att bojkotta Israel (tills dess att de möter Libanons/Irans/FNs/Hamas krav), men när det börjar blåsa är arrangörerna försvunna och flaggorna är ett olyckligt misstag. Om de inte ber Hizbollah-sympatisörer att sticka så är de antingen mycket veka människor, eller så har de översyn med Hizbollahs terror gentemot Libanons och Israels folk eftersom det tjänar deras högre syfte att klaga på Israel.

Olof Palme hade svårt att se skillnad mellan diktatur och demokrati. Men i ett av sina tal myntade han uttrycket "diktaturens kreatur". Tyvärr kan jag konstatera att socialdemokratin inte har kommit långt på de 25 år som passerat. De blundar fortfarande för våldsverkare (100 katusha-raketer om dagen riktade mot Israel, till exempel.) och totalitära regimer (Hizbollah finansieras via Syrien av Iran.) om det ger dem en möjlighet att kritisera en liberal demokrati .

Fotografiet från dagens demonstration är taget av min vän Gustaf.

Vill ni läsa om Israel-Libanon rekommenderar jag Rasmus Fleischers texter 1, 2 på Copyriot med kommentarer.

Update: Enligt dagens Corren skulle talarna ha varit Anna Sjödin från SSU, Alexander Gabelic från svenska FN-förbundet och Jonas Hasselqvist från UV. Trots att samtliga dessa hade tid att hålla korta apeller så var det ingen som tog sig tid att kritisera Hizbollah eller dess flaggor som fann i publiken. Det får mig att än mer undra om det var en demonstration för Libanon eller bara allmänt mot Israel?

2 kommentarer:

Gustav sa...

Jag mailade artikelförfattaren tidigare under dagen och han grämde sig över platsutrymmet, samt att han inte ytterligare ville "elda" upp debatten.

Jonas Hasselqvist sa...

Ja du Johan... Varför står inte Jag (Ung Vänster), SSU och FN-föreningen och fördömer Hizbolla på en manifestation mot kriget i Libanon?

Helt enkelt för att oavset vad man tyker om Hizbolla som organisation (vilka jag knapast sympatiserar med) så har de folkrätten på sin sida. Hizbolla grundades under Israels ockupation av södra Libanon för att försöka göra motstånd mot ockupationen. Det har man också ful rätt till enligt både internationell rätt och sunt förnuft.

Sedan skriver du att 100 katusha-raketer om dagen riktade mot Israel under kriget. Det kan man ju gämföra med 2000 israeliska bomber mot främst civila mål.

Jag längtar efter den dag då även Liberaler kan erkäna att det Israel gör mot Palestina och sina andra granar är fundamentalt fel och måste fördömas.