2006-02-28

Stenhårt pressmeddelande

Ett skotskt destilleri tänker lansera en stenhård dryck, 92-procentig whisky. Till något så tufft måste man ha ett hårt pessmeddelande. De har sannerligen lyckats.

Man citerar ett recept från 1600-talet.

”Det första smakprovet inverkar på alla kroppens lemmar."
"Två skedar av denna vätska
är tillräcklig dos.
Intar någon mer så upphör andningen och hans liv är i fara.”

2006-02-24

Just det...

Och så måste jag nog kommentera gårdagens mesigaste förslag. Fru Vårdministern föreslår att man ska få sälja nikotintuggummin i vanliga butiker. Självklart ska det vara genomreglerat och nästintill omöjligt att få ett sådant tillstånd, men möjligheten ska finnas. Det vore ju förfärligt om någon köpte nikotintuggummin av ett icke-auktoriserat butiksbiträde och sedan åt ihjäl sig på dem... då är det bättre att de köper oreglerade cigaretter?

Jag började skriva på en insändare igår kväll, men fann idag att svenskans ledarrsida hade kommit in på samma spår (PDF) som jag. Nämligen att ministern är en mes som inte fattat vad vi medborgare vill. Det handlar inte om nikotinet, det är bara ett exempel för att visa på ett generellt problem. Är man myndig ska man få köpa receptfria mediciner utan att någon förmyndare lägger sig i.

Man ska alltså få köpa nikotinplåster för att stävja ett beroende som man själv dragit på sig. Däremot ska man fortfarande tvingas köra flera mil för att få Panodil när man har feber (som hände mig förra våren). Eller tvingas vakna flera gånger om natten två nätter i rad för att näsan är täppt och man knappt kan andas, eftersom Apoteket stängde 13 på lördagen och inte öppnar förrän måndagen efter (vilke hände mig i höstas).

Två dumheter

Kvartifem Ekot idag innehöll två riktiga dumheter, som inte kommenteras tillräckligt.

Dels tänker jag på smutskastningen av Reinfeldt. Salin, Ulvskog och Brukspatron själv har beklagat att en anställd bedrivit en lång kampanj mot moderaternas partiledare. Alla tre säger att de beklagar det som hänt, eftersom de själva varit utsatta för liknande kampanjer.
Va?!
Har de också utsatts för systematiska förföljelser och trakasserier från något annat partis kampanjhögkvarter? Eller har de bara utsatts för privatpersoners missnöje och rykten? Det är en rejäl gradskillnad mellan dessa.

Det andra som upprör mig är Kartellens förslag om att skriva in rätten till fast anställning i LAS. Efter 14 månaders deltidstjänst ska man kunna kräva en heltid. Detta ska enligt förslaget stärka de anställdas trygghet, särskilt kvinnor (för alla vet att de är särskilt svaga, stackarna).

Men effekten kommer att bli den motsatta. Om man efter 12 månader fortfarande är deltidsanställd finns det troligen en baktanke med detta hos arbetsgivaren. Vad som kommer att hända är att allt fler människor får sparken, flyttas över till en annan tjänst/ett dotterbolag eller på annat sätt oskadliggörs. Företag och företagare är inga monster, men om det står mellan företagets (och de övriga anställdas) välgång och en enskild antsällds kontrakt så komemr den anställde tvingas stryka på foten.

The road to hell is paved with good intentions!