2009-11-06

Ännu mer perspektiv

Det har varit lite bloggstiltje senaste veckorna. Ju fler roliga saker jag gör, desto mindre tid lägger jag på att blogga. Trist men sant för er, kära läsare!

Jag tänker fortsätta min jakt på perspektiv i politiken.

En kille ska i dagarna inställa sig i fängelse. Hans brott är att när han skulle rädda en kvinna från ett överfall använde han för mycket våld. 1,5 år i fängelse har han framför sig, samtidigt som mannen som utförde överfallet fick villkorlig dom.

Många röster höjs i falsett över hur galen domen är. Tyvärr för dem, men jag sällar mig till Dennis. "Nödvärn är inte lätt". (Mathias har också börjat tänka efter.)

Nödvärnsrätten är grundläggande. Staten har tillskansat sig ett monopol på våld, men när de inte kan leva upp till sitt åtagande att skydda medborgarna så ska vi ha rätt att skydda oss själva och varandra.

Men innebär denna rätt att varje brott ger ett carte blanche till alla förbipasserande att släppa lös vilket våld som helst? Kanske enligt Ayn Rand men definitivt inte i min värld.

1 kommentar:

Arlav sa...

Nödvärnsrätten och dess begagnande är komplicerad..För mycket ger en alltför många med intellektuellt underskott möjlighet att misshandla för dem misshagliga. Motsatsen ser vi inträffa idag. Vad iaf jag tror, var ett gott uppsåt av utföraren blev i lagens mening nåt helt annat.
Men, varför då inte välja ett straff i nedersta delen av skalan?
Som i UK där man har skadestånd på 1£?
Båda har då fått sin "rätt"?
//WR