2007-11-27

Var detta förnyelsen?

När partier vill ändra åsikt i en fråga eller byta ståndpunkt så använder man sig ibland av så kallade testballonger. Man låter en färgstark politiker, med starkt stöd lokalt, uttala sig på ett kontroversiellt sätt i en fråga. Om reaktionerna uteblir eller snabbt ebbar ut vågar resten av partiet följa med över till den nya ståndpunkten.

När Göran Johansson, Göterborgs ledande socialdemokrat, vill kasta ut asylsökande kan jag bara tolka det som just en testballong. Att det finns socialdemokrater som har främlingsfientliga åsikter och att partiet är inne i en förnyelseprocess vet vi. Ilmar Reepalus medhåll och Mona Sahlins snälla kritik stärker mina misstankar om en testballong. Förnyelse är fräscht, rasism och rättsosäkerhet är det inte!

Att värna asylrätten borde vara grundläggande för varje humanist. Alla som kommer till Sverige ska få sina skäl hörda. Den principen vill Göran Johansson kasta överbord.


Det Johansson föreslår är att människor som kommer till Sverige med flyktingsmugglare automatiskt ska få avslag på sin asylansökan. Oavsett vilka deras skäl är, så tänker Göran stå i Göterbogs hamn och tvinga tillbaks dem med vändande båt.

Johansson föreslår följande process:
Människor lever i sina tidigare hemländer med förtryck, förföljelse och tortyr.
De säljer sina hem och ägodelar för att med sina sista slantar betala en flyktingsmugglare och fly sitt hemland till en oviss framtid i en annan del av världen.
Efter en lång och osäker färd möter de vid den svenska gränsen Göran Johansson som skickar tillbaks dem till den förföljelse och tortyr de just flytt.

Den enda skillnaden nu är att de inte har några pengar kvar.


Det är ett korkat förslag och visar på en skrämmande dålig förståelse för de asylsökandes situation. Om socialdemokraterna vill behålla någon trovärdighet i humanistiska frågor borde de göra verklighet av sin interna devis att "det ska vara högt till taket, men när till dörren"!

2007-11-22

Beror delvis på mina 4 iPods

49%How Addicted to Apple Are You?

Oakland Dating

2007-11-09

Vänstern och nazisterna

Ikväll skulle jag och några andra muffare delta i en demonstration mot rasism på årsdagen av Kristallnatten. Med oss till evenemanget hade vi en israelisk flagga, symbolen för det skydd den fria världen gav det judiska folket efter andra världskriget.

Men arrangören (Vänsterpartiet, Ung Vänster och VSF) tillät oss inte gå med den i tåget. Det är möjligt att jag missuppfattat varför de ville minnas Kristallnatten. Själv ser jag den som en tragedi.

Det är inte första gången som vänstern i Linköping haft svårt att hålla kursen mellan högerextremism och antisemitism på ena sidan samt demokrati och den judiska nationen på den andra. Se till exempel mitt blogginlägg från augusti 2006 om Anna Sjödin, Ung Vänster Linköpings ordförande och Hizbollah.

Vad gör Mona Sahlin om dagarna?

Insändare i Extra Östergötland 2007-11-02

Vad gör Mona Sahlin om dagarna?
Mona Sahlin gillade att tala när hon var minister. Men kan någon minnas något förslag som Mona Sahlin genomfört under sin tid samhällsbyggnadsminister? Som jämställdhetsminister? Som integrationsminister? Eller någonting alls som hon genomfört under sin tid på andra poster i riksdag och regering?

Nu har hon varit ledare för socialdemokraterna i snart ett år. Hon har fortsatt att tala mycket, om förnyelse den här gången. Men kan någon säga vad hon genomfört?

Johan Lundberg
MUF Östergötland

Politikerna ska inte lägga sig i friskolorna

Insändare i Motala & Vadstena Tidning 2007-11-08

Politikerna ska inte lägga sig i friskolorna
Vänsterpartiet vill förstatliga alla friskolor. Att de ställer kravet nu kan hänga ihop med att partiledaren Lars Ohlys dotter har tagit studenten på sin friskola. Det är lättare att försämra för andra när man själv inte drabbas.
Att få välja en skola som passar en själv är varje elevs rättighet. Inga klåfingriga politiker ska lägga sig i om man vill gå i en skola med montessoripedagogik, eller en med inriktning mot naturvetenskap. Lars Ohly tror att han är bäst lämpad att välja skola åt Sveriges alla elever. Jag är med i moderata ungdomsförbundet för att jag har en annan idé – att människor kan själv.

Johan Lundberg
MUF Östergötland

Just det!

DN rapporterar att vikarierande, kvinnliga, JämO får lågre lön än sin manlige företrädare. Avgågne Claes Borgström kommenterar med:
"Claes Borgström anser dock att hon ändå skulle ha haft högre lön:- Som en markering av hur viktigt och ansvarsfullt det är att vara JämO borde regeringen givit henne betydligt mer."

Det är nog precis så de resonerat.

SM i byråkrati

Dagens intressantaste konversation har jag haft redan innan klockan nio. (Fast efter fem kan den bli slagen... vänta och se.) Den rör SJ:s nya bonusprogram Prio. De försöker likna ett riktigt företag genom bonusprogram, men lyckas i sann Sovjet-anda bara med att införa ytterliggare byråkrati.

I Bistron
Jag: Jag tar en kaffe och skulle vilja ha en internetkupong.
Tjejen i Bistron: Kaffe ingår i ditt årskort, men inte internet.
J: Nehej, men det har gått tidigare.
T: Internet ingår bara i de andra årskorten och det svarta SJ Prio-kortet.
J: Du menar det svarta kort jag får automatiskt eftersom jag har ett årskort silver?
T: Ja.
J: Så jag måste bära med mig två kort, varav det ena följer av det andra?
T: Ja.
J: Då går jag och hämtar Prio-kortet i min jacka i andra änden av tåget.
T: Gör så.

Det enda jag saknade var ett Apu-inspirerat "Thank you, come again!"

2007-11-08

Mamman mot mammon

Aftonbladet målar upp dagens sorgligaste öde. En 17-årig kille som vill tatuera sig. Han fixar 2500 kronor, letar upp en tatueringsstudio, ljuger om sin ålder, får en stor drake tatuerad på ryggen (vilket måste ha tagit någon timme), betalar och går därifrån.

En månad senare upptäcker hans mamma tatueringen och killen ångrar sig. Eftersom tatueringsfirman inte kollade leg, utan litade på hans ord och ärliga uppsyn, och därigenom missade att han är någon månad för ung så har mor och son anmält studion till ARN.

Stackars kille! Men tur i oturen är att om han väntat någon månad (vecka?) så hade den här kränkningen avfärdats som en dum impulshandling vars konsekvenser beslutsfattaren får stå för. Nu har han i varje fall möjlighet att få tillbaks sina 2500 kronor. En välkommen delbetalning på de 84000 som laserborttagningen går på!

Modern kommenterar studions miss: – Jag tror de är mer ute efter pengarna, säger Marie.

2007-11-04

Sömnproblem

I natt hade jag svårt att sova. Det tog tre timmar och en lång promenad innan jag kunde påbörja resan till John Blund-land. (Tre timmars väntan och en lång promenad innan avfärd - som ett besök på Arlanda alltså.) Idag hittade jag detta klipp via Ministry of Truth, vars sista meningar lär hålla mig sömnlös några nätter till.



Men så fann jag denna sida via Mattias Svensson och nu är alla mina sorger glömda för en stund.

2007-11-02

Ska vi plocka smultron i min trädgård?

Klimatförändringar och växtförädling är inte alltid av ondo. Idag plockade jag både smultron och chili på min balkong.