2009-06-01

Civilingenjörer besegrar alltid samhällsingenjörer!

Samhällsinfenjörerna är de där förnumstiga politiskt engagerade människorna som tror att de kan skapa det perfekta samhället. Om de bara får makt och pengar (oftast mycket makt och andras pengar) så kan de lägga allas liv till rätta och få världen att äntligen svaja i harmoni.

Det handlar nästan alltid om att genom förbud och tvång få människor att handla i enlighet med samhällsingenjörens stora, ofelbara plan. Exempel genom historien:
- Tvångssteriliseringarna, för att skapa ett folk värdigt folkhemmets hem.
- Rökförbud på krogen, för att få folk att lägga ned giftpinnen och sjunga kumbayah istället.
- Säkerhetsbältestvång, så att ingen dummer krockar och dör.

Ett sentida exempel är det nya förbudet mot glödlampor. Redan i sommar blir det förbjudet att sälja glödlampor i Sverige. De drar ju, enligt samhällsingenjörerna, lite för mycket energi och passar därför inte in i Den Stora Planen. Istället ska vi använda de lämpligt döpta "lågenergilamporna". Att dessa lampor drar mer el än vad som sägs och skapar problem med elnäten är inget som de ofta filfak-skolade samhällsingenjörerna bryr sig om/förstår.

Forskare vid University of Rochester har precis kommit på ett galet coolt sätt att göra glödlampan effektivare. Genom att bestråla glödtråden med en sjukt stark (jag menar verkligen sjukt stark!) laser blir lampan både ljusstarkare och mer energisnål. Det är ju härliga nyheter för alla oss som gillar utveckling och tror att det är forskare som löser teknikproblem, inte politiker.

På en fri marknad hade kunderna fått möjlighet att välja mellan de gamla miljödumma lamporna, de kicksilverhaltiga "lågenergilamporna" och snart även de billiga och effektiva nya glödlamporna. Det hade blivit svårt. Vilken tur att vi har politiker i landet som inte vill låta marknaden styra.

Istället förbjuds vi att köpa de nya lamporna och tvingas betala extra för "lågenergilamporna" eftersom protektionisterna i EU infört extra tullar på dem.

Inga kommentarer: