2009-08-31

12 roliga timmar!

Sammanfattning
Det första halva dygnet för min tjänst Klotterfri.se har varit över förväntan. Tjänsten engagerar och efterfrågan av den verkar finnas. Nu ser jag fram emot den första veckan.

Klotterfritt Östergötland
För drygt 12 timmar sedan offentliggjorde jag mitt livs första webbtjänst. Det är en härligt pirrig känsla att presentera något man skapat själv.

Resultatet har varit över förväntan!

Det tog någon timme när det bara var jag som la upp bilder på klotter. Sen lyckades Rasmus Fleischer på något sätt hitta sidan och därefter tog det fart. Plötsligt hade jag ett 30-tal inlägg som kommenterade tjänsten. Många var negativa, inte för att behovet av klotteranmälningar inte finns men för att de verkar gilla smutsiga städer. Flytta till Murmansk, är min uppmaning till dem!

Några var roliga. "Lina F" som anmälde klotter i sitt kollegieblock, till exempel.
Några var med nedlåtande. Men skämten om sexbutiken öppnade jag ju själv för. =)

De närmaste dagarna blir intressanta. Hittills är jag den ende som bidragit med klotterbilder till sajten, men det är rätt naturligt. Det tar ett tag för människor att lära sig en ny tjänst och ändra sitt mönster efter det. Till exempel att börja titta efter klotter. Tidigare har jag noterat det undermedvetet, de senaste dagarna har jag börjat leta aktivt och insett att problemet är långt större än jag trott. Det finns knappt ett elskåp i Linköping som inte blivit vandaliserat!

Jag har fått samtal och mail från media och personer som gillat tjänsten. Det enda som ligger online ännu är sajten Webbfeber. Och en självutnämnd expert på ungdomar (ok, hon är professor i unga och nätet) bloggade om tjänsten. Jag tar till mig av hennes kritik, men köper den inte rätt av som ni kan läsa i min kommentar.

Det har varit tolv roliga timmar. Jag har även hunnit med ett besök hos MUF Norrköping för att prata om min riksdagskandidatur. Jag valde att lägga upp det som ett samtal istället för ett anförande. Även om jag gillar min egen röst är det kul att höra andras åsikter då och då.

Nu går jag och lägger mig. Får se vad som har hänt tills jag vaknar imorgon!

Jag felanmäler felande felanmälningar

Jag har fått nog av klottret i vårt vackra län och har bestämt mig för att göra någonting åt det!

Idag lanserar jag därför webbtjänsten Klotterfri.se där alla som vill kan anmäla klotter nära dem. Kommunerna är idag inte tillräckligt duktiga på att få in klotteranmälningar, så då får marknaden lösa problemet.

http://www.klotterfri.se

Kom gärna med förslag på hur tjänsten kan bli ännu bättre, den kommer att förbättras under hösten.

Vill ni veta mer om tankarna bakom, hur det offentliga borde öppna upp mot webben, så kan ni läsa min artikel i Svensk Tidskrift från i våras. Den långa svansen i politiken.

Pressmeddelandet nedanför har just gått ut till media i Östergötland.

PRESSMEDDELANDE

2009-08-31

Johan Lundberg
Riksdagskandidat (m) i Östergötland
Civlingenjörsstudent

070-66 99 309


Lundberg (m): Jag felanmäler felande felanmälningar!

- Det är för svårt att felanmäla klotter och andra problem till kommunen. Enligt en rapport jag tagit fram är det bara två kommuner som har en tillfredsställande webbtjänst för felanmälan. Och bara den ena av dem skyltar med det. Kommunerna borde ta till sig den nya tekniken och underlätta för medborgare som vill kontakt dem, säger Johan Lundberg, Moderat riksdagskandidat från Linköping som idag lanserar ett förslag på lösning.

- Jag vill inte bara kritisera utan även visa hur kommunerna borde göra. Därför lanserar jag idag tjänsten www.klotterfri.se där alla östgötar kan anmäla och lägga upp bilder på klotter där de bor. Detta borde kommmunerna ha gjort för länge sedan, men jag hjälper dem gärna på vägen. En ren och hel kommun är också en trygg kommun, avslutar Johan Lundberg.

Den rapport som hänvisas till i pressmeddelandet laddas ned här "Felanmälan - var god dröj". Kommunerna med högst betyg är Motala och Ydre.

Kontakta Johan Lundberg för intervjuer och mer information.

2009-08-28

Rapport: Facket eller kidsen

Den svenska ungdomsarbetslösheten är onaturligt hög och beror på föråldrade lagar. Den slutsatsen drar jag i en rapport från MUF som lanseras idag.

Imorgon kommer Moderaternas arbetsstäma att diskutera en rad förslag för att förändra arbetsrätten. Det har blivit en stor konfliktfråga under helgen.

Läs rapporten online här: Facket eller kidsen

2009-08-23

We shall overcome - redux!

Sydsvenskan och SvD berättar en historia om grannsamverkan och civilkurage. När huliganerna i Reclaim the streets tidigare ikväll försökte starta kravall i Rosengård blev de utkastade av de boende i området.

För någon månad sedan kastades de ut från de fina villakvarteren. Ikväll kastades de ut ur miljonprogramsområdena.

De borde dra den enda logiska slutsatsen: Lägg ner ditt vapen!

Det finns ingen som uppskattar att få sitt hem sönderslaget av någon som förläst sig på Marx hatläror. Ingen.

2009-08-22

Amerikanska konstverk

Det här är ett inlägg av rent privat intresse. Jag kommer behöva googla det ett antal gånger innan jag lyckas lägga namnen på minnet.

Jag har flera gånger sett parodier på två kända amerikanska målningar. De är två av de mest kända amerikanska tavlorna i modern tid.

American Gothic har en rätt kuslig känsla över sig. Ett par står utanför sitt hus, mannen med en högaffel i handen. Det finns mängder av variationer på detta tema, googla så hittar du flera.

Den andra bilden är Nighthawks, som är en av de snyggaste målningarna jag sett. Trots stramheten i bilden lyckas konstnären ge djup och liv åt scenen.

Ungdomars rättigheter viktigare än fackets

Norrköpings tidningar har publicerat en artikel av mig med titeln "Ungdomars rättigheter viktigare än fackets". Det är viktig läsning för alla som oroar sig för ungdomsarbetslösheten.

Det senaste dygnet har Moderaterna i Östergötland haft motionsbehandling inför partiets arbetsstämma som börjar på torsdag. Bland annat beslutade vi att ställa oss bakom en skrivning om att rätta till just de problem jag beskriver i artikeln. Arbetsrätten från industrisamhällets 70-tal måste reformeras, för idag innebär den utanförskapstvång för ungdomar.

Jag bifogar artikeln:

Ungdomars rättigheter viktigare än fackets

Ungdomsarbetslöshet är inte någonting naturligt. Unga människor är ambitiösa, flexibla och har färska kunskaper. Var tredje ung människa saknar ändå arbete och orsaken är den otidsenliga arbetsrätten, skriver Johan Lundberg, förbundsstyrelseledamot i MUF och östgötsk riksdagskandidat för Moderaterna.

Låt oss ha det sagt redan från början, alliansregeringens politik för att få fler människor i arbete har varit framgångsrik. Under de senaste tre åren har Sverige nått nya toppnoteringar i antalet anställda och landet har stått väl rustat inför den djupa lågkonjunktur vi nu genomlider. Men när det gäller arbetslösheten hos ungdomar är resultatet katastrofalt.

Sverige har den näst högsta ungdomsarbetslösheten i EU. Var tredje ung människa befinner sig i utanförskap. Enligt färska siffror stiger arbetslösheten snabbast bland unga människor. Detta är särskilt allvarligt då vi vet att liten arbetslivserfarenhet kombinerat med arbetslöshet ökar risken att hamna i ett permanent utanförskap.

Såväl socialdemokratiska regeringar som alliansregeringen har provat olika lösningar för att bryta ungdomars arbetslöshet. Vissa insatser har gett en liten minskning, andra har spätt på utanförskapet ytterliggare. Men trots många försök och trots att ungdomsarbetslöshet inte är någonting naturligt så ligger vi alltjämt i toppen inom EU.

Anledningen är att regering efter regering har vägrat att ta itu med det stora systemfelet, nämligen den otidsenliga arbetsrätten. Skapad för det förra århundradet är den oförmögen att hantera dagens problem. Vi står mitt i den djupaste lågkonjunkturen på flera generationer och antalet arbetslösa unga blir allt fler för varje månad. Regeringen kan inte längre unna sig att blunda för de fackliga privilegier som stänger ungdomar ute i kylan.

De regler som skapats för att ge facket särskilda privilegier skadar de som har allra svårast att få in en fot på arbetsmarknaden. Lagen om anställningsskydd och Medbestämmandelagen reser kraftiga murar och höga trösklar för unga, ambitiösa människor som vill få in en fot på arbetsmarknaden. Rörligheten på arbetsmarknaden blir låg då människor inte vågar byta arbete eftersom de då hamnar längst fram i kön när företagen måste säga upp. Det gör att färre tjänster blir lediga och ungas möjligheter att kliva in i arbete minskar.

LAS, lagen om att säga upp driftiga ungdomar först, är direkt skadlig för unga människors ambitioner. När företag behöver minska personalstyrkan saknar ungas flit helt relevans. Oavsett hur många kvällar och helger man arbetat eller hur duktig man är på sin syssla så är det ändå antalet år på arbetsplatsen som avgör om man får behålla jobbet eller inte.

Det är sant att ungdomsarbetslösheten i dagens lågkonjunktur är ungefär lika stor som i den förra högkonjunkturen. De insatser, som sänkt löneskatt för ungdomar och nystartsjobben, som den borgerliga regeringen genomfört har haft viss effekt. Men att det kunde varit värre är ingen tröst för alla de unga människor som idag söker arbete.

Om en dryg månad inleds Moderaternas arbetsstämma i Västerås. Då ska ombuden ta ställning till ett viktigt val. Antingen väljer man att hålla fackföreningarna och dess segregerande regler om ryggen, eller så ger man ungdomar möjligheter att få arbete. I den striden kommer jag alltid att stå på unga människors sida, mot stela system och föråldrade regler.

Johan Lundberg

2009-08-21

Teaser

På måndag kommer jag att lansera en ny webbtjänst som kommer revolutionera förhållandet mellan medborgare och kommunerna. Tillsammans med detta släpper jag även en rapport över de östgötska kommunernas kontaktmöjligheter.

Det ska bli spännande att se reaktionerna.

Medlemmarna i min Facebook-grupp kommer få rapporten och tillgång till tjänsten redan på söndag kväll. Så är du inte redan medlem bör du bli det redan idag! Johan Lundberg till riksdagen 2010.

2009-08-19

Antisemitism utan grund

I måndags läste jag Aftonbladet kulturs artikel om påstådda övergrepp i Israel. Det är en hatisk text fylld av indicier, rykten, underförstådda kopplingar och allt annat som definierar en konspiration. Men inte ett enda bevis, inte en enda tydlig koppling. Rent skräp som visserligen borde tillåtas under yttrandefriheten, men som borde refuserats av varje redaktör med ett korn av integritet.

Jag tänkte samla en massa länkar och referenser, men min gode vän Fredrik har redan gjort det. Läsvärt!

2009-08-16

Ännu bättre social media-kampanj

Mitt förra inlägg om hur man använder sociala medier i en politisk kampanj har fått många läsare. Förra inlägget beskrev tekniken jag använder, nu vill jag beskriva hur jag använder det.

Interaktivitet
Sociala medier är ju till sin natur avsedda att användas för dialog. Tyvärr beter sig många användare, inte minst politiker och politiska organisationer, som om de var med i en sketch om en stereotyp Wall Street-bar i mitten av 80-talet. Alltså bara prat om sig själv där andra enbart släpps in i konversationen under andningspauser eller när de besvarar retoriska frågor. Jag faller själv i fällan rätt ofta, men är medveten om den bristen.

Jag tror att det bästa sättet att använda de sociala medierna är just genom att vara social. Att kommentera andras inlägg, bidra med nyttiga länkar, skicka in fakta och egna perspektiv i diskussioner etc. Under den närmaste tiden ska jag försöka inspirera till mer interaktivitet i min kampanj. Fler frågor i mina Twitter-inlägg, mer aktivt deltagande i Facebook-diskussioner och mer rörelse i min Facebook-grupp Johan Lundberg till riksdagen 2010.

Interaktivitet går åt båda hållen. Jag har en rätt bra plan på hur jag kan interagera mer med andra, det kluriga är hur jag får dem att interagera med mig. Att göra utspel som blir "snackisar" är lätt på pappret, men att hitta de utspelen är svårt. Att ställa frågor och utmana gör sitt till, men är ingen garanti för framgång. Just nu kör jag på idéen om många bäckar små. Har ni tips får ni gärna skriva det i kommentarerna!

Sprida sitt budskap
Jag har flera gånger råkat ut för SM-spam, alltså att någon skriver "bra sagt" i ens Facebook-feed eller kommentarer och sedan lägger upp en länk till sin egen grupp, sin egen blogg eller någon produktlänk utan att tillföra något till diskussionen. Målet är alltså att få fler att gå in på sin länk och på så sätt känna sig mer sedd. Det här får oftast motsatt effekt, likt Spotify-reklamen. Läsaren känner sig avbruten i sin tankegång och fylls av aversion istället för intresse.

Att länka till nyheter på webbsidor som använder sig av Twinglys bloggtjänst är också bra om man vill få många besökare. Men för mig som riksdagskandidat från Östergötland spelar det rätt liten roll hur många värmlänningar eller skåningar som känner till mig. Visst har de sociala medierna kortat avstånd mellan människor, så att östgötar kan få tips om mig från vänner i andra landsändar. Dock är det viktigaste fortfarande att jag får så stort genomslag som möjligt bland mina potentiella väljare. I provvalet innebär det att jag behöver nå så många östgötska moderater som möjligt.

Min taktik här är rätt enkel. Den bygger på kvantitet och kvalitet. Kvantiteten bygger på aktivtet i kommentarerna hos östgötska tidningar och ge mina alster spridning på Facebook. Här är humor ett viktigt grepp, då det är roligare att skicka en kul länk till sina kompisar än en tråkig. Vad det kommer att resultera i får ni se framöver! Kvaliteten handlar om att nå rätt personer i mer riktade utspel. Här är Facebook-gruppen en viktig del i arbetet. De som valt att gå med i gruppen tillhör ju kärnan av kampanjen. Dels vill jag ge de information tidigare än andra och dels vill jag få dem att arbeta som ambassadörer för mitt varumärke. När jag ser inlägg av andra som innehåller fraser av typen "Det där är ju helt rätt! Min kompis Johan tycker likadant, kolla gärna in honom!" så vet jag att jag har lyckats.

Mäta genomslaget
Min lärare i internlogistik lärde mig att göra saker rätt är bra, att göra rätt saker är bättre. För att veta om jag gör rätt saker använder jag två webbverktyg. Till bloggen har jag installerat Google Analytics. Tjänsten mäter antalet besök, varifrån de kommer och hur länge de stannar på siten. Det ger mig information om vilka inlägg och ämnen som väcker störst intresse, vilka sidor som länkar till mig och varifrån mina besökare kommer. Idag är det fördelat ungefär en tredjedel vardera av länkar från andra sidor, klick från Google och personer som skrivit in bloggadressen direkt i webbläsaren. Mina mest lästa inlägg handlar faktiskt inte om politik utan om att jag provsuttit Volvos XC60 och att min MacBook Air haft ett lite speciellt problem.

Bit.ly är en tjänst som förkortar länkar. Twitter har en gräns på 140 tecken per inlägg och genom att göra långa länkar korta får jag fler tecken över att väcka intresse. Det ger mig också en annan fördel, nämligen att mäta mitt genomslag. Direkt efter att jag skickat ut en länk kan jag med sekunders fördröjning se hur många som klickat på just den länken. Eftersom den främst sprids via Twitter och Facebook, med mig som garanterad avsändare, kan jag därför indirekt mäta hur många som intresserat sig för vad jag skrivit.

Tillsammans ger tjänsterna mig en bättre uppfattning om hur väl mitt budskap når ut och hur väl mina budskap tas emot av de jag vill nå. Få klick innebär att jag gör någonting fel (fel ämne, fel formulering, fel målgrupp, fel tidpunkt etc.), väldigt många klick innebär att det jag gjort varit så intressant att det propagerats vidare av mina läsare. Ett bättre lackmustest på sin egen kompetens är svårt att få!

Sammanfattning
Jag utnyttjar många olika tjänster för min sociala medienärvaro och har en någorlunda genomtänkt strategi för hur dessa kan användas för att få en personlig kontakt med så många väljare som möjligt.

Stora världen och lilla jag

Idag hade jag en riktigt intensiv arbetsdag. Min kollega var sjuk och alla möjliga ersättare hade andra engagemang. Så det blev till att stå ensam i butiken en regnig söndag. Det började trögt, men nu känns som att jag hade fler kunder i butiken än tidigare under sommaren och under några timmar var det ständig kö till min expertis och service mind.

Under förra året gjorde jag fyra utlandsresor "i tjänsten" för MUF och FMSF. Samtliga gjorde sig påminda under gårdagen.

Israelresan
I juni förra året åkte jag till Israel på inbjudan från det israeliska utrikesdepartementet för en fyradagars rundresa i landet. Det är mitt livs allra intensivaste, både schema-, intrycks- och känslomässigt. Schemat var späckat från tidig morgon till sen kväll och vi hann med att besöka tjogtals intressanta platser och organisationer. Det som gjorde starkast intryck på mig var att se alla de granater som fallit över den lilla staden Sderot på gränsen mot Gaza och besöket på förintelsemuséet Yad Vashem.

Så här mot hösten tar LiU emot hundratals gäststudenter. Nästan alla åker till Ikea för att handla och flera tittar in i min butik för att handla en telefon. En av dessa besökare hade läst ett år på universitetet i Tel Aviv. Trots den långa kön hann vi med utbyta några ord om den vackra Cymbalista-synagogan på campus innan det var dags att säga shalom.


Klaipėda, Litauen
I slutet av juli åkte jag till staden Klaipėda på den litauiska kusten för att representera MUF på en konferens arrangerad av Konrad Adenauer Stiftung. Varje år sammanför stiftelsen deltagare från länderna runt Östersjön, samt Vitryssland och Ukraina för ett längre seminarium om internationell politik. Mitt föredrag handlade om hur man kan använda "soft security" som ett effektivt redskap för att skapa fred. Alltså hur man med insatser innan och efter krig kan skapa en positiv utveckling i internationella konflikter. Jag fokuserade främst på Sveriges fredsbevarande insatser i Kosovo och Afghanistan, även om de kan ses lite väl hårda för att falla inom ramen för "mjuk säkerhet".

Efter inträdet till EU och Alliansens reformer för ökad arbetskraftsinvandring har det blivit lättare för baltiska hantverkare att etablera sig i Sverige. Att ha en telefon är nödvändigt i ett sådant arbete, men allt fler har nu också råd med en laptop och mobilt bredband. Jag var glad att kunna hjälpa mina litauiska kunder till en bättre mobil upplevelse och samtidigt berömma dem för Klaipëdas fina sandstränder och deras intensiva "Sea festival" (släng dig i väggen Vattenfestivalen!)

Bryssel, EU
Senare på hösten deltog jag på en resa med alla MUF:s distriktsordföranden och MSU-ansvariga till EU-parlamentet i Bryssel. Om arkitekturen och festivalerna kan jag inte säga så mycket annat än att Hayeks spontana ordning verkar råda rätt fritt. Däremot var det intressant att få lyssna och ställa frågor till utskottsordföranden, NATO-ambassadören , frihetliga socialister och gamla hjältar från kampen för Baltikums befrielse. Mitt mål för seminariet var att ställa minst en fråga till varje talare och enligt min anteckningsbok lyckades jag rätt väl. Med kriget i Georgien bara någon månad gammal var det återkommande ämnet Rysslands nya doktrin och EU:s förhållningssätt till detta.

I Europaparlamentet beslutades för en tid sedan om kostnadstak för internationella samtal och internationell roaming. Även om jag inte gillar prisregleringar i det stora så var det positivt i det lilla. Mamman som köpte en telefon skulle resa vidare inom EU och blev glad när hennes samtal till släkten i Sverige inte skulle bli hutlöst dyra. Knivigare var dock att reda ut vad det kostar att ringa till USA med en svensk mobil i ett annat EU-land. Men det roligaste var att hon precis som jag hade bott i Cleveland, OH, USA på 1990-talet och liksom min familj förirrat sig in i East Clevelands mest kriminella kvarter. Världen är liten och vissa misstag gör man för lätt!

Helsingfors (jag behöver inte skriva landet hoppas jag)
I oktober åkte jag till Helsingfors för att representera Fria Moderata Studentförbundet, FMSF, vid en konferens med Nordens Konservativa Studentunion. Mötet kom främst att handla om taktik inför de kommande mötena med International Democrat Students (europapralementets partigrupp EPP:s "studentförbund"). Det blev två trevliga dagar med sightseeing, möten, shopping, diskussioner, middagar och djupt filosoferande i sauna. På samma kväll hann jag besöka vad jag tror är Finlands finaste nattklubb och sunkigaste kårpub/ockupation.

De sociala medierna har gjort att avstånd inte längre är ett problem för kärleken. Det visade den unga tjej som just flyttat från Finland till Linköping för att flytta ihop med sin pojkvän. En saga så vacker som något. Den är egentligen för vacker för att politisera och att försöka väva in FRA, Stockholmspaketet och Telekompaketets kvävande effekt på internet, sociala medier och i förlängningen kärleken mellan folk skulle bli allt för långdraget.

Sammanfattning
På sex timmar i en liten butik i Linköping hann jag träffa människor från flera olika länder och kulturer. På olika sätt kunde jag, genom mina resor, få en koppling till deras hemländer och i köttet förkropsliga globaliseringens fantastiska framgång. Inte illa pinkat på en arbetsdag utan kisspaus!

Posten in på 2000-talet med RFID

Jag förbereder mig inför höstens studier genom att kolla in de kurser jag kommer att läsa de närmaste åren. Särskilt ser jag fram emot kurserna i planering av flygtrafik (som jag hoppas ges framöver) och mobil kommunikation. För den som är intresserad av den förra rekommenderar jag de första föreläsningarna på MIT:s öppna kursbibliotek. Finns att ladda ned här Airline Schedule Planning.

Efter att ha gogglat lite på cykelbud, indiska lunchleveranser (PDF) och annat smaskigt kom jag på hur Posten skulle kunna bli ännu bättre. Deras paketförmedling för företag är inte perfekt, men fungerar mycket bättre än för privatpersoner. Det är lätt att skapa fraktsedlar och de erbjuder bra spårning av paketen.

Jag drar mig för att skicka saker med Posten eftersom jag vill kunna följa mitt paket hela vägen till leverantören. Det borde inte vara så svårt att implementera mer eller mindre inom det nuvarande postsystemet.

Såhär borde man kunna skicka ett spårat brev:
Posten säljer ark med frimärken med en inbyggd RFID-tag (samma sak som finns i beröringsfria passerkort).
Avsändaren klistrar märket på sin försändelse och registrerar serienumret på Posten.se.
En RFID-mottagare i brevlådan registrerar när brevet läggs i.
Brevbäraren tömmer lådans mottagare vid tömning.
Försändelsen skickas som vanligt i Postens härliga system.
Vid leverans läses paketet av en sista gång.
Breven går att spåra som alla andra försändelser via Postens system.

Fördelar
- Tryggare leveranser.
- Roligare kundupplevelse att kunna följa sitt brev. (Redan idag borde Posten implementera en karttjänst i sin paketspårning.)
- Posten kan erbjuda en mer differentierad service för sina kunder. (Jämför med att restauranger ofta har kaffe på maten för 10kr och finkaffe, typ latte, för 30kr. Då maximerar de intäkterna både från de med låg respektive hög betalningsvilja.)

Nackdelar
- Installation av RFID-läsare i uusentals brevlådor är dyrt.
- Att utrusta brevbärarna med RFID-läsare är dyrt.
- Att utbilda dem kostar ytterliggare.
- Problemet med leveranskvittens är fortsatt olöst.

Sammanfattning
Jag är en logistiknörd. Det kommer göra Sverige gott i framtiden. När Posten börjar erbjuda tjänsten ovan om en herrans massa år så vet ni var ni läste om det först!

2009-08-14

Så gör man en personvalskampanj på webben

Jag är MUF Östergötlands riksdagskandidat. Det ställer krav. Jag måste finnas där unga människor finns och kommunicera så att det känns nära och relevant för dem. Det är en kul utmaning!

Här kommer en liten sammanfattning av hur min personvalskampanj är upplagd inom de sociala medierna:

Hemsida
Jag och min kampanjkonsult Jocke (han får inte betalt, men bor på min soffa ibland) diskuterade detta en del. Han ville att jag skulle registrera en domän typ johantillriksdagen.se eller johanochdu.nu. På sidan skulle jag ha en blogg, en mikroblogg, en chattfunktion, en nätverksfunktion, kunna lägga ut videor och hålla kontakt med mina supporters.

Det skulle kräva en hel del utgifter och många, många timmars arbetet med Wordpress och dess plug-ins. Min lösning är genialt enkel: min centrala valsida är också min Facebook-profil: http://www.facebook.com/johan.lundberg

Facebook
Här sammanstrålar alla delar av min närvaro i de sociala medierna. Tjänsterna är redan integrerade i Facebook, insticksprogram finns och det är den naturliga platsen att leta efter personer man vill veta mer om.

Genom Facebook kan mina vänner och supporters hålla sig uppdaterade och på ett enkelt sätt sprida informationen/bilderna/filmerna/länkarna vidare till sina vänner. När jag provade detta i EP-valrörelsen nådde mina webbfilmer tusentals unga personer på bara några få minuter, ett genomslag som är omöjligt att genomföra i något annat medium.

Blogg
Sedan hösten 2004 har jag bloggat här på Ledljus. Jag har lärt mig Blogger och vi funkar i en skön symbios. Att överge bloggen känns inte aktuellt, den är en för stor del av mig för att kunna lämna helt. Även om jag inte är dunderstolt över varje inlägg så är de samlat en bra beskrivning av mig och min utveckling de senaste fem åren. Genom Facebook-applikationen Simplaris Blogcast uppdateras alla inlägg direkt till min Facebook-feed. Tyvärr sker det bara en gång per dygn eftersom Blogger inte har någon ping-funktion, jag byter app när jag hittar en bättre.

Hade jag börjat blogga idag så hade nog valet fallit på WordPress som är friare och ger många fler möjligheter att ändra layout och innehåll. Men Blogger var mitt val då och det är så pass bra att jag kommer behålla det ett tag framöver.

Mikroblogg
När Twitter först dök upp så förstod jag inte meningen, men jag är biten av Twitter-flugan. Via Twitter kan jag berätta om tankar som far genom mitt huvud, vad jag gör i kampanjen för tillfället och blixtsnabbt kommentera händelser. Till skillnad mot bloggen där inläggen ofta är längre och innehåller såväl filmklipp som bilder. Jämför med skillnaden mellan one-liners och anföranden. Via Twitters egen Facebook-app skickas mina twittranden automatiskt till statusfältet på min Facebook-sida.

Mobilblogg
Den svenska utvecklaren Jonas Lejon har jag stor respekt för. Han gör ett bra jobb dels med sina olika tjänster och dels med sin blogg om PHP-kodning. Hans tjänst Bloggy använder jag för att mobilblogga då den stöder både SMS och MMS. SMS:en skickas sedan vidare till Twitter som skickar dem vidare till Facebook. MMS-bilderna hamnar tyvärr bara hos Bloggy, men de som följer mig där är rätt hardcore och förtjänar en bonus!

Livesändningar
Om någon vecka börjar min turné runt i länet till olika föreningar och evenemang. Då kommer jag att ta med mig en kamera eller en vän med en lämplig telefon för att dokumentera vad som sker. Detta läggs ut på min Bambuser-kanal. Bambuser är en tjänst för att sända video live över nätet. Vi i MUF använde det i EP-valrörelsen i våras då vår förbundsordförande och valledare livesände varje morgon och kväll. Jag tycker att jag är roligare live än i textform, så därför kommer det nog bli en del filmer. Dessa läggs upp som länkar på Facebook.

Bilder
Jag är en dålig fotograf, har ett kasst bildsinne och är lite lat. Detta sammantaget gör att jag inte lagt någon tid på att få igång en bra bildtjänst till mitt sociala nätverk. Däremot har jag beställt en iPhone 3GS. När (om) den väl anländer kommer detta lösa sig nästan automagiskt. Då kommer jag att kunna ladda upp bilderna i telefonen direkt till Facebook, tagga och kommentera dem i realtid etc. Förhoppningsvis anländer luren i nästa vecka och då blir det fota av!

SEO
De tre bokstäverna är en förkortning för search engine optimization, vilket handlar om hur man gör en site så attraktiv som möjligt för Google. (Andra sökmotorer är inte relevanta, inte alls.) Jag följer ett tiotal SEO-bloggar dagligen, men har inte satt mig in i koncepten ännu och framförallt inte implementerat det jag kan. I så fall hade jag till exempel ofta och gärna skrivit mitt namn (Johan Lundberg) och att jag kandiderar till riksdagen 2010, med länkar till min Facebook-sida och uppmanat dig kära läsare att göra detsamma. Får jag tid över ska jag bli lite bättre på detta inom kort, så att jag toppar Google-sökningen på mitt namn istället för någon okänd litteraturvetare.

Spindeln i nätet
I samband med att jag köpte min MacBook Air installerade jag webbläsaren Flock. Den har i grunden förändrat hur jag surfar. Flock är Firefox på sociala medie-steroider! I en sidopanel har jag alla 100-talet bloggar jag följer, som uppdateras varje timme. I en annan panel ser jag alla bilder mina vänner lägger upp på Facebook. I en tredje finns alla Twitter-, Facebook-, och YouTube-uppdateringarna från mina vänner. Med en knapptryckning lägger jag intressanta länkar till mitt Delicious-konto och kan söka bland dessa i automatiskt genererade kategorier. Jag kan blogga direkt till Blogger och i den veckogamla senaste versionen följer min Facebook-chatt med även när jag går till andra siter. Det finns även en clipboard-funktion, en lättnavigerad historikfunktion och troligen tjoget andra tjänster som jag inte hunnit utforska.

Det är från denna kommandocentral som det mesta av mitt kampanjarbete på nätet sker och planerandet av den fysiska kampanjen utförs.

FirstClass
Moderaterna har sedan 90-talet varit Sveriges främsta IT-parti ur teknisk synvinkel. En relik från den tiden är partiets mailsystem byggt på FirstClass. Ett grymt bra verktyg som förutom mail är ett internt debatt- och kommunikationsforum. Det är inget jag valt, men ett program jag älskar!

Kostnad
Vad kostar då hela detta kalas? Jag har här räknat upp ett antal tjänster som jag använder nästan dagligen. Utöver detta är jag registrerad på en mängd forum, har flera mailkonton och finns registrerad på ett tjogtal olika webbtjänster (den senaste är url-förkortaren Bit.ly). Sammanlagt har jag lagt ut noll kronor på detta och har potential att nå flera tusen personer inom loppet av några minuter. Det innebär ett paradigmskifte i hur en valrörelse kan bedrivas. Plötsligt är det inte pengarna i partikassan eller den egna plånboken som avgör hur det går. Istället är det en kamp om vem som kan vinna flest till sina idéer. Vem som har bäst formuleringar, ger trevligast intryck och verkar vara den som kan göra bäst arbete på plats i riksdagshusen.

Fysisk teknik
Som nämnt jobbar jag på en MacBook Air, vilket är min enda dator. Den har ett par externa hårddiskar för att ha en Time Machine-backup och spara gamla bilder. Jag fick en skrivare i födelsedagspresent, men har nog skrivit ut färre än 20 sidor på ett år.

För att koppla upp mig mot nätet använder jag ett mobilt bredband från Tre. Det har varit min vän i snart 18 månader, även om jag bytte modem för en månad sedan. Jag är störtnöjd med tjänsten och med Tre som operatör! Det är en kostnad på 199 kronor per månad.

Min mobil har sedan partistämman 2007 (jag smet iväg på lunchen och köpte en av de första i landet) varit en SonyEricsson K850 med Tres programvara som funkat bra. Just nu använder jag en UltraTouch som jag fått låna från Samsung (via jobbet) och i nästa vecka hoppas jag kunna byta till en iPhone 3GS. Abonnemanget är idag Tre Fastpris för 599 kronor/månad. Efter att ha analyserat mitt ringande det senaste året inser jag att det är ett grymt kap för mig. När iPhonen anländer byter jag till abonnemanget 3Total och får förutom dagens 3000 minuter, 3000 SMS och 3000 MMS även 10 GB data varje månad. Hoppas det räcker!

Målsättning
Jag gillar webben och hoppas vara den mest socialt medieaktiva kandidaten i valet.

Update
Detta inlägg täcker tekniken. Mitt nästa inlägg beskriver hur man sedan använder sociala medier.

2009-08-13

Träffa mig live!

Onsdagen 2 september har jag bjudits in till MUF Linköping för att tala på deras Onsdagsfika. Jag ser redan fram emot det!

Onsdagsfikor gör varje vecka till högtidsvecka. Det var genom dessa event som jag först blev aktiv i MUF. Och idag kandiderar jag till riksdagen! Kul resa!

Klockan 18 är tiden, platsen blir MUF Linköpings nya eller gamla lokal. Jag återkommer när det är spikat. Anmälan behövs inte, men gör det gärna ändå på min Facebook-grupp Johan Lundberg till riksdagen 2010. Gör som över 100 andra personer, gå med i gruppen redan idag!

2009-08-11

Gamla hundar och nya moderater

I fredags hade jag en debattartikel i Folkbladet om arbetsrätten. Den går att läsa här. Idag svarade Hans Backman, socialdemokraternas förstedebattör i Folkbladet, på vad han uppfattar vara mina åsikter.

Det är rätt underhållande. Han försöker bräcka mig med sin livserfarenhet. Trots det verkar sådan inte innebära att man slutar döma hunden efter håren. Han utgår från att jag inte arbetat, inte vet hur det är på en arbetsplats och att jag hyser något slags förakt för människor som arbetet. Sådan har nog hans bild av moderater varit sedan han var ung. Det är svårt att lära gamla hunder nya konster, så han lär inte ändra sig av mina texter.

Men det är inte honom jag vill nå. Istället vill jag tala till de som delar mina erfarenheter av osäkra vikariat, av att bli "utlasad" och att försöka hitta ett jobb samtidigt som kontot blir allt tommare. Vi är många undomar som är urtrötta på att inte få förhandla om vår egen lön eller om våra arbetstider. Hans Backman vill inte se oss och våra problem. De passar liksom inte in i hans värld.

När man försöker rita om verkligheten efter en uråldrig karta kan det bara bli fel.

En replik är författad och om den passerar Widar Anderssons nålsöga kan ni läsa den i Folkbladet någon av de närmaste dagarna.

2009-08-09

Snart dör kommunismen

Tre av Svergies fyra viktigaste bloggar kommenterar Lars Ohlys sommartal. Här, här och här. Jag sällar mig till skaran och gör kvartetten komplett.

Att Ohly ger beslut som går i klinch med de andra i vänsterkartellen är fullt logiskt. Han vill profilera sitt lilla parti och attrahera de som längtar till Sovjetiska brödköer och Nordkoreanska omskolningsläger (dess viktigaste pedagogiska instrument: stenbrottet).

Men på Vänsterpartiets kommande partistämma händer följande: Partistyrelsen kommer att släta ut vecken, folkflertalet i plenum röstar för flera viktiga reformer och partiet tar ett sjumilakliv högerut. De vattenkammar håret, tar på sig den finaste Första maj-kostymen och blir salongsfähiga lagom till valet. Förändringen blir bra för Kartellen som kommer missa regeringsmakten med en mindre marginal än annars. Men för Vänsterpartiet är det sista spiken i kistan (mausolée-sarkofagen?). Partiet kommer överge sin vänsterprägel, Frank Baude och Jerry Williams kommer gråta offentligt, men landets demokrater drar en lättnadens suck och VPk kommer på 2-3 mandatperioder försvinna in i historieböckernas marginaler.

Det är ett år till valet. Vi får se om min profetia blir sann. Låt oss hoppas på det.

2009-08-06

Nyheter som berör dig!

Min kandidatur till riksdagen är nu officiell. Som officiell hemsida kommer jag att använda min Facebook-sida http://facebook.com/johan.lundberg. Titta gärna in, jag har kopplat min blog dit!

Jag har också skapat en grupp med ett namn som förklarar sig självt: "Johan Lundberg till Riksdagen 2010". Bli gärna medlem redan idag!

2009-08-01

Köp höstens succé!

Äkta buddhinduisk Ormolja!

Jag har genom kontakter i Orienten lyckats komma över ett större parti Äkta buddhinduisk Ormolja. Nu har Du chansen att vara bland de första att prova höstens succé!

Äkta buddhinduisk Ormolja är producerad i det lilla lokalsamhället Calcutta i centrala Indien av de finaste råvaror staden har att erbjuda och tillverkad av lokalbor genom en uråldrig process.

Äkta buddhinduisk Ormolja botar alla vanliga åkommor. Fibromyalgi, elallergi och selektiv hörsel är bara några av de moderna sjukdomar som denna traditionella brygd har bevisad effekt mot.

Äkta buddhinduisk Ormolja har ett högt innehåll av den aktiva substansen Diväteoxid fylld med den naturliga bakteriekulturen E. Coli. Ett regelbundet intag av Äkta buddhinduisk Ormolja driver ut gifter ur kroppen, slankar till figuren och minskar hungerkänslorna. Perfekt för att få bort de där extrakilona inför höstens skolstart.

Äkta buddhinduisk Ormolja är den uråldriga lösningen på dagens stressamhälles jäkt. Drick Äkta buddhinduisk Ormolja och känn hur du får lättare att spva och ditt begär efter shopping och turer på stan kommer att bevisat minska. Bara en av många fördelarna av Diväteoxid med extra mycket E. Coli.

Äkta buddhinduisk Ormolja är originalet. Undvik plagiaten!

Äkta buddhinduisk Ormolja säljs enbart av mig och enbart via denna hemsida!

Köp Äkta buddhinduisk Ormolja redan idag!

Äkta buddhinduisk Ormolja säljs i flaskor á 87ml, ett tal som i den uråldriga buddhinduiska filosofin har särskild kraft.

Beställ Äkta buddhinduisk Ormolja genom att sätta in 300 kronor på Plusgiro 121314-385, skriv namn och adress på avin och märk kuvertet med mottagaren "Johan's Hemmabiofond".

De som inte vill vänta på höstens mirakelkur kan få liknande effekter redan idag genom att köpa en spikmatta.