2009-08-16

Stora världen och lilla jag

Idag hade jag en riktigt intensiv arbetsdag. Min kollega var sjuk och alla möjliga ersättare hade andra engagemang. Så det blev till att stå ensam i butiken en regnig söndag. Det började trögt, men nu känns som att jag hade fler kunder i butiken än tidigare under sommaren och under några timmar var det ständig kö till min expertis och service mind.

Under förra året gjorde jag fyra utlandsresor "i tjänsten" för MUF och FMSF. Samtliga gjorde sig påminda under gårdagen.

Israelresan
I juni förra året åkte jag till Israel på inbjudan från det israeliska utrikesdepartementet för en fyradagars rundresa i landet. Det är mitt livs allra intensivaste, både schema-, intrycks- och känslomässigt. Schemat var späckat från tidig morgon till sen kväll och vi hann med att besöka tjogtals intressanta platser och organisationer. Det som gjorde starkast intryck på mig var att se alla de granater som fallit över den lilla staden Sderot på gränsen mot Gaza och besöket på förintelsemuséet Yad Vashem.

Så här mot hösten tar LiU emot hundratals gäststudenter. Nästan alla åker till Ikea för att handla och flera tittar in i min butik för att handla en telefon. En av dessa besökare hade läst ett år på universitetet i Tel Aviv. Trots den långa kön hann vi med utbyta några ord om den vackra Cymbalista-synagogan på campus innan det var dags att säga shalom.


Klaipėda, Litauen
I slutet av juli åkte jag till staden Klaipėda på den litauiska kusten för att representera MUF på en konferens arrangerad av Konrad Adenauer Stiftung. Varje år sammanför stiftelsen deltagare från länderna runt Östersjön, samt Vitryssland och Ukraina för ett längre seminarium om internationell politik. Mitt föredrag handlade om hur man kan använda "soft security" som ett effektivt redskap för att skapa fred. Alltså hur man med insatser innan och efter krig kan skapa en positiv utveckling i internationella konflikter. Jag fokuserade främst på Sveriges fredsbevarande insatser i Kosovo och Afghanistan, även om de kan ses lite väl hårda för att falla inom ramen för "mjuk säkerhet".

Efter inträdet till EU och Alliansens reformer för ökad arbetskraftsinvandring har det blivit lättare för baltiska hantverkare att etablera sig i Sverige. Att ha en telefon är nödvändigt i ett sådant arbete, men allt fler har nu också råd med en laptop och mobilt bredband. Jag var glad att kunna hjälpa mina litauiska kunder till en bättre mobil upplevelse och samtidigt berömma dem för Klaipëdas fina sandstränder och deras intensiva "Sea festival" (släng dig i väggen Vattenfestivalen!)

Bryssel, EU
Senare på hösten deltog jag på en resa med alla MUF:s distriktsordföranden och MSU-ansvariga till EU-parlamentet i Bryssel. Om arkitekturen och festivalerna kan jag inte säga så mycket annat än att Hayeks spontana ordning verkar råda rätt fritt. Däremot var det intressant att få lyssna och ställa frågor till utskottsordföranden, NATO-ambassadören , frihetliga socialister och gamla hjältar från kampen för Baltikums befrielse. Mitt mål för seminariet var att ställa minst en fråga till varje talare och enligt min anteckningsbok lyckades jag rätt väl. Med kriget i Georgien bara någon månad gammal var det återkommande ämnet Rysslands nya doktrin och EU:s förhållningssätt till detta.

I Europaparlamentet beslutades för en tid sedan om kostnadstak för internationella samtal och internationell roaming. Även om jag inte gillar prisregleringar i det stora så var det positivt i det lilla. Mamman som köpte en telefon skulle resa vidare inom EU och blev glad när hennes samtal till släkten i Sverige inte skulle bli hutlöst dyra. Knivigare var dock att reda ut vad det kostar att ringa till USA med en svensk mobil i ett annat EU-land. Men det roligaste var att hon precis som jag hade bott i Cleveland, OH, USA på 1990-talet och liksom min familj förirrat sig in i East Clevelands mest kriminella kvarter. Världen är liten och vissa misstag gör man för lätt!

Helsingfors (jag behöver inte skriva landet hoppas jag)
I oktober åkte jag till Helsingfors för att representera Fria Moderata Studentförbundet, FMSF, vid en konferens med Nordens Konservativa Studentunion. Mötet kom främst att handla om taktik inför de kommande mötena med International Democrat Students (europapralementets partigrupp EPP:s "studentförbund"). Det blev två trevliga dagar med sightseeing, möten, shopping, diskussioner, middagar och djupt filosoferande i sauna. På samma kväll hann jag besöka vad jag tror är Finlands finaste nattklubb och sunkigaste kårpub/ockupation.

De sociala medierna har gjort att avstånd inte längre är ett problem för kärleken. Det visade den unga tjej som just flyttat från Finland till Linköping för att flytta ihop med sin pojkvän. En saga så vacker som något. Den är egentligen för vacker för att politisera och att försöka väva in FRA, Stockholmspaketet och Telekompaketets kvävande effekt på internet, sociala medier och i förlängningen kärleken mellan folk skulle bli allt för långdraget.

Sammanfattning
På sex timmar i en liten butik i Linköping hann jag träffa människor från flera olika länder och kulturer. På olika sätt kunde jag, genom mina resor, få en koppling till deras hemländer och i köttet förkropsliga globaliseringens fantastiska framgång. Inte illa pinkat på en arbetsdag utan kisspaus!

1 kommentar:

Anonym sa...

"Helsingfors (jag behöver inte skriva landet hoppas jag)"
Är nog inte så säker på det...
Vi befinner oss båda i ett land där allmänbildningen och bildning är stadigt sjunkande (allt finns ju på nätet..) och vetskapen om att orten där högsta procenten av de boende har svenska som modersmål ligger i - Finland!
//WR