2010-02-23

Ett slag för jämställdheten. I ansiktet!

Riksdagens hemsida är fantastisk. Där kan man direkt se vem som röstat för/emot vad och läsa debatter i kammaren. Jag har försökt göra samma sak på Europaparlamentets sida... med något mindre framgång. Så vem som röstat för och emot har jag inte lyckats luska ut och jag måste därför skriva att "EU har beslutat", trots att jag vill skriva "parlamentariker X och Y i EU-parlamentet har röstat för och emot".

Idag fick Europas kvinnor en rejäl känga i ansiktet, invirad i jämställdhetens täckmantel. Parlamentets kvinnoutskott röstade för en utökad föräldraledighet. Bra så, att föräldrar kan vara hemma med sina nyfödda barn utan att förlora inkomst eller jobb är rätt grundläggande för en välfärdsstat.

Men samtidigt röstade man för att de första sex veckorna är olibgatoriska för mamman. Det är ju helt tok-nipprigt! Hur tänker de? (Eller vänta, jag inser precis hur de medeltida parlamentarikerna tänker.) Att vänsterpartiets Eva-Britt Svensson som ordförande i utskottet jobbat emot förslaget är bra. Att hon inte lyckats få bort skrivningen är förfärligt.

Som vanligt är frågan inte avgjord. Den ska baxas igenom parlamentet först. Men eftersom parlamentet består av en samling konservativa knökar från det jämställda Italien och det avskristnade Polen (Som Borat skulle sagt: NOT!) lär det ju klubbas igenom utan motstånd annat än från de nordiska parlamentarikerna. Sen ska det klubbas av Ministerrådet där Nyamko Sabuni kommer få ett hästjobb med att stoppa fait accompli.

Att låta föräldrar vara hemma med sina barn är toppen. Att fjättra mammor vid spisen är botten. Tack och godnatt, liksom!

3 kommentarer:

Sven Tycker sa...

Hela tanken med EU (av mig omdöpt till Jätten Glufs Glufs) är att lägga sig i ALLTING. Jag accepterar EU som ett sätt att ta bort tullar i handeln. Att underlätta resande. (Ungefär som EFTA om du kommer ihåg detta). Men EU är ett projekt skapat av en liten Maktelit i syfte att föra över så mycket makt som möjligt till denna centrala maktelit. Skulle folket säga Nej så får man antingen låta bli att fråga folket eller fråga på nytt tills folket ger upp och svarar "rätt".

feminix sa...

Kvinnor föder faktiskt än så länge 100% av barnen. de behöver tid att återhämta sig. Och lugn och ro för att amningen ska fungera.
Först när männen föder hälften av barnen kan ni börja skrika...

Johan Lundberg sa...

Feminix: Jodå, hur fortplantningen går till har jag rätt bra koll på.

Men det betyder inte att den tiden som krävs är lika lång för alla Europas mamor har jag svårt att tro.

Jag är inte emot att kvinnor är hemma med sina nyfödda ungar, däremot ogillar jag att ett gäng EU-parlamentariker dikterar exakt hur länge det ska vara.