2005-11-11

Avslöjande av Zaremba

I två artiklar i DN den senaste veckan belyser Maciej Zaremba effekterna av de nya EU-länderna.

I den första artikeln beskriver han Byggnads agerande i samband med Vaxholms-konflikten. De bröt mot sina egna förhandlingsregler och tvingade företaget till löner som låg långt över vanliga svenska. Och när det påpekas så blånekar de. En intressant skildring av fack-maffian, den mörka sidan av arbetarrörelsen.

Den andra artikeln beskriver de migrerande arbetarna i ett större perspektiv. Han börjar med ett besök i Norge och rörmokaren Markus.

"I Lysaker Brygge vid Oslofjorden står rörmokaren Markus från Karlstad och skruvar rör. Han är inte 20 år fyllda och otålig. Han vill ha en BMW. Och i Norge tjänar han nästan dubbelt så mycket som i Värmland.

Vi talar sällan om det, kanske svär det mot självkänslan, men de räknas i tiotusentals, svenska gästarbetare som söker sig över Kölen på jakt efter bättre villkor."
Till Markus Värmland kommer Wieslaw och Piotr, från Polen för att bygga hus. Och till deras hemstad kommer Mikolaj från Ukraina. Målande beskriver Zaremba hur migrationen ser ut, varför folk flyttar och hur det påverkar såväl tyskaroch svenskar som letter.

Obligatorisk läsning, ingen tvekan om det.

Update:
Via SMRR hittade jag detta blogginlägg om hur hårt arbetande utlänningar uppfattas av vissa.

Inga kommentarer: