2005-11-30

Fel på så många plan

En artikel i DN berättar om heltidstredningen som blev klar idag. utredaren har kommit fram till att alla nyanställda borde få rätt till heltid. Förslaget och texten i artikeln är fel på så många olika plan. Här fäljer några exempel.

Utredaren framhåller som en av de viktigaste effekterna att jämställdheten mellan kvinnor och män stärks. Det är något sjukt i samhället när jämställdhet blivit en överideologi viktigare än något annat, som ska vägas in i varje enskilt beslut.

Det ska enligt förslaget vara möjligt att "avvika från lagen" om man tecknar kollektivavtal. Det känns som ett rent beställningsjobb från LO, de arbetsgivare som inte tecknar kollektivavtal ska inte kunna deltidsanställa utan risk. Helt enkelt ett sätt att tvinga på företagare (och kom ihåg att majoriteten är småföretag, med små marginaler) kollektivavtal.

Därefter konstaterar utredaren att det är just i kollektivavtalen som den bästa anpassningen sker, men att inga kollektivavtal idag har med rätt heltid. Däremot drar hon inte den uppenbara slutsatsen att avsaknaden på rätt till heltid just är en effekt av anpassningen.

Hon hävdar vidare att "man får inte vara rädd för att ta täten i utvecklingen". Om man ber den främsta lemmeln i lemmeltåget att se tillbaks på sitt beslut så ångrar han nog att han tog täten.

Utredaren vill fasa in rätten till heltid mellan 2007 - 2009. Det verkar vara hennes version av att "se till båda sidor".

2005-11-29

Kamikaze

Idag visar Regeringen handlingskraft. Två dagar innan kriskomissionens utredning är klar så presenterar de sin nya krisenhet. Den ska ha 10 personer anställda och deras enda uppgift är att underrätta statsministern när något hänt som kräver dennes agerande.

Sådana händelser inträffar kanske 1-2 gånger om året. 10 anställda på heltid ska utföra denna enda syssla. Det luktar helgardering och vårdslöshet med skattepengar lång väg.

Kenneth Axelsson heter chefen för den nya enheten. För hans skull hoppas jag att han får bra betalt. Det är ett rent kamikazeuppdrag, hans jobb är att få sparken när det hettar till så att Persson har ryggen fri.

2005-11-24

Vilka statsråd är singel?

Tidigare i år kritiserades försvarsminister Björklunds käresta, Jan-åke Gustafsson för att ha fingrarna i lite väl många syltburkar. Han drev ett bioteknikföretag och en vetenskapspark, samt satt i tre landstingsfinansierade styrelser som forslade pengar till dessa två institutioner. Han är även professor vid Södertörn.

Nu har landstinget i Stockholm agerat kraftfullt mot denna maktkoncentration som kom till då Leni Björklund var landstingsråd. Det gör de genom att lägga ned stiftelserna... och samtidigt öka de övriga anslagen. Under åren har 1.3 miljarder forslats från Stockholms skattebetalare till Jan-Åke som sedan forslat dem vidare till Karo Bios forskning.

Om man sitter still för länge skapas liggsår och förrutnelse, något som bara kan motverkas genom att man rör på sig. Det är dags för sossarna att vila ett par mandatperioder, så att de vänskapsband och den medföljande korruptionen kan rensas ut. För oss skattebetalares skull.

2005-11-23

Humor?

Svenska Spritmonopolet försöker visa EU och herr Barosso att de är fina som (nikotinfritt) snus. De gör detta genom att sprätta iväg 8 miljoner kronor på en reklamkampanj i 70 svenska tidningar + en kampanjsite och en sida i Financial Times.

Svenskarnas reaktion är att det är fint med monopolet. Barossos reaktion? ROFL!

(Detta är enda gången jag kommer att använda uttrycket ROFL, jag har en viss standard på denna blogg.)

2005-11-22

Dum och dummare!

Vad är dummare än en nazist i en bil? Fem nazister i en bil!

I helgen haffade polisen i Linköping fem rasrena dumskallar i en bil i Berga. Genierna var sedan tidigare kända av polisen och hade bilen fylld med slagträn, skyddsvästar och diverse andra huliganattiraljer. Kan man bli mer korkad än att man inte ens försöker färdas i olika bilar och/eller gömmer vapnen?

Ja, man kan låta sig intervjuas av tidningen och kräva hårdare straff för brottslingar... och sedan dömas till fängelse för misshandel en dryg vecka senare.

Skinnskallarna måste ha förfrusit hjärnan eller något, så här dum och ologisk kan väl ingen sansad människa vara? Och så ställer de upp i kommunalvalet!

Nu går jag och lägger mig!

Talar fransmännen svenska?

År 1999 uppträder "förortens diktator" Ken Ring på Vattenfestivalen. I låten "Spräng regeringen" rappar han att "låt oss göra staten till aska i betongens bränder".

Sex år senare, hösten 2005 bränner uppgivna förortsungdomar i Frankrike bilar i ett uppror mot en statsmakt som svikit dem och därför tappat sin legitimitet.

Europas statsmakter blir alltmer homogena. Tyvärr innebär det oftast att man apar efter sina grannars misstag och kopierar deras problem.

2005-11-17

Galet snyggt!

Walldesign målar mer än bara fan på väggen. Galet snyggt!

2005-11-14

Facket igen

Förra veckan så var det tandläkare som tänkte utmana de höga kostnaderna. Denna vecka handlar det om indiska privatlärare som snackar på telefon med svenskar. De har högre examen, jobbar för lägre lön och levererar ingen märkbar kvalitetsskillnad.

På Lärarförbundet möter man kritiken med att *trumvirvel* de inte är behöriga eller utbildade inom de svenska läroplansmålen! Sådan kompakt dumhet! Att lära in kursmålen är inga problem, att scanna in en mattebok och få en indier att översätta är billigt (om det ens behövs). Och vad gäller behörigheten, de har magisterutbildningar inom sina områden och har fått jobb som lärare i ettt land utan LAS. Nog fan kan de lära ut!

2005-11-11

Sucker!

Den första gången jag som femtonåring hörde talas om Beaujolais Noveau kände jag en otyglad längtan efter att fylla 20. Att det snustorra Monopolet, som motvilligt sålde sprit för att de var tvugna, ställde till med jippo en gång om året livade upp mig på något sätt. Kanske var inte Sverige sådär betonggrått trist ändå. (Senare har jag insett att jo, det var det!)

Nu är det bara sju dagar kvar tills årets första flaskor släpps. Samma sak världen över. Jag har haft åldern inne seda något år tillbaka, men aldrig kommit mig för att handla på rätt dag. Det ska det bli ändring på i år!

Avslöjande av Zaremba

I två artiklar i DN den senaste veckan belyser Maciej Zaremba effekterna av de nya EU-länderna.

I den första artikeln beskriver han Byggnads agerande i samband med Vaxholms-konflikten. De bröt mot sina egna förhandlingsregler och tvingade företaget till löner som låg långt över vanliga svenska. Och när det påpekas så blånekar de. En intressant skildring av fack-maffian, den mörka sidan av arbetarrörelsen.

Den andra artikeln beskriver de migrerande arbetarna i ett större perspektiv. Han börjar med ett besök i Norge och rörmokaren Markus.

"I Lysaker Brygge vid Oslofjorden står rörmokaren Markus från Karlstad och skruvar rör. Han är inte 20 år fyllda och otålig. Han vill ha en BMW. Och i Norge tjänar han nästan dubbelt så mycket som i Värmland.

Vi talar sällan om det, kanske svär det mot självkänslan, men de räknas i tiotusentals, svenska gästarbetare som söker sig över Kölen på jakt efter bättre villkor."
Till Markus Värmland kommer Wieslaw och Piotr, från Polen för att bygga hus. Och till deras hemstad kommer Mikolaj från Ukraina. Målande beskriver Zaremba hur migrationen ser ut, varför folk flyttar och hur det påverkar såväl tyskaroch svenskar som letter.

Obligatorisk läsning, ingen tvekan om det.

Update:
Via SMRR hittade jag detta blogginlägg om hur hårt arbetande utlänningar uppfattas av vissa.

2005-11-09

Rasismens svarta dag

Idag har det inte varit roligt att inte tycka som jag. Jag vill inte skryta, men det är svårt att vara ödmjuk från toppen!

Dagen började med att jag och Jerry fick en debattartikel om Kristallnatten och intolerans publicerad i Corren. Det är vårt inlägg i debatten om rasism och hur den bäst bekämpas som har drivits här i Linköping de senaste tio dagarna. Det är en särskilt njutbar känsla att se sitt namn i tidningen, man känner att man finns!

Under kvällen vallfärdade Linköpings unga moderater till Trädgårdstorget för en manifestation till minne av nationalsocialismens offer. Stadens invånare mottog med glädje hundratals ljus, som de kunde tända för att visa sitt stöd för ett öppet samhälle. Vi hade folket med oss, men Moder Natur verkar ha ett horn i sidan till det mångkulturella samhället. Genom sina vindar lyckades hon till och med blåsa ut några av våra marschaller. Men Moder Natur har kuvats tidigare, hon är bara ett väsen.

Kvällen avslutades med ännu en succé. (Det kan låta som om jag förskönar sanningen, men istället flirtar jag med hennes snyggare syster, "konstnärlig tolkning".) Jag, Hindrum och Jerry begav oss till Skäggetorp och IOGT-NTOs årliga Drogkamp.

Vi tävlade mot CUF och Grön Ungdom i ett antal olika moment med frågor som testade våra kunskaper och alkohol och droger. Föga förvånande var det MUF som efter 1.5 timmar avgick med seger. Var det verkligen någon som tvivlade på att muffare vet mest om alkohol och droger?

2005-11-08

Öka takten

Jag insåg plötsligt att gårdagens poster blev många till antalet. Självkart ska jag inte vara sämre idag!

Jag har blivit blogg-utmanad av Lars Hindrum. Utmaningen går ut på att hitta på fem alternativ till sossarnas "Alla ska med - så enkelt är det". Jag skulle kunna låta det passera och hävda att jag inte behöver bevisa min förträfflighet för andra. men jag är så barnsligt förtjust i utmaningar att jag inte kan låta bli. Here it goes!

"Alla ska med - därför har vi konfiskerat extra boskapsvagnar"
"Alla* ska med - så enkelt är det" (*gäller självfallet inte de sabla balterna**! (**Självklart är Nuder och Freivalds undantagna) )
"Alla ska med - så enkelt är det! Ingen ska behöva betala - det är det som är problemet!"
"Alla ska med - one size fits all!"
"Alla ska med - även om det inte vill dit!"

Jag återkommer om vilka som skall utmanas vidare!

2005-11-07

Ironi

För er som ännu inte sett The Shining så kommer här en trailer.

Lågpristandläkaren

Jag har sedan jag fyllde 20 dragit mig för att besöka tandläkaren eftersom priserna inte passat min plånbok. Nu har jag äntligen fått ett alternativ, en mottagning som tar halva priset gentemot Folktandvården. Idén är att bland annat att låta öst-européiska tandläkare arbeta för lägre löner, och hålla öppet 12 timmar per dag, 6 dagar i veckan. Den första kliniken öppnar i Stockholm i dagarna, i vår kommer även göteborgare och malmöiter få lägre kostnader.

Självklart är facket kritiskt.

Här är en enkel sammanfattning av varför facket är emot och vad som är fel i det.

Hopp för Sydamerika

Den senaste veckan har svensk media rapporterat om protesterna mot sydamerikanska länders frihandelsförhandlingar med USA. Utan att nämna Castros blodiga händer har bland andra SvD viast bilder på när diktatorn spelat basket med Maradona. Att det ska vara så svårt för media att inse att man kan vara objektiv och ändå ta ställning.

Det är inte mycket, men idag insåg jag att det kan finnas lite hopp för Sydamerika ändå. I den colomianska sångerskan Shakiras nya låt "Don't bother" sjunger hon i en strof:
"For you, I'd give up all I own
And move to a communist country
If you came with me, of course"
Det är inte mycket, men ändå så ovanligt att någon besjunger kommunismen som det jävligaste av livsöden. Och så är det en riktigt bra låt.

(För att undvika onödiga kommentarer så måste jag gardera mig med att jag har läst Hernando de Soto och anser att även han utgör ett gott exempel på Sydamerikas framtid.)

Affärsmän och politiker

Både Bosse Ringholm och IFK Göteborgs Mats Persson har varit/är ordförande i föreningar misstänkta för skattebrott. Ikväll meddelade ordförande Persson att han tar time-out från jobbet. På så sätt skadar man inte allmähetens förtroende för arbetsgivaren. Det är det ansvarsfulla sättet att agera.

Ordförande Ringholm har valt att fortsätta arbeta. Som vice statsminister, landets näst högsta ämbete. Maktpartiets maktfullkomlighet är ett hån mot landets invånare.

2005-11-04

De är stolta - de är nöjda

Igår avslutades Socialdemokraternas kongress i Malmö. Jag kan konstatera att jag är besviken. Inte bara lite besviken, utan omåttligt tok-besviken. Var var visionerna? Var fanns glöden?

350 ombud satt i sex dagar och diskuterade över tusen motioner. Vad var det mest intressanta, den mest brinnande frågan, den som fick elden att tändas hos varje ombud såhär ett år innan valet? Frågan om föräldrarna skulle tvingas dela på föräldrabidraget eller inte!

Wow, vågat!

2005-11-02

Det finns namn för sådana

En person som för egen vinning utger sig för att vara vad han ej är, så definierar man en charlatan. Ett exempel på en sådan är någon som lovar att inte längre kalla sig kommunist, fast ändå kommer att vara ideologin trogen. Eller någon som säger sig ha spelat fotboll med Nacka Skoglund, utan att ha gjort det.