2006-01-13

78 miljonerrrrr!

Värdetransportrånarna i Hallunda fick med sig 15 miljoner kronor, av totalt 78 miljoner i transporten.

Jag brukar bli nojjig om jag går med mer än en tusenlapp i plånboken. Här kör två obeväpnade väktare runt med 78 millar, inte konstigt att de blir rånade.

Lösningen är enligt facket, mesiga politiker och en undfallande allmänhet att minska antalet kontanter, att kanske eventuellt installera kameror och ha bättre infärgning. Jag tycker det är rent nys.

Det enda kriminella fruktar är bly, hel eller halvmantlad. Det enda som är dem kärt är de själva, så det är där man ska sätta in stöten. "Men om väktarna beväpnar sig så eskalerar våldet", brukar ett påstående vara. Jaha, då är det väl bara att borra upp piporna för ännu grövre kaliber?

Bring 'em on, säger jag!

Update:
En snabbutredare och transportfacket vill båda lösa problemet med fler regler, hårdare kontroller av anställda och väskor. Varför ska det vara så krångligt, när det går att lösa med vapen? Transportfacket konstaterar det själva i en artikel i sin medlemstidning. Storbritannien har 1000 (!) rån per år och obeväpnad polis. Sverige hamnar på andraplats i Europa med 70 rån, här har polis men inte väktare vapen. I Belgien sker nästan inga rån, där åker tre beväpnade väktare med varje bil.
Dra era egna slutsatser, jag har dragit min.

2 kommentarer:

henkje sa...

Det är bättre att i första hand se till att bilarna pengarna transporteras i är totalt skottsäkra för finkalibrig eld. På så sätt kan väktarna bara köra på/ifrån buset. Tills dess rånarna inte har pansarvärnsvapen ser jag ingen anledning till att beväpna väktarna.
"If you aint armoured, dig deep".

Anonym sa...

Problemet med resonemanget om beväpnade väktare är att oavsett hur mycket vapen dom packar så skulle jag och några kompisar med tillgänglig utrustning råna en värdetransport. Det skulle in ens vara ett problem om dom åkte stridsvagn. Det enda som i längden kan ge 0 (noll) värdetransportrån är inga värdetransporter eller tekniska system som destruerar pengarna när något otillbörligt händer.