2005-06-08

Kommunal förnyelse

Jag har under kvällen agerat guide åt en av mina vänner, som valt att lämna Linköping efter våren. Min plan var att visa upp Linköpings fina respektive fula sidor. Tyvär insåg jag varefter turen fortlöpte att de finare sidorna var bra få. Linköping är en ful och trist stad, helt enkelt. Vi har en av Sveriges krogtätaste gatstumpar, men sen då? Vi har en stor industri i form av Saab, men vad mer? Vi har en av norra Europas viktigaste universitet, men vad gör vi med den potentialen? Vi har flera högteknologiska företag, men hur drar staden nytta av detta? Kan Staden dra nytta av detta, är det dess uppgift?

Efter att ha funderat på detta ett slag har jag kommit fram till några förslag på förändringar för att skapa ett mer livfullt, intressant och trevligt Linköping.
- Anordna familjedagar på temat kaj-slakt. Barn och deras föräldrar beger sig en söndag efter högmässan till Järnvägsparken där lokala handlare arrangerar tivoli, säljer korv och delar ut balonger. Sedan får barnen hyra luftgevär av den lokala jaktkretsen och kan sedan tjäna tillbaks insatsen genom att man satt en kommunal skottpeng på kajorna, säg 50 öre stycket. Detta är bara ett exempel på hur det lokala näringslivet, i samarbete med föreningslivet och kommunen kan bidra till en ökad lokal sammanhållning, en renare stad och en mer meningsfull fritid för stadens unga
- Min bekante, Daniel anade nog inte den fulla innebörden i sitt förslag då han ansåg att an borde bygga ett kärnkraftverk på Gärdstadsslätten. Linköpings siluett är tämligen habil, en domkyrka och ett vattentorn är det mest utärkande. Blunda och se framför er denna bild kompletterad med ett rejält kyltorn. Mäktigt, inte sant? Ett kärnkraftverk skulle även innebära att fler ingenjörer kunde rekryteras och att kärnkraftsforskning skulle kunna koncentereras till LiU. (Förutsatt tankestoppslagens avskaffande.)
- Sveriges krogtätaste gata, Ågatan, skulle kunna kompletteras med en restauranggata på Kungsgatan. Vi har redan Missionscafét längst upp och Frimis i andra änden. På så sätt kan kommunen minska omhändertagandekostnaderna av unga fyllon. De förfestar hos nån kompis i Vasastan, vinglar till en middag på Kungsgatan, ragglar vidare till spriten på Ågatan, däckar i Trädgårdsföreningen, bärs till TNE och skjutsas därefter vidare till fyllecellen på Garnisonen. Det blir som en flytande rörelse genom staden. Lätt för polis och ordningsvakter att hålla koll på.
- På ett område har jag dock inte några som helst förslag. Vad ska man göra åt SAAB? Detta Sveriges svar på NASA, ett högteknologiskt AMS-projekt vars glansdagar var på 70-talet. Om den svenska staten bara kunde erkänna att JAS-projektet, om än avancerat, varit till största del ett projekt för att dölja arbetslösheten bland metallarbetare och teknologer. Nej, vad man ska göra åt det har jag inget bra svar på. Sälja till Ryssland, kanske? Har de råd med yachter och fotbollslag borde de ha råd att köpa detta fackpamps-dagis.

Linköping har stora möjligheter att expandera och bli en riktigt intressant stad. Men vågar kommunledningen satsa? Kommer de våga efter maktskiftet?

Inga kommentarer: