2005-06-21

Var finns alla polarna?

Jag tittade på Uppdrag Gransknings somarrepris av elektroniksmugglingen ombord på M/S Estonia. Det som slog mig var inte hur makthavare och beslutsfattare stäldles till svars, undvek frågorna och förde över ansvar. Jag insåg istället hur sällan sådant sker.

Den maktfullkomliga eliten bestående av socialdemokratin, facket och det statliga toppskiktet verkar i det närmaste stå över kritik. Egypten-affären är ett exempel på den principen. Där har Kalla Faktas journalister drivit frågan i nästan två år, utan att något mer än en ursäkt har kommit. Och människor verkar nöja sig med det.

Det är för enkelt att säga att journalisterna är kommunistiska rödskägg hela bunten och därför tjänar på att hålla sig väl med makten. att säga så är att fördumma en hel yrkeskår och trampa på dess yrkesstolthet. Jag tror istället att problemet är kulturellt förankrat och utvecklat. Vi har ett samhälle som alltmer närmar sig det totalitärt socialistiska, där det extremaste högerpartiet hotar rämna samhället då de sänker skatterna från 1270 miljarder till 1240 miljarder. Det har skapats en spelplan med tre pjäser. Staten som skyddar Folket från De Rikas övergrepp och återbördar till Folket vad De Rika stulit från dem. I ett sådan klimat frodas Håll käften-mentaliteten, den dumma medborgaren skall inte ifrågasätta Maktens beslut, fastän konstiga är dess mål att skydda Medborgaren mot Hotet.

Ett maktskifte i Regeringen nästa höst kommer att ändra mycket lite. Vad som behövs är att hela staten vädras ur. Den koncentrering av makten som pågått sedan Gustav Vasas tid måste få ett slut. Det kommer att ta tid och en borgerlig koalitionsregeringe är en av de långsammare vägarna.

Vad som också stör mig är just tystnaden från pressen. Hur många journalister arbetar heltid i Riksdagen? När gick de igenom statsrådens korrespondens senast? När jobbade de övertid för att få reda på detaljer i någon fråga senast? Är vår regering och våra folkvalda så oantastligt rena och fria från synd att man inte ens kan få fram en bra skandal i månaden?

Var håller rättshaveristerna hus? Var är flygbladen? Var är pampfletterna? Var är ramaskriken? Var är tidningarna? Var finns kritiken mot staten? Var finns mina polare, de som insett att avsaknaden av kritik inte innebär att staten sköter sig utan att de bara lyckas dölja allt?

Inga kommentarer: