2006-01-03

Galileio - rätt tänkt, men fel ändå

I mellandagarna såg jag en mycket kort notis på statstelevisionen om att EU hade skickat upp en raket i Kazakstan. Det speciella med denna raket var att den bar på den första satteliten i Galileio-projektet, EUs GPS-utmanare. Speakern berättade om alla fördelar med ett positioneringssystem, till exempel hög precision för luftfart och enklare för ambulanser att hitta patienter.

Men tyvärr så nämner de inte med ett ord de frågetecken som finns runt projektet. Här är några av dem:
Varför finansieras 1/5 av projektet från Kommunist-Kina?
Vad vill de använda systemet till, Taiwan?

Vid en konflikt kan USA slå på sin kryptering av GPS igen, är det värt flera miljarder av oss EU-medborgares pengar för att finansiera denna eventualitet?
Är USA-trotsandet värt ett samarbete med Kommunist-Kina?

Varför är ställer ingen svensk media några frågor om Galileio? I Storbritannien finns det i alla fall en person som höjer rösten. (Via HAX.)

Jag är fascinerad av positionering, kameror och all form av trafikinformation och -ledning. Men hur intressant ett nytt positioneringssystem kan verka så väger nackdelarna ändå tungt. 21 länder med olika ledning och mål försöker samsas om ett system som kan användas på myriader av olika sätt, samtidigt bjuds några röd-kommunister att delta. Galileio kan mycket snabbt bli en soppa med många negativa effekter.

1 kommentar:

Anonym sa...

Den här krypteringen du nämner i din blogg är lite mera som ett inbyggt fel, jag vet inte om de har gjort något nytt sådant nu men förutsatt att de fortfarande har kvar det gammla så blir det här relevant.
På tiden då det bara var USA:s militär som kunde och fick använda gps systemet så var det en svensk som fick den lustiga iden att han skulle räkna ut hur man tar bort det här felet i gps systemet, varpå han lyckades och det resulterade i att gps började bli mer tillgängligt för andra länder utöver USA.
Lite kul att veta att en svensk knäckte deras "olösliga kryptering".