2008-12-04

Könsneutrala äktenskap nu!

Om två personer som gillar varandra vill gifta sig för att betyga sin kärlek och lösa en del juridiska problem, så tänker inte jag lägga fingrarna emellan. Det borde ingen annan heller göra. (Förutom vid det där tillfället i kyrkan, som jag sett på film, där prästen ber de som han invändningar att framföra dessa. Fast inte ens då är "de har ju inte olika könsdelar" ett särskilt fräscht argument.)

Ellen Oskarsson, SSU-medlem från Linköping, bloggar om att hon vill ha könsneutrala äktenskap nu. Hon är i min ålder och för ung för att ha kunnat driva på sossarna när de inte löste frågan från 1994 till 2006. Så jag ska inte lasta henne för det. Men jag skrev en kommentar till hennes inlägg, för att lugna henne om att lagändringen genom Alliansens försorg kommer riktigt snart.

"Tja Ellen!

Vad kul att du också vill ha könsneutrala äktenskap. Trist att ditt parti, trots 12 år av försuttna chanser, inte lyckades fixa till det innan folket fick nog och röstade på Alliansen.

Men lugn. Alliansledamöterna i riksdagens civilutskott jobbar för fullt och reglerna kommer kunna träda i kraft 1 maj 2009.

Det är bra att det sker så snart, allt för många har fått vänta allt för länge. Mona och de andra i oppositionen vill ju vänta (minst?) ett år till. Som att de tolv åren inte varit nog.

Snälla Ellen, kan du snacka med s-riksdagsledamöterna i din närhet så de inte tvingar alla som vill gifta sig att vänta ännu längre?

Jag snackar med moderaterna i Riksdagen, de är med på tåget men några snälla ord är ju aldrig fel! =)

Frihetliga hälsningar

Johan Lundberg
MUF Östergötland
"

Inget stilistiskt mästerverk. Försökte spegla min ständiga glädje och pojkaktiga charm i texten, med liten framgång ser jag nu. Nåväl, det viktiga är att fotbollsspelare, bussförarsöner och småbarnsföräldrar snart kan utväxla ringar på samma villkor som alla vi andra!

Jag såg också att SSU har producerat en kampanjfilm om frågan. Det är en variant på Six degrees of Kevin Bacon, där man ska koppla ihop alla Hollywood-kändisar med Kevin Bacon i max sex led. "Guilt by association" för fulla muggar. Tidigare tyckte jag Lars Ohly var svensk mästare i slaskdebatt, med Ali Esbati som stark tvåa. SSU är inte längre största politiska ungdomsförbund, men de har uppenbarligen en annan utmärkelse i sikte och inom räckhåll.

1 kommentar:

Anonym sa...

"Om två personer som gillar varandra vill gifta sig för att betyga sin kärlek och lösa en del juridiska problem, så tänker inte jag lägga fingrarna emellan."

VARFÖR? talar du då endast om "könsneutrala äktenskap" och inte äktenskap för alla, något sådant lagförslag finns det inte ens