2008-12-08

På Stadiums lagerIdag har varit en trevlig dag. Den inleddes med några timmar linjär algebra, lite jobb med MUF och sedan bar det av till Norrköping. Där gjorde jag ett studiebesök på Stadiums nya centrallager. Jag läser till ingenjör i kommunikations- och transportsystem, så det här var verkligen ett roligt arrangemang.

Intressantast:
- Att se hur lagret var uppbyggt med separata plock- och buffertavdelningar.
- De 2000 meter rullband som transporterar distributionskartongerna genom lagret.
- Att sorteringen av kartongerna till de olika butikerna sköts av Posten. Från CL går alla lådor in i samma trailer för vidare sortering i Örebro. Sparar sjukt mycket utrymme, tid och kostnader.
- Att plockarna markerar lådan de plockar för tillfället med en klädnypa. 50 öres investering/plockare som troligen sparar många tusen kronor i undvikna felplock.
- Det separata crossdock-bandet där snabbomsatt gods plockas ur inkommande containrar, får en fraktetikett från posten och sen går direkt till utgående lastbil. Då slipper man lasta in det i lagret (kostar i trucktid och administration), frakta det till rätt plockplats (återigen truck och administration) och sen plocka varan en gång var till de 110 butikerna.
- Att de tre logistikerna på plats hade normal andhämtning och puls.
- Att man behövde passerkort för både in- och utpassage genom samtliga dörrar.
- Företagets planer för framtiden, som jag nog inte ska gå in på så mycket mer detaljerat.

Tråkigast:
- Inga Oompa Loompier!

Dagens insikt:
- Att Swisslog är en intressant arbetsgivare. Det är de som designat och driftsatt lagret.

Inga kommentarer: