2009-03-26

Friheten upprör!

I morse skrev jag ett kort inlägg om att tåg-Stalinismen äntligen fallit. På bara några timmar har jag fått en hel drös kommentarer. Samtliga är negativa och beklagar sig över att problemet inte är SJ utan bristen på spår.

Bristen på spår-argumentet är felaktigt av två skäl:
1) Det finns ledig spårkapacitet på nästan alla linjer i Sverige, några korta sträckor på stambanorna undantaget.
2) Där det finns brist på spår kan fler aktörer lösa problemet.

När SJ har monopol och kapacitetstaket nås så konstaterar de läget och börjar rulla tummarna. Vinstdrivande företag ser istället att potentiella kunder har ett otillfredsställt behov och börjar föra ett jävla oväsen. De kommer kräva fler spår, bättre signalsystem, effektivare trafikledning och allt annat som krävs för en högre kapacitet.

Det är liksom charmen med konkurrens. SJ ansvarar mot staten och politikerna där nöjer sig med banala ursäkter som att spåret är fullt. Riktiga företag med riktiga ägare och hederliga motiv som vinst och profit kommer vägra acceptera att spåret är fullt.

En annan bra grej med vinstdrivande företag är att de inte kommer tolerera förseningar, helt enkelt eftersom kunderna inte tolererar sådana och då väljer en annan transportör. De kommer tvingas till punktlighet eller alternativt goda kompensationer till försenade kunder. SJ:s "restidsgaranti" där det krävs en timmes försening för att ens få biljetten återbetald är ju ett hån mot oss resenärer.

Allt blir inte perfekt med en privatisering, men det skämt till tjänst som SJ erbjuder idag kan ju inte direkt försämras.

Andra spår:
Oppositionen är lika förutsägbar som någonsin. Det är emot befriandet av resenärerna. De ger inga andra lösningar utan vill ha det som idag. Att SJ är försenade på majoriteten av avgångarna och att resenärerna inte ersätts för det verkar inte bekymra dem. Kan det bero på att riksdagsledamöterna åkre gratis med konkurrensutsatta flyg istället för att tvingas resa som folket?


Dysterkvistarna som tror att Ragnarök är i antågande lär få sina magsår uppspräckta när de läser dagens andra goda nyhet: skyarna blir fria för flygning i hela EU. Ännu mer konkurrens! Hujedamej!

1 kommentar:

Anonym sa...

HURRAA!