2007-08-08

Kommunism dödar!

DN rapporterar att den första däggdjursarten på 50 år har utrotats. Vilka bär skulden? Världens största kommunistiska diktatur, förstås!

39 kommentarer:

Anonym sa...

Det är väl snarare så att det är kommersialismen och den ökade efterfrågan på västvärldens levnadstandard som gör att de naturliga djuren och även denna karismatistka delfin utrotas en efter en... att skylla på kommunismen är likvärdigt med att man alltid vill ha någon nickedocka!

Anonym sa...

Instämmer!
Jag behöver inte säga något mer...

Nedim sa...

vem var det som dödade aboriginerna? urfolken i nord- och sydamerika? vem utrotade ett stort antal djuratrer de senste århundradena, inklusive do-don? vem förslavade afrika? var allt det där kommunism också? var folkmordet i rwanda 1994 kommunismens fel? var lite realistisk och se förbi din politiska ideologi. du kan kritisera kommunism hur mycket du vil, men tillhör du någon annan politisk ideologi, då är din åsikt inte värd någonting. det är inte många som är anti alla politiska ideologier, eftersom alla politiska ideologier är i slutändan onda. vissa bara mer än andra.

sandra sa...

du tror inte att det har med industrialisering, globalisering och ekonomiska intressen att göra snarare än kommunism? bara en tanke.....

tomas (även jag liberal) sa...

Nej du, det är inte kommunismen i Kina som utrotat delfinen. Det är vi konsumenter i väst, som kräver produkter producerade utan några som helst krav utöver prislappen, som bär skulden. Någon måste betala, i detta fall blev det den långnosade delfinen.

Markus sa...

Kommunism dödar.. Bristen på kunskap kunde väl knappast vara större. Kina är inte kommunistiskt, tvärtom är det världens största kapitalistiska ekonomi, men att det är en diktatur det har du alldeles rätt i.

Maddin sa...

Kommunistiskt eller ej, Du tror inte att den största boven är industraliseringen av Kina?

Anonym sa...

bra talat! Kommunism=död

Anonym sa...

inte kommunism pucko,, kapitalism dödar.

Falurödfärg sa...

Kapitalismen dödade delfinerna!
Exakt samma kapitalism som dödar människor,djur & natur i alla länder.

Anonym sa...

Fortfarande finns de som spyr hatet mot ett system som trots allt bromsade under minst 70 år nedfallet av mänskligheten. I Kina finns ingen kommunism snarare en kapitalistisk goya som snabbar på överkonsumtionen, överflöd av sopor och dyrkan av pengar, den verkliga ondskans vagga, i dagens läge.

Jakob Dlouhý sa...

Kina som också nyligen gått om USA som världens främsta koldioxidbov:

http://jakobdlouhy.wordpress.com/2007/07/15/dar-ser-man/


Mvh,
Jakob Dlouhý
http://www.postmoderntimesgroup.com

Anonym sa...

Att kommunismen skulle vara den bakomliggande orsaken till delfinartens utrotning är nog ett felaktigt påstående. Jag ser mig som liberal, röstar höger och tror på marknadsekonomi och jag är medveten om kommunismen illdåd och dess totalitära natur. Dock måste jag säga att människans negativa inverkan på miljön inte kan skyllas på en ideologi, det är inte så enkelt. Människor över hela världen förstör miljön oavsett politisk ideologi, styrelseform eller kultur. Om Kina blev fritt och demokratiskt skulle inte dess miljö automatisk förbättras, lika lite som om USA blev kommunistiskt (USA är fortfarande den största miljöboven). Mijövård och en förbättring av naturen måste börja med en medvetenhet hos politiska eliter och hos allmänheten, och det kan ske överallt. Att Kina och USA är de största miljöbovarna på planeten betyder inte att kapitalism eller socialism i sig är farlig för miljön.
/Borhan

Ronny Carlson sa...

Hej.
Jag finner det intressant att du ser det som om kommunism dödar då det är marknadskrafterna som gjort Kina framgångsrik med sina låga priser. Fabrikerna som smutsar ner är rena rama kapitalist industrier. Vi måste nu snabbt inkludera vår miljö i priset på våra produkter så att vi får ett "riktigt" pris på det vi köper. ISO 14048 gör detta möjligt. Tvinga de företag som ni handlar från att börja använda detta så att ni sedan kan avgöra om den vara ni köper är mer naturvänlig än en annan. DN skulle också börja skriva om detta så att kunder kan bli medvetna om att detta är möjligt. Vad jag säger är att det går att inkludera miljövård i kapitalism. Jag kommer snart att öppna en website som arbetar på det. E-maila mig om du finner detta intressant: ronnycarlson.mac@mac.com

Mackan sa...

Ja, det där var ju logiskt och inte ett dugg ignorant sagt. =P

Krya på dig grabben.

John sa...

Damn right! Communism kills on all levels!!!

MeW sa...

Dumheter! Det är det kapitalistiska systemets rovdrift som utrotat arten...

paddy sa...

Aha, so COMMUNISM kills - not greed, over-consumption, corruption, rampant industrialisation and men with too much power. But COMMUNISM - an idea (although not a terribly good idea, I admit).

And look all the creatures driven to extinction in democratic states (and there are many) - does that mean that DEMOCRACY is the reason?

Sometimes I wish I could see the world as people like you can - black and white, good or bad, is just so nice and simple.

Thomas sa...

Inte för att jag personligen är kommunist men till deras försvar kan väl sägas att de väl bara följer västvärldens exempel. Vi har ju själva varit rätt duktiga på att decimera många arter till utrotningens brant!
Vi kan bara hoppas att vi med hjälp av information om våra egna misstag kan hjälpa dem att industrialisera på ett mer miljövänligt sätt...

Anonym sa...

Jo, som om kapitalismen vore bättre på att ta hänsyn till miljön.

http://www.yelah.net/articles/kommentar20061130

Anonym sa...

Ja, det är för jävligt.
Fast kapitalismen har förstås utrotat ännu fler arter.

Anonym sa...

Och världens största demokrati har kallblodigt mördat några hundra tusen irakier, så där i förbigående. Har du tänkt på att det kanske inte handlar så mycket om olika ideologier utan samma maktfullkomlighet,samma råa utsugning, samma rasism osv. Kina är annars bara en variant på kapitalism.

jj.n sa...

Hoppas du noterar att den fanns i tusentals under 50-talet när landet var mer traditionellt kommunistiskt och att den dog ut nu när landet är mer kapitalistiskt än någonsin förr. Tyvärr tror jag varken kapitalism/marknadsliberalism el kommunism, bryr sig om delfiner...

Anonym sa...

Kommunism...?
Miljöförstöringen i kina och resten av världen har ju knappast med kommunismen att göra.
Snarare är det globaliseringen och marknadsekonomin som inte tar hänsyn till miljön.

Daniel Sabel sa...

Väldigt ensidigt att säga att det är kommunismen som dödar. Kina är också extremt kapitalistiskt, hur motsägelsefullt det än kan låta. Pengarna styr helt och då finns det inte utrymme för att ta hänsyn.

Daniel sa...

Väldigt ensidigt att säga att det är kommunismen som dödar. Kina är också extremt kapitalistiskt, hur motsägelsefullt det än kan låta. Pengarna styr helt och då finns det inte utrymme för att ta hänsyn.

samuel sa...

Industrialiseringen = kommunism? det är nog snarare kapitalismen!

Anonym sa...

Att beskylla en politisk ideologi för att ha utrotat en djurart är helt befängt. Har inte även de kapitalistiska länderna i väst en stark negativ inverkan på miljön? Kan vi inte bara dra slutsatsen att det är mänskligheten själv som är skyldig, inte någon politisk ideologi...

/Karl

Joanna sa...

Säkert det dummaste jag läst. Liberal blogg, tydligen. Hur påverkar liberala/borgerliga regeringar miljön mindre menar du? Hur står den nuvarande regeringen med liberala inslag upp för naturmillön och den biologiska mångfalden? Enlighten us.

Anonym sa...

Ja, även om vi i Väst är medskyldiga till detta så handlar det framförallt om att i Kina så tillåter partiet ingen som helst kritik av hur industrialiseringen sköts, även om ett visst miljömedvetande på senare tid väckts och även tillåtits så handlar det ändå om att i ett land som industrialiseras under ofria former, där civila sammanslutningar och intresse-organisationer inte inte tillåts framföra kritik, i ett sånt land så händer detta.

Anonym sa...

Bry dig inte om att blogga om du inte har mer än någon rads textkommentar att tillföra.

Att kommunistiska regimer dödat vet alla. Att detta skett under den tid Kina blivit kapitalistiskt spelar mindre roll antar jag?

Smartare att skylla på dålig upplysning genom alltför kontrollerad media.

Mats Dagerlind sa...

Naturligtvis har detta väldigt lite med kommunism att göra, det handlar om människans framfart att som en gräshoppssvärm dra fram och öedlägga allt i sin väg.

Betänk att Kina befinner sig i en industriell fas som vi i väst gjorde för 100 år sedan, bara med den skillnaden att man inte behöver uppfinna allt modern teknik på nytt utan kan importera den från oss i väst, vilket gör att processen går många gånger snabbare.

Det var inte mycket bättre beställt med demokratin hos oss under industrialismen än vad det är i Kina idag.

Vare sig i liberalism eller marxism tas någon hänsyn till att jordens resurser är ändliga och att det finns någon gräns för vilka jordiska rikedomar var och en kan lägga under sig.

När det gäller Kina bär dessutom vi i väst stor skuld för vad som sker där. Det är våra företag, vår teknik och våra regimer som baserar vår billiga konsumtion på kineisk legotillverkning som driver på denna sanslösa utveckling utan ekologiska hänsyn.

Anonym sa...

Inget gott med kommunism. Men nu är det dagens råkapitalism som orsakar utrotning av arter. Det här är bara början! Inse att marknadsliberalismen inte kommer att ha svaren för framtiden.

Sverker sa...

I DN-artikeln står det att orsaken är "Industrialiseringen av Kina". Det är en avsevärd skillnad. Och Kina är inte kommunistiskt. Däremot utvecklar de sig snabbt till en odemokratisk marknadsekonomi, styrd av partiet. Och den ekonomin gör vi i väst gärna affärer med och bidrar aktivt i deras industrialisering som knappast gynnar miljön. Fy attan!

Anonym sa...

Jag undrar bara om du själv någon gång köpt något som är producerat i Kina? Då har du en liten del i detta också. Det är förbannat lätt att skylla på andra. Notera att jag på intet sätt försvarar kommunism, men jag blir så förbannad när jag ser förenklat skitsnack som detta.

Med vänliga hälsningar
Tomas

Bengt sa...

Tänker även på att Kina utrotar unika kulturer som den tibetanska. Nu kräver Kina att de enligt tradition återfödda reinkarnerande lamorna skall få tillåtelse att bli reinkarnerade lamor efter inlämnad ansökan till regimen. Utan godkännande av regimen kan man tänka sig vad som händer. Den riktiga Panchen Lama blev fängslad med familj när han bara var ett litet barn och ersatt av en av regimen tillsatt "pancen lama" som uppenbarligen ej fått ursprungsfolkets stöd. Maktfullkomlig kulturutrotning är rätt betäckning. Värre än Sverige förr mot Samerna.

Anonym sa...

Varför påstår alla att Kina ej är kommunistiskt???

Jag viste inte att kommunismen inte ville tjäna penga. Trodde de ville tjäna penga men sedan dela så att alla kan leva, eller har jag missat något?

Anonym sa...

Precis. Inte kommunism. Kommersialismen är roten till allt ont (och tätt efter kommer religion).

Frohm sa...

Haha okej. Det var ju iuf helt korkat att påstå. Kommunismen grundar sej på ett manifest skrivet av Marx, där står inget om att man ska utrota folk, djurarter. Det finns inget samband mellan kommunism och döda. Sen har vi sett exempel på folk som har tolkat det kommunistiska manifestet och genomfört det, på gott och ont. Vi har sett exempel på stalinism, leninism, maoism. Kuba.. men det har ingenting att göra med den fundamentala kommunismen. Det är typ som att säga att judar är kristna. Tänk lite innan då slänger ur dej massa skit som man bara blir förbannad över så blir det bra ska du se.. Du kan inte uttrycka ditt förakt för arbetarklassen på ett dummare sätt...