2007-08-09

Kommunismen dödar fortfarande

Det blev en mindre kommentarsstorm när jag påpekade att kommunismen dödar inte bara människor, utan även gulliga djur. Många hävdar istället att det är kapitalismen och rovdriften som dödat delfinen. På min blogg är det dock jag som har rätt och ni andra som har delvis fel.

Som en anonym kommentator påpekade:
"Ja, även om vi i Väst är medskyldiga till detta så handlar det framförallt om att i Kina så tillåter partiet ingen som helst kritik av hur industrialiseringen sköts, även om ett visst miljömedvetande på senare tid väckts och även tillåtits så handlar det ändå om att i ett land som industrialiseras under ofria former, där civila sammanslutningar och intresse-organisationer inte tillåts framföra kritik, i ett sånt land så händer detta."

Huvudet på spiken. I kommunistiska länder tillåts inte avvikande meningar, vilket innebär att missförhållanden inte uppdagas. Det skapar även en kultur där tjänstemän och politiker inte vågar föra vidare kritik uppåt i organisationen.

Se på skillnaden mellan Öst- och Västtyskland. Audi och Trabant stammar ur samma företag, men delades upp efter andra världskriget. Audi skapade effektiva bilar med låga utsläpp eftersom det var vad kunderna efterfrågade. Trabant skapade usla bilar med stora utsläpp eftersom politikernas diktat inte krävde någotdera.

Marknadsekonomier har alltid varit bättre på att skydda miljön än totalitära stater. Det är därför miljön blir renare hos oss samtidigt som diktaturer fortsätter att förorena. Ett längre resonemang kan ni finna i Johan Norbergs bok När människan skapade världen.

2 kommentarer:

Mind sa...

Mhm... med andra ord borde USA vara jätterent och duktiga på det här med miljön?

Jag tror du får släppa den politiska färgen som argument och inse att det är människans girighet överlag som orsakar detta och inte diktaturen i Kina. (som jag för övrigt inte har mycket till övers för). Du framstår helt enkelt inte som trovärdig och på gränsen till löjeväckande med dina argument i detta fall. Jag är övertygad om att du kan bättre än så bara du sväljer stoltheten och låter bli att benhårt bita dig fast vid en förhastad slutsats.

Anonym sa...

Att dra en likhet mellan Kina och hur skillnaden var mellan öst och väst tyskland känns som ett väldigt dåligt exempel, Kina kan ju knappast betraktas som en renodlad kommuniststat numera, dock fortfarande en diktatur, om du inte visste det är Kina ett land där mängder av just västerlänska företag investerar i, så som till exempel IKEA med flera, och jag tror inte dom investerar i Kina för att främja demokrati, utan snarare i jakt på billig arbetskraft och bristande miljökrav, så kontentan är nog att kapitalismen gladeligen samarbetar med diktaturer som Kina i jakten på vinst, och därav i förlängningen har bidragit till ämnets kärnpunkt dvs dödat av delfinerna.