2007-08-04

VÅSP.. eh WASP!

Igår greps hundratals kineser som demonstrerade mot regimen. Idag är det dags för nästa diktatur slå ett (par hundra) slag mot yttrande- och åsiktsfriheten. Varför ska det vara så svårt att bara lämna andra ifred?

Iran har fått moralpanik (det är inte första gången) och gripit flera hundra hårdrockare som besökt en hårdrockskonsert. Fast regimen föredrar att kalla det "en alkoholstinn satanisk fest." Exiliranier, däribland svenskar, ska ha gripits och hotas nu av böter, fängelse eller piskning. Mina erfarenheter av hårdrockare säger mig att piskning kanske inte uppfattas som det hårdaste straffet på skalan..

Det är tråkigt att se hur Iran ligger mer än 200 år bakom västvärlden när det gäller demokrati och medborgerliga friheter. Men när det gäller moralpaniken är de bara 20 år efter, men är det vi eller de som ska skämmas för att gapet är så litet:

4 kommentarer:

Herr Yllevante sa...

hahahaa
Det var nog det roligaste jag sett på länge :D

Anonym sa...

Man kan väl tycka illa om länder som Kina och iran för att de är odemokratiska. Att det s.k. fria ordet inte är fritt. Däremot så ser jag inget konstigt i att man anser att en hårdrockskoncert kan ses som en alkoholstinn "satanisk" fest och att dessa människor grips av polisen - det visar sig att man har rätt i den uppfattningen! Det är bra att man griper dem! Där har vi mycket att lära oss för att hantera icke önskvärt beteende.

trasymakos sa...

tack för en rolig film. överheten vill ha snälla undersåtar.alla kulturyttringar som andas lite individualism som t ex eget klädesval och uppvisande av mänskliga drifter som t ex hårdrocksös ses som ett hot.

Johan Lundberg sa...

"hantera icke önskvärt beteende" Varför behöver beteenden hanteras?