2005-10-23

Never fear, I is near (or science at least)

Dysterkvistarna i miljörörelsen målar gång på gång upp skräck-scenarion om världens undergång. Till exempel skulle världens koppar ta slut innan alla kineser skulle kunna få telefon. Men när de flesta börjat förlika sig med tanken på att inte någonsin kunna ringa Mr. Hu i nedre Mongoliet, så skede ett genombrott. Glasfibern blev praktiskt användbar för att överföra telefoni och data både snabbt och säkert. Vips så var problemet ur världen.

Hur gick det till? Var det så att vi i Väst sparade vår koppar? Nej, vi fortsatte att använda koppar, till dess att glasfibern blev lönsam att både sälja och köpa. Genom utveckling och tekniska framsteg ökade välståndet i världen.

Nu är nästa liknande revolution på gång. LED-tekniken kommer troligen ersätta glödlampan inom en snar framtid. I alla fall om man får tro en artikel från MSNBC. hur det går till får ni veta om ni läser artikeln. Amerika skulle kunna spara 29% av energiförbrukningen genom att använda LED-lampor. Återigen kommer utveckling och tekniska framsteg vara en bättre lösning på våra miljöproblem, snarare än att snåla med energi i Väst.

Men om alla kineser köper bil, då kommer ju koldioxid-utsläppen öka ofantligt mycket, polarisen smälter och världen går under dagen efter imorgon (eller var det två dagar tidigare?) Eller är det dags att lära oss av historien?

Inga kommentarer: