2005-10-20

Om sand och Tamiflu

Expressen skriver idag om hur den svenska staten förfogar över ett hemligt lager av influensamedicinen Tamiflu. Totalt ska en miljon doser förvaras någonstans i hemliga beredskapslager. Om en epedemi bryter ut kommer staten att fördela medicinen till de som behöver.

Tillåt mig att vara skeptisk, staten är den sämsta organisationen för nödhjälp. Hade medicinen funnits tillgänglig i vanliga butiker så hade priset nog varit högt och troligen stigit med efterfrågan. Det hade inneburit att de som verkligen ville ha medicinen hade kunnat sälja ett öga för att få tag i sin dos. Nu har staten istället val att lägga sig i. Det innebär att tillgången underkastats politikers godtycke. För att få en dos måste du först tillhöra rätt grupp, du måste godkännas, du måste hitta rätt distributionscetral, du måste legitimera dig. Och inte ens då kan du vara säker på att få en dos. Kanske har reglerna ändrats medan du stått i kö, eller så har killen med nyckeln till lagret gått på semester för att fiska röding upp i Norrland.

Milton Friedman hävdade att om man förstatligade Sahara skulle man inom ett år ha en brist på sand. Det gäller även ett förtatligande av Tamiflu.

Inga kommentarer: