2008-11-16

Nyanser

DN rapporterar att "Fyra palestinier dödade i Gaza". Stackare, kan man tycka. Att behöva dö sådär som andra människor "dör", antingen offer för en olycka eller utsatta för något omotiverat våldsdåd.

Men den som klickar vidare från rubriken finner att "En talesman för den israeliska armén uppgav att det var en grupp palestinier som stod i begrepp att avfyra raketer mot Israel som attackerades." Och den israeliska vänster-tidningen Ha'aretz citerar palestinska källor som säger samma sak. De berättar även att den israeliska staden Negev träffades av två Qassam-raketer någon timma tidigare.

En mer korrekt rubrik hade varit "Israel stoppade terroristattentat". Men en sån rubrik lär det dröja innan jag kan få läsa i Sverige.

1 kommentar:

Nils Edfast sa...

Rubriken nyanser har aldrig känts mer passande. För tolkningen av detta ord måste anses vara ett rop efter en mindre färgad och riktad rapportering i om konflikten i Israel. Men hur skulle en rubrik som "Israel stoppade terroristattentat" vara mindre nyanserat? För det första så rapporterar den ursprungliga rubiken enbart det som har hänt, fakta. Den lägger ej någon vikt vid vilket politiskt ställningstagande läsaren har. Sedan rapporteras, som du påpekar, under rubriken att palistinierna ej var civila. Allt detta på ett proffsigt och icke ställningstagande sätt. Din föreslagna rubrik har däremot ett tydligt ställningstagande mot palestinierna och förlorar därav mycket av sin mening. För det första har då skribenten avgjort att palestiniernas sak i kriget är det som går ifrån normen och deras del i konflikten/kriget är den felaktiga. För med ditt resonemang så skulle rubriken "USA terroristbombar i irak, 345 döda" inte vara en felaktig rubrik. För skillnaden mellan den och din rubrik är enbart, och endast enbart, vilken sida skribenten stödjer. Så låt oss njuta av en fri och neutral press så länge den orkar överleva och låt den fria människan fortsätta få den neutrala information den behöver för att fatta ett korrekt beslut. En bra press skall informera, inte tvingapå läsaren en redan förutfattad och FÄRGAD mening. För vist har den egna individen nog med intelligens för att tolka en tidning på sitt eget sätt utan att bli påtvingad en mening?

mvh

Nisse