2009-02-07

Inspiration och förståelse

Klockan är supersent, eller snarare tidigt på morgonen. Tidigare ikväll arrangerade distriktsstyrelsen en middag för våra stödmedlemmar. Det blev en riktigt, riktigt trevlig kväll!

Inspirationen
Timbro bjuder in till Internetfilmakademin och jag hoppas att deltagarna som vill göra underverk tittar på den här musikvideon ett par hundra gånger. Den är sanslöst snygg och har gett mig uppslag till ett dussion olika (möjliga) videos.Förståelsen
Jag läser till ingenjör, till mångas förbryllning. Hur tänker du? Hur kan du gilla matte så mycket? Etc. Den här texten förklarar hur ingenjörer tänker.

Ett bonusskämt
I morse hade jag en föreläsning i envariabelanalys. Vi gick igenom ett bevis för varför kontinuerliga funktioner på begränsade intervall beter sig på ett visst sätt. Satsen inses på tjugo sekunder, bevisningen tog närmare två timmar. När det var som trassligast med monotonitet, höger- och vänsterderivator och generaliseringar kom jag att tänka på denna historia som min fantastiska mattelärare i gymnasiet berättade.

En ingenjör och en matematiker hamnar bredvid varandra på ett flygplan. Båda ska till Las Vegas för olika konferenser. Matematikerna berättar att han ska hålla ett föredrag om ytor i tiodimensionella rum. Ingenjören är imponerad då han själv oftast begränsas till rummets tre dimensioner.

Ingenjören frågar "Jag kan inte förstå hur du lyckas föreställa dig ett tiodimensionellt rum?"
Matematikern svarar "Det är enkelt! Jag börjar med att föreställa mig ett n-dimensionellt rum och sen sätter jag n till 10!"

God natt!

1 kommentar:

Anonym sa...

Förlåt Johan, men det skämtet var nördigare än Andrés filosofifest!