2005-12-12

Barnböcker? Ha!

Imorgon, tisdag, kommer Stanley Williams att avrättas. The Governator har nekat honom hans sista nådeansökan. Liksom mig gillar svenska journalister inte dödsstraffet, men det går att rapportera objektivt i ämnet trots det.

Stanley "Tookie" Williams var en av grundarna till Los Angeles-gänget Crips. Tillsammans med (eller snarare emot) Bloods har de under trettio år expanderat till flera storstäder runt om i USA. Hundratals liv har tagits i gängbråken och stora bostadsområden har gjorts osäkra av de kriminella och inte sällan missbrukande medlemmarna.

Stanley Williams är dömd för fyra mord under sin tid i Crips. Han är inte någon trevlig människa. Sedan han dömts till döden har han engagerat sig i kampen mot gängvåldet. Bland annat författade han det "fredsavtal" som slöts mellan de båda gängen i början av 2000-talet. Han har även medförfattat några barnböcker som beskriver fasorna med gängvåld.

För att sammanfatta, en människa som under sin tid i frihet bidragit till många människors död, varav minst fyra genom egen ansträngning. Efter att dom har fallit har han medförfattat några barnböcker.

Svensk media rapporterar om att han ska avrättas och att Guvernör Schwarzenegger har makten att benåda honom. Beskrivs han som en brutal mördare och gängledare med ett mycket mörkt förflutet? Oroa er icke, genomgående beskrivs han som barnboksförfattare.

Inga kommentarer: