2005-12-12

Maciej Zaremba - en stjärna

Alla läsare av denna, er favoritblogg, har sannolikt läst Maciej Zarembas artiklar om det svenska facket och den europeiska rörligheten. Briljanta iakttagelser om svenska arbetares förändrade villkor.

Jag sökte efter artiklar där kultursidorna, som idag hyllar Pinters Milosevic-stöd, visar sin avsky för Ordfronts dito hyllningar. På något sätt kom jag in på en annan artikel av Zaremba och kom då på idén att här redogjöra för några av dennes tidigare verk.

Den mest intressanta skrift jag känner till från honom sedan tidigare är boken "De rena och de andra" från 1999. (Tyvärr inte tillgänglig på Adlibris eller Bokus, däremot på Linköpings Stadsbibliotek) Där beskriver han det svenska steriliseringsprogrammet och dess drygt 30'000 offer. Vad som skapade debatt när denna bok publicerades vara att han lade skulden för dessa övergrepp på socialdemokratin och paret Myrdal. Fack-artiklarna är inte första gången han svär i kyrkan alltså.

I våras skrev han om landstinget i Jämtland. Återigen ett hårt angrepp på den svällande byråkratin och den resulterande avhumaniseringen av patienterna.

Han granskade även Bofors-affären med Indien. Hans sätt att skriva i bilder och att låta exemplen tala gör artiklarna njutbara.

Detta är bara ett axplock av hans verk, vi kan kalla det för den obligatoriska delen av hans totala arbete. Se det som julläsning!

3 kommentarer:

AndersML sa...

Hans essäsamling "Minken i folkhemmet" finns på Timbro för 27kr (plus ett hutlöst porto).

Anonym sa...

Zaremba's article was translated into Estonian and was published in Eesti Ekspress weekly today.

Very good article and hope that M. Zaremba will continue publishing her stories. Thank you very much, Maciej. And save us from pigs like Hollender and those egoistic liars from so called trade unions.

Anonym sa...

Killen har ju även fått Gösta Bohman-stipendiet. Så ett stolpskott är han knappast.