2005-12-19

Bodström betar av betinget

Tomas Bodström är en av västvärldens absolut slappaste ministrar. Han undviker debatter, ler lite pojkaktigt i något glossigt magasin, spelar fotboll och sköter ministerjobbet med vänsterhanden. Vad högerhanden används till vill jag nog inte veta.

Nu lackar det mot jul, ledighet och nyår. Det har alltså blivit hög tid för herr ministern att visa lite dådkraft för att inte hängas ut som en slappis under valåret. Och nog har han skridit till verket.

För några månader sedan började han driva frågan om datalagring i EU. Ett barockt förslag som hotar rättssäkerheten för varje medborgare i Fredsprojektet. Som en av få pådrivande lyckades han i förra veckan få igenom sitt förslag till övervakningssamhälle.

Innan bläcket hunnit torka så är ministern igång igen, man måste arbeta snabbt om ett helt års förringande av uppdraget skall tas igen innan Kalle Anka på lördag. Dagens förslag är att tillåta fotografering i landets rättssalar. Visst ska vissa grova brott undantas, men generellt ska fotografering tillåtas. Det innebär att nazister och kommunister ska kunna fotografera varandras vittnen för att sedan hänga ut dem på internet. Det innebär att misstänkta skattebrottslingar ska kunna hängas ut i tidningar och på affischer på stan när de sitter på de åtalades bänk. Även om de frias.

Jag föredrar faktiskt när minister Bodström inte jobbar.

Inga kommentarer: