2009-05-26

Frita Dawit Isaak!

Dagens läsning
MUF:s förbundsordförande Niklas Wykman skriver på Newsmill. Det är viktig läsning!

Lite bakgrund

På MUF:s arbetsstämma 2007 debatterades en motion om att frige Annika Östberg. Jag tyckte det var absurdt att en dömd dubbelmördare skulle friges, men gillade debattens ramar. Så jag gick upp och höll ett brinnande anförande.

I korthet och ur minnet: "Annika Östberg hålls fången för en handling som inte ens är olaglig i Sverige. Som svensk medborgare bör vi göra allt vi kan för att få henne fri. Tyvärr har diplomatin inte fungerat och därför måste vi höja insatserna så att ännu en svensk medborgare kan trampa den fria svenska marken." Därefter tar jag upp en enkel skiss på hur jag förmodar att fängelset Annika sitter i kan se ut. "Svensk trupp måste frita Annika! Klockan 00:00, i skydd av mörker, tar sig en svensk elitstyrka in genom ett avloppsrör på fängelsets baksida. Med en riktad sprängladdning tar de sig därefter igenom en lämpligt placerad betongvägg och fortsätter in i fängelsekomplexet. Upp för två trappor, höger, framåt, vänster och sedan in i den cell där Annika hålls mot sin vilja. Alpha-team går i förväg och säkrar flyktvägen (huvudingången) samtidigt som Beta-team tar hand om Annika, kallad 'paketet'. Förhoppningsvis utan eldgivning tar sig de båda grupperna ut genom huvudentrén och Annika kan andas den fria luften på nytt."

"Nu återstår endast för de tappra soldaterna att ta sig förbi den fria världens enskilt största stående armé." Här pekar jag på min pappersskiss där jag utanför fängelseportarna ritat in ett dussin stridsvagnar och något tjog soldater (inte skalenligt, men ändå). "Jag litar på Försvarsmaktens män och kvinnor, det fixar de lätt! Sedan kan Annika njuta av den svenska naturen, äta jordgubbar med mjölk och tacka sin lyckliga stjärna att hon föddes i världens bästa land!"

Ironi när jag är som bäst.

Trickle up-teorin
MUF har förändrats en hel del sedan Niklas Wykman blev förbundsordförande. Idag har vi ett brett förbund, öppet för en stor mängd olika åsikter och ett genuint intresse från förbundets ledning för nya idéer.

Därför känns det kul att Niklas har tagit mitt förslag till sig och förbättrat det på flera områden. (Han kan ju ha fått idén helt själv, men jag föredrar att glorifiera mig själv när jag skriver.) Idag skriver han på Newsmill om att Sverige bör frita Dawit Isaak, som suttit inspärrad i Eritrea i snart ett decennium för att han vågat kritisera diktaturen där.

Några saker skiljer som gör att jag tycker Niklas förslag är väl värt att fundera på ett par varv till. Dawit Isaak är en oskyldig man, han är fängslad för att ha använt sig av samma friheter som du och jag tar för givet. Han har skrivit att regeringen gör fel och uttryckt en önskan om att Eritreas befolkning får samma möjlighet att tala fritt som du och jag. Annika däremot är en mördare som hjälpte sin pojkvän att döda ännu fler.

Eritrea är ett skitland. En diktatur där vare sig rättssäkerhet eller mänskliga rättigheter respekteras. De bör lära sig en läxa och Sveriges insats kan fungera som ett varnanade exempel för andra diktaturer att våra medborgare bråkar man inte med.

Alla tycker inte det är ett bra förslag. Men experten i artikeln pekar på de praktiska problemen, inte att det vore moraliskt fel. För det är det inte. Det praktiska överlåter jag till försvarsmakten. Men om de anser det genomförbart och agerar så kommer i varje fall jag att slå ihop mina händer i en applåd!

4 kommentarer:

Anonym sa...

Detta är ju ett rent och skärt bevis på vilken idiot Niklas Wykman är.
Inte nog med att han tycker svenska soldater ska ofra sina liv för att frita en pappers svensk ( det vill säga en invandrare som blivit svensk medborgare )
och varför det är idiotiskt är en helt annan fråga men grunden är iallafall att varenda invandrare kriminell eller inte kan bli svenska med borgare vilket är helt sinnessjukt, men åter till Niklas,
Han vill alltså frita en person från Eritrea som dessutom är eritreansk medborgare och har enligt Eritreansk lag begått ett allvarligt brott.
Så lägg ner allt jävla gnäll om Dawit, att tycka att han ska fritas är lika korkat som att frita Tony Olsson eller Lasermannen.
Han ska straffas för sina brott i sitt hemland, som förövrigt alla invandrare borde göra, för vilken svensk vill betala miljontals kronnor till c:a 7000 invandrare i svenska fängelser?

Johan Lundberg sa...

Den anonymes kommentar är fel på flera nivåer:
1) Dawit har inte begått något brott, att yttra sina åsikter ska inte vara straffbart. Hade han inte varit svensk hade jag givit honom mitt stöd, precis som jag stödjer Aung San Suu Kyi i Burma.
2) Dawit är svensk medborgare. Oaktat andra medborgarskap ålägger det oss svenskar en plikt att hjälpa honom när hans frihet kränks.
3) Det konstigaste i inlägget är dravlet om vem som är svensk. Niklas har skrivit ett bra resonemang om svenskhet som ett inkluderande begrepp här: http://www.jagalskarsverige.se/om-jag-alskar-sverige/

Anonym sa...

frita han nu vi har special styrkor som kan fixa det här.

Anonym sa...

Men lägg av, vi har tillräckligt med svartskallar vi behöver inte hämta hem en till. Tack för mig.