2009-05-15

Mycket pirat och lite verkstad

Piratpartiet är denna valrörelses lilla uppstickare. Kul initiativ att dra igång ett parti för att döda kulturen och stoppa läkemedelsutvecklingen.

Veckans debatt har handlat om ifall de gillar knark eller inte. Det är ju också ett ämne att börja kampanja kring. Som om de inte haft det svårt nog att få stöd för sina andra idéer.

Deras idé, att bara driva en enda fråga och låta andra bestämma deras åsikt i resten (jordbruksstöd, sjukvård, EU:s utvidgning, den inre marknaden och allt annat som liksom är det EU egentligen borde syssla med), låter allt mer galen ju mer jag tänker på den. Kanske har de provat sina nya knarklagar i förväg?

På Politikerbloggen finns en intressant debattartikel med kritik mot partiets brist på faktiska förslag. Läsvärt!

16 kommentarer:

Erik sa...

Det är intressant hur du får uttalandet "Vi följer med gruppen i fråga X" till "Vi driver aktivt fråga X".

För att Piratpartiet ska rösta för knark och horor måste de övriga partierna i gruppen först enats om att driva den linjen. Det vill säga partier som Miljöpartiet, Centern, Folkpartiet eller kanske vänstern, allt beroende på vilken grupp PP är med i.

Är det inte bättre att gnälla på dom? Dom som komer på och driver dessa hemska frågor?

Var är de arga tidningsartiklarna som skriker ut "Miljöpartiet vill ha knark och horor"?

Det är ju den logiska följden av ditt uttalande.

FÖRST måste gruppen ha en ståndpunkt, SEDAN kan Piratpartiet rösta "ja".

Så din slutsats att PP skulle driva någon slags politik för att legalisera knark och prostitution är direkt felaktig på gränsen till illvillig smutskastning.

Tobias (pp) sa...

Johan!

Du vet ju om du har följt debatten, som den pålästa liberalen du är, att det är andra som har dragit igång debatten kring PP och en eventuell legalisering av mjuka droger.

Du vet ju att de fick frågan om de även i sådana frågor skulle rösta med partigruppen.

Nu är det ju så att förslaget inte finns och det lika gärna skulle kunna vara så att gruppen vill rösta emot legalisering vilket då alltså skulle kunna ge rubriker som "Piratpartiet ställer sig negativa till knark!".

Det är en larvigt låg nivå på diskussionen.

Vad gäller vad man tycker om fokus/enfråge/trefråge-partier är en helt annan sak. Du har självfallet rätt i att tycka att det inte räcker att skicka ner parlamentariker som kommer rösta stenhårt för sin övertygelse i några frågor, som kommer rösta med gruppen i andra (politisk kohandel som det kallas, men det vet du som påläst liberal).

På toppen av det kommer PP självfallet ta del i debatter för att styra partigruppen åt rätt håll innan votering sker. Då kommer man att utgå ifrån sina grundläggande åsikter, bland annat om rätten till personlig integritet.

Nåja. Allt vi vill, oavsett om vi är moderater, folkpartister, piratpartister, miljöpartister är väl en bra debatt?

Snälla, och jag ber på mina bara knän, snälla, bidra till det. Ge dig på PP för deras (måhända) brist på konstruktiva argument för hur vi då ska lösa problem med allt ifrån upphovsrätt och övervakning.

Tycker du att de bara klagar och säger nej men kommer inte med en lösning själva? För upp det till debatt! Då lär du få svar, vissa kanske du kommer uppskatta, andra kommer du inte hålla med om alls. Men det kommer bidra till att både du och vi växer och kanske får en ny förståelse för frågorna.

Att fylla ut den kritiken med snack om att PP-sympatisörer och medlemmar som grupp knarkar eller som parti hyser drogsympatier är långt under dig som Förbundsstyrelseledamot.

Snälla. Tänk om. Ogilla PP som du ogillar Sossarna. Det är din rätt. Men vill du debattera och faktiskt få ut något av det, ur ett egoistiskt perspektiv om inte annat, så höj ribban.

Snälla?

Anonym sa...

Piratpartiet är inte ett enfrågeparti.

Läs och lär: http://www.piratpartiet.se/principer

Peter sa...

Det är tydligen intressantare med andras politik än sin egen.

Vart är den egna politiken i alla frågor då?

infol sa...

Hej Johan,

Jag tror faktiskt inte att piratpartiets idé är så ogenomtänkt som du får det att låta. I EUP diskuteras frågor inom partigrupperna, i vilka man når konsensus om hur medlemmarna i gruppen ska rösta när respektive fråga tas upp för votering i parlamentet.

Det finns avstickare i (nästan) alla grupper, som inte följer gruppens kollektiva linje, men generellt håller man en enad front utåt. (Naturligtvis uppstår undantag ibland pga nationella olikheter, där grupperna kan delas upp i två el flera läger, men generellt röstar man som sagt som grupp.)

Det piratpartiet faktiskt menar, men som kanske kan bli lite otydligt i debatten, när man säger att man följer partigruppen är således inte det kontroversiella; så gör nämligen 90+% av parlamentarikerna. Vad man egentligen säger är att man kommer att rösta MOT gruppen i övrigt i integritets-, upphovsrätts- och patentfrågor, om gruppen inte går på piraternas linje.

Att partiets eventuella representanter inte kommer intressera sig för och debattera andra frågor inom partigruppen finner jag som osannolikt. Man kommer däremot inte ta initiativ att driva andra frågor, och man är tydlig med att man i frågor som INTE berör partiets principer är beredda att följa vad gruppen kommer fram till.

Således är Piratpartiet mindre av ett wildcard än något annat parti, då man talar om vilka frågor som inte är "förhandlingsbara" redan på förhand.

Som avslutning kan jag bara tycka det är synd att du sväljer propagandasajten politikerbloggen.ses ledare och krönikor med hull och hår utan kritisk granskning. Sajten har trots allt en ganska tydlig agenda.

Matthias Andersson sa...

"Deras idé, att bara driva en enda fråga och låta andra bestämma deras åsikt i resten..."

PP driver inte EN fråga. PP har tre grundprinciper vari det blir MÅNGA frågor som grenar ut i flera områden. Jag vet inte ens om du har läst partiprinciperna, hade du gjort det så inser du att det finns betydligt mer än det du påstår.

Vad gäller att döda kulturen och stoppa läkemedelsutvecklingen så är du alldeles ute och snurrar. PP vill inget av delarna, vi vill ha en förändring.
Återigen, läs partiprinciperna så klarnar det.
http://www.piratpartiet.se/principer

Gustav Nipe sa...

Tjabba!

Du vet hur det är Johan, vill man få något gjort får man göra det själv. :)

Regeringen pre-06, och post-06 har haft lite taskig politik rörande internet och integritet.

Vår plan är att byta ut några politiker som gör ett dåligt jobb. Utan att få för mycket hybris, men det ser ut som vi kan lyckas skicka iväg en person till Bryssel.

Det viktiga är inte vem som får jobbet gjort, bara det blir gjort ^^

Anonym sa...

Pffft

Anonym sa...

Kul att du läser Ayn Rand. Skulle du kunna reflektera lite kring det här med att individen existerar för sin egen skull och att altruism är moralisk kannibalism samt koppla det till knarkdebatten?

Anonym sa...

Inte mer galen än moderaternas övervakningslagar och förtryck av det svenska folket!

knark e fan bättre än både ipred och fra!

Anonym sa...

säger intergritet något? kanske inte det gör. men det förändrar inte att M sålde intergiteten och rättsäkerheten till privata aktörer..min röst har ni inte

Leo sa...

"Kul initiativ att dra igång ett parti för att döda kulturen och stoppa läkemedelsutvecklingen."

... vilket inte alls stämmer in på Piratpartiets politik.

Läs Piratpartiets principer här:

Demokrati och medborgerliga rättigheter och friheter, balanserad upphovsrätt

HDR-fotografen sa...

"Kul initiativ att dra igång ett parti för att döda kulturen och stoppa läkemedelsutvecklingen."

Hur tänker du nu? Det visas ju ständigt moderater som bryter mot upphovsrätten.

https://www.flashback.info/showthread.php?t=874164

Sist har även du fått en plats bland kålsuparna. Gratulerar!

Anonym sa...

Bra att du samlar allt skitsnack i din blog

Widham sa...

Så när Politikerbloggens rättshaverist Niklas Svensson smutskastar partiet så tror du att det är partiets eget kampanjande.

Kom in i matchen. Piratpartiet har aldrig och kommer aldrig kampanja kring frågor som knark och prostitution. Det begriper du nog.

Så praktiskt för er vanliga politiker att ni inte behöver ta debatt med Piratpartiet i sakfrågorna utan bara kan smutskasta oss, skrika enfrågeparti och midstänkliggöra våra syften.

Men vet du Johan. Det kanske finns en anledning till politikerförakt och att ett nytt uppstickarparti så snabbt kan samla stöd. Om ni gammelpolitiker tog medborgarnas rädsla och åsikter på allvar istället för att bara ägna er åt att spela spelet och smutskastning av motståndare, då kanske vi skulle kunna återupprätta demokratin och politiken i unga människors ögon igen.

Har du lust att hjälpa till?

Anonym sa...

Till skillnad från alla högerpartierna tar de tag i en fråga som berör oss alla. Jag prioriterar i alla fall just nu min integritet mer än läkemedelsutvecklingen.

Och hur kan du som MUF:are kalla dig "Liberal"? Goddag yxskaft.