Men vad beror det på? Anledningarna är många, men dessa är några som jag kan se.
- Det saknas ett tävlingsmoment inom bokindustrin.
- Merförsäljning är okänt för de flesta författare (vem köper actionfigurer av Orhan Pamuks karaktärer?)
* Dock tjänar de som har merförsäljning snuskigt bra (Harry Potter ex.vis.)
- Författare blir inte sponsrade, även om de skulle kunna det. Ex. "Jag skriver bäst i Hiltons sviter!"
Å andra sidan har författare och idrottsmän en hel del gemensamt:
- De är ofta svåra att samarbeta med.
- De ogillar intervjuer, journalister och rampljus.
- De sysslar med saker på en nivå som vanliga dödliga inte klarar av.
Jag tror att författare, eller snart sagt vilket yrke som helst, skulle kunna bli en "kändisindustri" om det bara skapades någon form av rankningssystem för utövarna.
Blogged with the Flock Browser
1 kommentar:
Värt att nämna i sammanhanget är att en biljett, sittplats, till en allsvensk match kostar ungefär som en inbunden bok. Ståplats kostar ungefär som 1,5 pocketböcker. Utomlands, i t ex England, är biljetterna mångdubbelt dyrare.
Ändå väljer tusentals människor varje vecka att lägga det motsvarande värdet på en inbunden bok på att titta på en fotbollsmatch (av variernade kvalitet). Antagligen för att de tycker om underhållningen.
Man kan vända lite på Randelids resonemang: Fredrik Ljungberg har sannolikt roat/underhållit fler människor än Ranelid, åtminstone om man räknar in publik på olika fotbollsarenor och via tv- och radiosändningar. Dessutom har rapporteringen om Ljungberg i diverse kvällstidningar också roat miljontals läsare genom åren.
Någon tycker i alla fall att Ljungberg ska tjäna så mycket som han blir erbjuden, det är uppenbart. Ensamföretagare Ranelid får fortsätta att försöka att öka sina intäkter.
Skicka en kommentar