2008-08-29

Att våga släppa taget

5 miljarder extra till svensk forskning. Visst låter det fantastiskt? Och det är det också i ett väldigt snävt perspektiv. Tänk vilka mediciner, tekniker och metoder som kan utvecklas med fem tusen tusen tusen kronor! Tänk på alla de liv som kan räddas, förlängas och förbättras med dessa pengar.

Men det är inte hela bilden. Vi zoomar ut ett par steg.

Fem miljarder till forskning är fem miljarder som måste komma någon stans ifrån. Eftersom det är pengar från staten så är det kronor och ören som tagits från medborgarna.

Vad hade hänt om pengarna fått stanna i svenskarnas fickor? I genomsnitt över 500 kronor mer i varje svensks plånbok varje år. Vad hade de köpt för pengarna? Vilka stiftelser hade de stött? Hur hade deras livskvalitet påverkats?

Vad skulle hända om en regering någon gång vågade släppa taget om det invanda, falla fritt och se var de landade? Vad skulle hända om vi drog in alla forskningsanslag, antingen rakt av eller över ett antal år?

Skulle fler forskningsstiftelser startas? Hur skulle det påverka vilken forskning som bedrevs? När det finns fler källor att söka medel ifrån borde ju fler forskningsprojekt kunna hitta en finansiär.

Per Gudmundson skriver om satsningen på SvD:s ledarsida idag. Han påpekar att många upptäcker kommer av en slump. Slutsatsen av det påståendet borde ju vara att vi måste skapa förutsättningar för slumpen. Görs det bäst genom att ett par statliga myndigheter får fetare plånböcker, eller genom att miljoner människor får lite mer pengar över?
Blogged with the Flock Browser

Inga kommentarer: