2008-08-24

Lam anka räddar fisk

Visst låter det som en fantastisk rubrik om samarbete i djurriket. Nu är det inte riktigt det historien handlar om.

George W Bush är inne på sluttampen av sin tid i Vita Huset. Hans politiska tillstånd beskrivs som "lame duck". Trots att han är folkvald med många formella befogenheter saknar han den politiska kraften att driva igenom nya förslag. Eftersom han enligt konstitutionen inte får väljas om så behöver han heller inte ta ansvar för sian handlingar.

Amerikanska presidenter har ibland använt denna tid som ett tillfälle att genomföra illa omtyckta reformer. Bill Clinton tog tillfället i akt att under sina sista dagar underteckna avtalet för den Internationella Domstolen och att benåda ett hundratal fångar. Göran Perssons ministär valde som sista dödsryckning att höja fortkörningsböterna.

Idag skriver CNN om att George W Bush har skickat ut ett förslag på remiss om att freda tre avskilt belögna öar från kommersiellt fiske och mineralutvinning. Om förslaget går igenom innebär det en av de mest omfattande marina miljövårdsreformerna  ("marine conservationW, tack Tyda.se) någonsin. Det är inte hans första reform på området och det visar att man som amerikansk konservativ kan ha ett miljöengagemang.
Blogged with the Flock Browser

Inga kommentarer: