2008-08-29

Jag ska måla hela världen

Ibland kan mitt engagemang i MUF kännas rätt trist. Det är budgetar, dagordningar, uppföljningar och en känsla av att jag kanske inte gör så mycket skillnad.

Men när jag känner så surfar jag in hos SSU. Då vet jag att jag inte har det värst. De är tråkigare än  att äta sågspån istället för frukostflingor. Tråkigare än att se Fråga Doktorn på slow motion. Tråkigare än att titta på färg som torkar.

Eller vänta! Fel av mig! SSU är precis lika tråkigt som att se på torkande färg. Dagens pressmeddelande från SSU: "SSU krokar arm med Målareförbundet". Äntligen blir eländet mätbart. Men inte det minsta roligare.

(Förlåt för grammatiken, det känns fel men jag kan inte komma på vad som är rätt.)
Blogged with the Flock Browser

Att våga släppa taget

5 miljarder extra till svensk forskning. Visst låter det fantastiskt? Och det är det också i ett väldigt snävt perspektiv. Tänk vilka mediciner, tekniker och metoder som kan utvecklas med fem tusen tusen tusen kronor! Tänk på alla de liv som kan räddas, förlängas och förbättras med dessa pengar.

Men det är inte hela bilden. Vi zoomar ut ett par steg.

Fem miljarder till forskning är fem miljarder som måste komma någon stans ifrån. Eftersom det är pengar från staten så är det kronor och ören som tagits från medborgarna.

Vad hade hänt om pengarna fått stanna i svenskarnas fickor? I genomsnitt över 500 kronor mer i varje svensks plånbok varje år. Vad hade de köpt för pengarna? Vilka stiftelser hade de stött? Hur hade deras livskvalitet påverkats?

Vad skulle hända om en regering någon gång vågade släppa taget om det invanda, falla fritt och se var de landade? Vad skulle hända om vi drog in alla forskningsanslag, antingen rakt av eller över ett antal år?

Skulle fler forskningsstiftelser startas? Hur skulle det påverka vilken forskning som bedrevs? När det finns fler källor att söka medel ifrån borde ju fler forskningsprojekt kunna hitta en finansiär.

Per Gudmundson skriver om satsningen på SvD:s ledarsida idag. Han påpekar att många upptäcker kommer av en slump. Slutsatsen av det påståendet borde ju vara att vi måste skapa förutsättningar för slumpen. Görs det bäst genom att ett par statliga myndigheter får fetare plånböcker, eller genom att miljoner människor får lite mer pengar över?
Blogged with the Flock Browser

2008-08-28

Second place is first winner!

Allians för Sverige anklagas ständigt av oppositionen för misslyckas med att regera landet. Nu har de väl fått ytterliggare vatten på sin kvar.

På inte ens två år har Sverige tappat två av våra (enda?) topplaceringar i internationella rankningar. Förra året tappade vi förstaplatsen i tävlingen "Världens högsta skatter". Skattetrycket är redan under 50% och enligt Fredrik Reinfeldt ska det sjunka under 45% innan han fyller 45.

Idag kom nästa bakslag för vår nationella självbild. "Förbuds-Sverige" är inte längre flitigast i Norden på att införa nya regleringar.

Vem är det då som tagit över ledartröjan i socialiseringsmästerskapen? Våra pilsner-pimplande grannar i söder! De stackars danskarna. Som man röstar får man skatta och  snart är det väl det enda som inte är förbjudet.
Blogged with the Flock Browser

Osjungna hjältar: de som skriver affärsplaner

Det senaste året har jag blivit erbjuden ett par olika uppdrag från personer och organisationer. Det rör sig om att skriva, tala eller koda i liten omfattning. Nu har jag bestämt mig för att samla dessa små verksamheter i en firma och även satsa på en av alla de idéer jag har fått.

Därför har jag den senaste veckan börjat knarka affärsplaner. Efter att ha försökt registrera firman på Bolagsverkets hemsida och sedan tittat runt hos NyföretagarCentrum så har jag insett att det där med firma är mer än fakturor, cash och avdrag. Men att skriva en affärsplan är lättare sagt än gjort.

Problem:
- Min verksamhet spretar rejält
- Inflödet av uppdrag är inte särskilt stabilt
- Mallar för affärsplaner förutsätter en huvudverksamhet, inte fyra
- Jag försöker hitta ett webbolags affärsplan, där hemsidan inte är en bisak
- Det där med skatter skrämmer mig, hur kan det vara så svårt?

Så därför går jag till mina läsare för råd. Har ni några tips på hur jag löser mina problem? Har ni några andra råd för mig som blivande nyföretagare? Lämna en kommentar eller maila mig på lundbergj på Gmail.com.

Fridens!
Blogged with the Flock Browser

2008-08-27

Öppna gränserna - människor dör

Via BBC läser jag att 71 immigranter befaras ha drunknat utanför Maltas kust. De var på väg från Nordafrika till Europa i en ranglig båt rakt över Medelhavet. 71 människor som ville in, kanske till Sverige, för att skapa sig ett bättre liv. Deras liv slutar en mörk natt på ett stormigt hav. Det är en tragedi som EU bär ansvaret för.

Det mest tragiska är att det inte är en enskild händelse. Människor dör varje dag vid Europas gränser. På väg från armod med hopp om en ljusare framtid. Från arbetslöshet med drömmen om ett arbete, en inkomst och en försörjning, ofta för fler än bara de själva. Remittanserna, pengar som skickas hem av gästarbetare i västvärlden, är mer pengar och kommer till bättre nytta än världens samlade bistånd.

Vad vill regeringen? Öppna Sverige på nytt för arbetskraftsinvandring. Arbetssökarvisum i vissa branscher, enligt devisen "låt den rätte komma in". De vill göra det enklare för företag att rekrytera från andra länder.

Vad vill jag göra? Öppna gränsera! Låt inte bara "den rätte" komma in, låt varenda människa som tror att Sverige är platsen där deras drömmar kan slå in komma hit. Låt dem söka varje jobb de tror de klarar av och låt dem skapa sig ett liv i sida vid sida med oss andra. Och låt oss svenskar lämna landet om vi vill. När varor och tjänster slutar passera gränser börjar soldater göra det istället. En värld utan gränser är vad jag vill ha.

Vad vill oppositionen? De vill stänga landet. De vill säga stopp vid gränsen och skicka Go home-ombudsmän från Byggnads på varenda människa som trotsar  dem.  Nu ska jag sova, jag mår illa!
Blogged with the Flock Browser

Skrota Arbetsförmedlingen idag!

Under sommaren har jag följt bloggen Mina moderata karameller. Det har varit en svår relation då den, som många andra liberala bloggar till stora delar missat att världen rullat vidare trots FRA-lagen. (Ja, jag syftar på HAX.)

Idag kom så äntligen ett inlägg som påminde mig om varför jag lade in bloggen i min RSS-lista till att börja med.

Hon skriver om en bekants erfarenheter med Arbetsförmedlingen, framförallt deras otrevliga attityd och hotfulla brev.

Det är inte första gången jag läser om Arbetsförmedlingens trista attityd, bristande service och oförmåga att förmedla arbeten. Regeringen jobbar på att konkurrensutsätta arbetsförmedlandet. Det är dags att lägga på ett par kol!
Blogged with the Flock Browser

2008-08-26

Nu blir idéer verklighet!

Mitt huvud håller på att sprängas. Jag har så många idéer som virvlar runt i min hjärna. Små frön som kan bli framgångsrika företag. Alla kanske inte blir större än Google, men de flesta kan flyga om jag bara släpper dem ur buren.

Nu är det dags att släppa sargen!

Jag har bestämt mig för tre idéer som ska förverkligas. Två är nära besläktade, den tredje är ett sorts meta-projekt av de övriga.

På torsdag har jag bokat tid hos Nyföretagarcentrum. Det blir startskottet, till jul kommer Sverige vara lite trevligare att leva i. Då har Yell Kommunikation etablerat sig!


Blogged with the Flock Browser

Sossarna ökar klyftorna

Socialdemokraterna är Sveriges största hycklare. De säger sig vilja hjälpa de fattiga, men istället skapar de ett segregerat samhälle där klassresor blir omöjliga.

DN rapporterar att inkomstskillnaderna mellan Stockholms kommuner ökade under 2000-talet. Mellan 2000 och 2006, när S regerade i många kommuner, i Stockholms landsting och på riksplanet, så ökade klyftorna.

Valförlusten har inte fått partiet att tänka om. De vill fortfarande höja skatten på låginkomsttagare, öka bidragen till rika och göra det omöjligt för människor med låga inkomster att ta sig upp i samhället. De har byggt ett kallt och hårt land, de har delat upp landet i fattiga och rika och de har riktat udden mot de svaga.

Och de har inte ens stake att erkänna det. Oförskämt är bara förnamnet!
Blogged with the Flock Browser

2008-08-25

Uppföljning: Jag testar Volvo XC60

I våras testade jag Volvo XC60. Det har varit rätt tyst om bilen under sommaren, men nu börjar det dra igång igen.

Teknikens Värld har ett par filmer av bilen och Bilfeber påpekar att modellen är en viktig del i Volvos framtid.

Min rekommendation står fast. Köp bilen, den är grym!
Blogged with the Flock Browser

Livslångt lärande - del 2

Idag har jag haft tvättid och bland annat tvättat lakan. Mina lakan är enorma och jag har alltid svårt att få dem släta. Så idag har jag beslutat mig för att börja mangla. Men hur gör man det?

Svaret på den frågan är samma som svaret på allt annat:
Flashback vet!
Blogged with the Flock Browser

Förra veckans inlägg

Här kommer alla inlägg från vecka 34 i en smidig lista. De handlar om djur, bomber och mitt liv. Klart värt en extra läsning!

Måndag
Fortsätt flytten

Tisdag
Friskolor rockar
Gaza - Hamas misslyckande

Onsdag
Mobila sajter vet vem du är
iPhone - revolutionen

Torsdag
Betyg -> U då resterade tentatid -> 0

Fredag
Bombhögern jublar!
Fackmedlemskapet normaliseras

Söndag
Djur som är bättre än du
Lam anka räddar fisk


Blogged with the Flock Browser

2008-08-24

Lam anka räddar fisk

Visst låter det som en fantastisk rubrik om samarbete i djurriket. Nu är det inte riktigt det historien handlar om.

George W Bush är inne på sluttampen av sin tid i Vita Huset. Hans politiska tillstånd beskrivs som "lame duck". Trots att han är folkvald med många formella befogenheter saknar han den politiska kraften att driva igenom nya förslag. Eftersom han enligt konstitutionen inte får väljas om så behöver han heller inte ta ansvar för sian handlingar.

Amerikanska presidenter har ibland använt denna tid som ett tillfälle att genomföra illa omtyckta reformer. Bill Clinton tog tillfället i akt att under sina sista dagar underteckna avtalet för den Internationella Domstolen och att benåda ett hundratal fångar. Göran Perssons ministär valde som sista dödsryckning att höja fortkörningsböterna.

Idag skriver CNN om att George W Bush har skickat ut ett förslag på remiss om att freda tre avskilt belögna öar från kommersiellt fiske och mineralutvinning. Om förslaget går igenom innebär det en av de mest omfattande marina miljövårdsreformerna  ("marine conservationW, tack Tyda.se) någonsin. Det är inte hans första reform på området och det visar att man som amerikansk konservativ kan ha ett miljöengagemang.
Blogged with the Flock Browser

Djur som är bättre än du!

Här är en liten video av ett antal djur som är bättre än du. Visst, de kan inte välja rätt bestick vid en femrättersmiddag, hantera en kontrapropositionsvotering eller desarmera landminor. Men ärligt talat, kan du?


2008-08-22

Facketmedlemskapet normaliseras

Även i år har facket tappat medlemmar. Det vi ser är att medlemskapet i fackföreningarna normaliseras till en mer genomsnittlig internationell nivå. I UNDP:s årsbok 2002 rapporteras att bara 15 länder har en organisationsgrad över 50% och då räknar man in bl.a. Vitryssland och Kina, där medlemskap i facket inte är ett val.

Jag tror det finns flera skäl att människor väljer att lämna facket:
- Anställda i Sverige känner sig trygga i sina anställningar.
- LO har genom att ta ställning för socialdemokraterna och inte för sina medlemmar skadat förtroendet för hela fackföreningsrörelsen.
- Medlemmar vill inte betala för sexleksaker.
- Rapporter om ombudsmän som tjänar långt mer än medlemmarna på golvet upprör.
- Facket ger inte valuta för pengarna. (CF ökar, eftersom de jobbar för medlemmarna och inte för politiker)
- När avgiften inte längre subventioneras tycker många att det inte är värt det.
- Högkonjunkturen har fått anställda att spara in på a-kasseavgiften och man hoppar av facket samtidigt.
- Wanja Lundby-Wedin tjänar mer än många ministrer, det sticker i ögonen på många.

Jag avslutar med en video om varför olika personer vill vara med i facket:



Blogged with the Flock Browser

Bombhögern jublar!

Bofors nya artellerigranat Excalibur har av amerikanska militären utsetts till en av årets 10 främsta uppfinningar. Den har en längre räckvidd och högre precision än sina konkurenter. Det innebär att fler liv kan sparas på båda sidor i en konflikt och framförallt minskas antalet civila offer.

Som en självutnämnd del av bombhögern är det en dag att fira. Krig kan vara nödvändiga, men de ska skada befolkningen så lite som möjligt. Heja Bofors!

Min gissning är att Bofors utveckling av Excalibur har sparat fler liv i Irak än vad Georgiens nya miljöledningssystem har gjort.
Blogged with the Flock Browser

2008-08-21

Betyg -> U då resterande tentatid -> 0

För fem veckor sedan lämnade gick jag på semester från mitt jobb på Moderaternas riksdagskansli. Efter några dagar på Litauiska solkusten (de har bara en kust, men den var solig) så bosatte jag mig på mina föräldrars lantställe tillsammans med boken Analys i en variabel.

De fyra veckorna har passerat utan att någon ny kunskap fastnat. Dagliga migränattacker har sin del i det, min förmåga att fokusera på allt annat i omgivningen har sin del. Tack vare Carins hjälp de senaste dagarna har saker och ting börjat få ett sammanhang. Min rädsla för ln och e är som försvunnen och till och med rotuttryck har visat sin charm.

Idag var det tenta. Fem timmar, typtal som jag kände igen, två flaskor Loka och ett par nötbarer. Allt var perfekt. Utom mina kunskaper. Den som kan derivera "(x^2+x+1)/(x-1)" får en fin gåva av mig. (Gåvan består av min tacksamhet och mitt allra fastaste handslag, så arbeta inte ihjäl er...)

Att skriva tenta är en mental urladdning och jag hade glömt bort hur slut man blir. Direkt därefter åkte jag hem till Linköping och deltog i moderaternas förbundsstyrelsemöte. Ett intressant möte, men jag hade svårt att hålla igång mina tankar.

Nu kollar jag dagens blogg-skörd, käkar en överbliven nötbar och ser fram emot hösten. 14hp envariabelanalys, för tredje gången. Joy!
Blogged with the Flock Browser

2008-08-20

Mobila sajter vet vem du är!

Via HAX hittar jag en intressant text på IDG.se. Där berättar en utvecklare på en community-sajt hur Telia och andra operatörer säljer information om vem som surfar på en sida till leverantören. Det är riktigt skrämmande då en av grunderna med internet är att man kan vara anonym.

Författarens teoretiska exempel är att en pedofil får ungdomar att gå in på en sajt (Tänk rubriken: Titta här, en söt kattunge!) och därigenom får telefonnumret till killen eller tjejen och då kan ta reda på vart de bor.

Jag hade ingen aning om att mobiloperatörerna erbjöd sådana tjänster. Tekniskt är det enkelt, etiskt är det förkastligt!
Blogged with the Flock Browser

iPhone - revolutionen

Engadget är en av världens största teknikbloggar. De skriver idag att de inte velat optimera sin site för en särskild mobilplattform. De skriver inte "one size should fit all", men det är vad de menar. Eller att Muhammed får komma till berget, internetgiganten ruckar inte en milimeter.

Idag lanserade de ändå en version av sidan för iPhone.

Varför? De tittade på statistiken och 95.8% av alla som besökte Engadget från en mobil körde iPhone. Det är helt sjukt mycket! Tänk på konkurrensen: Sony Ericsson, Nokia, LG, Palm, Samsung, Motorola och en massa andra. Dessa företag har tillverkat mobiler i flera decennier, de har kunnat utveckla med större budgetar och med mer erfarenhet. Men ändå ser de sig slagna på fingrarna.

iPhone är bara den näst mest sålda smartphonen i USA, där Blackberry dominerar. Och de har bara sålts i ett knappt år. De flesta som har en smartphone har den via jobbet och en majoritet av dessa har inte bytt från sin traditionella leverantör. Ändå står iPhone för, jag upprepar, 95.8% av Engadgets mobilvisningar!

Hur ser det ut i Sverige där iPhone har sålts i någon månad? När följer SvD, Aftonbladet och de andra efter? Och när börjar andra leverantörer följa efter, med egna webbläsare som kan visa iPhone-sidor?

Engadget ingår i TimeWarner-nätverket Weblogs Inc, som är världens mest lästa. Troligen kommer de andra sidorna följa efter inom kort. Nu måste jag jobba på så att jag kan köpa en iPhone!

Jag är så sjukt kär i iPhonens gränssnitt och hur lätt den gör användandet av mobilt internet. Miraklens tid är sannerligen inte förbi!
Blogged with the Flock Browser

2008-08-19

Friskolor rockar!

Aftonbladet har låtit sin ledarsida få breda ut sig i andra delar av tidningen. De driver tesen att friskolor är något ondskefullt som bör utrotas för att lyckoriket skall kunna uppnås.

Min kusin går i friskola. Hon verkar inte tycka samma sak!
Blogged with the Flock Browser

Gaza - Hamas misslyckande

Vi får se hur lång den här texten blir, jag har ett par olika inblickar som jag vill få ihop på något stiligt sätt.

Först och främst är min rubrik felaktig. Situationen i Gaza är ett misslyckande för den palestinska befolkningen, för Israel och för hela den civiliserade världen. Men den är inte ett misslyckande för Hamas. Tvärtom har de uppnått precis vad de är ute efter. Hamas är en organisation som lever för att utrota Israel. Genom att hålla palestinierna Gaza i armod kan de styra området med järnhand och använda det som bas för attacker mot den israeliska befolkningen.

Det som först fick igång mig idag var BBC:s artikel om embargot mot Gaza. Trots vapenvilan med Hamas så är det svårt att få in reservdelar till Gazaremsans trasiga avloppssystem. När jag besökte Israel tidigare i somras berättade vår guide om ett tidigare projekt för att förbättra avloppen där. Israel betalade för avloppsrör och installation av dessa. Någon vecka senare kom delar rören tillbaks till Israel via air-mail. Hamas använde helt enkelt rören som bas till sina Qassam-raketer som de nästan dagligen skjuter in över Israel och främst staden Sderot. Bilden nedanför tog jag på bakgården till polisstationen i Sderot. Det är vårens skörd av Qassam-raketer som har träffat skolor, hem och andra platser runt om i staden.


Nästa bild av situationen i Gaza beskrivs här. När Israel evakuerade bosättningarna i Gaza sommaren 2005 så lämnade de kvar ett antal växthus. De köptes av israeliska filantroper och överlämnades som en vänskapsgest mot det palestinska folket. En tid senare tvingas IDF (den israeliska militären) göra en räd mot växthusen som då är plundrade på allt av värde. Kvar finns bara hål i marken som är öppningen till tunnlar, grävda av palestinska terrorister för att kunna ta sig in i Israel och sprida död.

Till sist en video med bilder från attackerna mot Sderot och hur de drabbar barnen. Att åka genom staden och se skolor utan fönster och med förstärkta tak för att skydda mot raketer var verkligen hjärtskärande. Likaså att se skyddsrummen av betong som byggts bredvid lekplatserna. Att målmedvetet attackera civilbefolkningen i ett land är vidrigt. Som det står på ett av plakaten i filmen "We gave upp Gaza, when will you give up terror?"



Blogged with the Flock Browser

2008-08-18

Fortsätt flytten

Politikerbloggen rapporterar att innertaket i EU-parlamentet i Strasbourg föll ned. De moderata europaparlamentarikerna hade kunnat skadas om de inte, tack och lov, har semester under augusti.

Enligt Dick Erixon är det ett bra argument för att stoppa flytten mellan Bryssel och Strasbourg. Flyttkarusellen kostar ju ändå två miljarder kronor per år. Men Dick har helt fel, det här är ett argument för en fortsatt flytt.

Alla parlament borde ha en extra sammanträdeslokal. Vi vet att alla statliga projekt har minst en oförutsedd negativ effekt. Därför är det bra med en backup. Det är ungefär som att militärer har en pistol som reserv om geväret går sönder, eller som den lilla skeden vid glaset i finare kuvertdukningar ifall gaffeln skulle gå sönder när man skär den sega biffen.
Blogged with the Flock Browser

2008-08-17

Livslångt lärande - del 1

Idag inleder jag en ny serie inlägg på temat "Livslångt lärande". I den kommer jag att dela med mig av erfarenheter som jag fått genom praktisk handling. Jag gör - så att ni slipper!

Idag: Regn.

Den som cyklar i regn utan regnkläder får blöta byxor.
Har man ljusa kostymbyxor så ändrar de färg.
Det vet nu jag, du kära läsare och alla besökare på ICA Berga.
Blogged with the Flock Browser

Eftermiddagens låt

Min förmiddag har varit soft. Jag och Ingrid drog ut på morgonen till max. Vi åt frukost på ModMed vid ån. Bröd, ost, juice, kaffe, bacon och ägg. Till detta bjöds trevlig utsikt och dagens DN. Härligt med en stor frukost utan att ha ansträngt sig! Efter en snabb sväng på Ikano sitter jag nu hemma med min tentor.

Igår arrangerade jag och Carin Summer Camp. Det blev i annorlunda tappning denna gång. Liten men naggande god, var våra ledord. Alla verkade ha sjukt trevligt och efter att ha planerat verksamheten inför hösten så åt vi tacos och hade det riktigt najs.

Senare snackade jag och Anton i telefon och det är här eftermiddagens låt kommer in i bilden. Jag tipsade honom om Sonny J - Handsfree (if you hold my hand). Grymt skön video, härlig musik och en dialekt som griper tag i mig.



Anton bjöd tillbaks genom att påminna mig om Horst.



Det blev en skön kväll som avslutades med The Bourne Ultimatum. Härlig film som förklarar varför det är särskilt viktigt att hemlig verksamhet regleras ordentligt.

Senaste nytt i bloggrollen

Jag kör sedan några månader tillbaks webbläsaren Flock. Sjukt skön browser med inbyggda funktioner för att blogga, hålla kolla på Facebook, YouTube och andra tjänster, samt en fin-fin RSS-läsare för att följa andra bloggar.

I min RSS-lista finns olika kategorier med moderatbloggar, övriga politikbloggar, företagsbloggar och livsstilsbloggar (tjejer som snackar mode och liv, typ). Det är i den sista kategorin som mitt senaste tillägg hamnade.

Caroline Blomqvist pluggar till journalist, gillar kläder, och kommenterar samtiden i flera inlägg varje dag. Hon är även flitig med kameran, vilket många andra bloggare borde ta efter. En underhållande blogg helt enkelt.

Följ den, ditt liv kommer att kännas rikare!
Blogged with the Flock Browser

2008-08-14

Tolv förslag för Tolvmannabacken

Tolvmannabacken i Kisa har haft ett par dystra år och hotas nu av nedläggning. Det är trist. Jag har många trevliga minnen från backen.

Stiftelsen som driver backen behöver en halv miljon kronor och kommunen tvekar att betala. Det är bra. Kommuner ska vara återhållsamma med skattepengar, även till verksamhet jag själv gillar. Men pengarna måste fixas och här är mina tolv förslag för Tolvmannabacken.

Tolv förslag för Tolvmannabacken
1) Skidbuss - två gånger i varje riktning Mjölby - Linköping - Kisa.
2) Billigare liftkort - Ryanair lyckas med lågpris.
3) Bygg stormarknad på föreningens mark - deras hyra kan ge sköna intäkter + fler besökare
4) Kräftskiva på toppen - topptur, kräftor och nubbe.
5) Snowboardtävlingar - lockar nya grupper, ger sponsorintäkter.
6) Bilutställning - För 50 000 får Karlbergs ställa ut bilar i backen, schysst reklam.
7) Abonnera backen - BT, Ericsson, SAAB köper en förmiddag/kväll för sina anställda.
8) Gratis säsongskort till den som använder det mest - ökar försäljningen.
9) Samarbete m. Yxbacken. Gemensam personal, administration eller delad vagnspark.
10) Nyårsfyrverkeri från backens topp.
11) "Åkdag med Anja Persson" - Anja åker i backen, ger tips till besökarna och skriver autografer.
12) Uppvärmd parkering - kostar extra men hemresan blir varm.


Blogged with the Flock Browser

Myggpizza?

För många år sedan tjuvläste jag kulturtidskriften En Ding-ding värld i tidingsstället hos min lokala ICA-handlare. I ett bildreportage som fortfarande äcklar mig något enormt berättade de om en man som jagade myggor med hov och sedan använde dem som pizzatopping.

Kina avrättar regimkritiker, har enorma arbetsläger, förtrycker sin befolkning, inskränker pressfriheten och är aggressiva mot tibetaner och taiwaneser. IOK belönar dem med OS.

Ara Abrahamian är topp tunnor rasande över ett felaktigt domslut och att han inte får lämna in en formell protest mot detta. Som alternativ protest släpper han sin bronsmedalj och går av mattan vid prisutdelningen. IOK belönar honom genom att hota ta tillbaks bronset (som borde varit ett guld).

Vissa regler, som de mänskliga fri- och rättigheterna, är okej att bryta emot. Andra, som den att man måste hålla i sina medaljer under hela prisceremonin, ska man straffas för. Svälja mygg och sila kameler.

Jag vet inte vad som hände med myggkillen, men han kan mycket väl jobba på IOK.
Blogged with the Flock Browser

2008-08-12

Energikrisen är löst!

IKEA investerar 50 miljoner euro för att hitta och kommersialisera intressant miljöteknik. Då är det bara för oss vanliga dödliga att luta oss tillbaks och rulla tummarna till dess solpaneler finns i lådan bredvid servetterna innan kassan på IKEA.

Såhär ska det funka. De som har pengar och vill ha ännu mer betalar de som saknar pengar men har idéer för att skapa produkter som vi utan vare sig pengar eller idéer kan köpa billigt och rädda världen/förbättra våra liv med. (Skitrika early adopters är också bra. De som köpte digitalkameror, bilar och tv-apparater när de var dyra och dåliga, vilket skapade en marknad för produkterna som i sin tur sänkte priset och höjde kvaliteten.)
Blogged with the Flock Browser

2008-08-11

I am rich!



Den här Dilbert-strippen kom jag att tänka på när jag såg filmen nedan. iPhone är en fantastik produkt som riktar sig till en speciell sorts människor. Mycket speciella...



Blogged with the Flock Browser

2008-08-10

Detta har hänt...

Jag har inte bloggat på några dagar. Massor har hänt och här kommer en intressant sammanfattning.

- I måndags skickades min mobil på service från Tre-butiken i Linköping. I torsdags var den tillbaks i butiken. Verkstaden Anovo i Kristinehamn hade jag mycket problem med under mina år på Phonehouse. Somrarna var värst. De har uppenbarligen ryckt upp sig!
- I tisdags lämnade jag in min MacBook Air på DS Store i Norrköping. I fredags var den klar. Hela serviceindustrin verkar ha ryckt upp sig! Lycka!
- I torsdags gick jag upp strax innan sju för att plugga. Hann bara sätta mig vid böckerna med en kopp te innan en lätt hostning framkallade min huvudvärk. Fick en tid hos vårdcentralen i Valla samma eftermiddag. Läkaren gjorde en rätt lång undersökning, tog några snabba blodprover och konsulterade en neurolog. Sen blev jag ordinerad smärtstillande hela helgen och ett recept på migräntabletter om jag ändå skulle få ont. Har bara haft två korta smärtkänningar och sluppit hämta ut receptet (150 kr för två(!) tabletter). Dubbel-lycka!
- Har tentapluggat hela veckan och har gjort stora framsteg. Tyvärr är det lång väg, men få dagar, kvar till tentan...
- Igår firade jag Erik och Lars som fyllde år. En trevlig blandning av vin, öl, trevliga kompisar, böcker och pulsmätare. Fast partytältet i trädgården blev inte så välanvänt i kylan och regnet.
- Nu sitter jag på Moderat-expeditionen och pluggar. Lugnt ställe, inga distraktioner och på bra avstånd till Espresso House!
- Sist, men verkligen inte minst, har jag börjat springa på riktigt. Varannan dag har jag sprungit (2.5-5km/gång) och de andra dagarna har jag gått minst en mil. Härligt och hurtigt. Höstmilen hägrar!

2008-08-05

Heja Mexico!

Dödsstraffet är sjukt av många anledningar. Att USA fortfarande avrättar sina medborgare är en skam för ett annars hedervärt land. Idag kommer en mexikansk medborgare att avrättas i Texas. Det är påfrestande att skriva så och veta att jag inte kan göra någonting för att stoppa det. Vanmakt är ordet. (Hybris är ett annat...)

Däremot kan Mexico göra något och de väljer att agera. Det lilla landet, vars ekonomi till stor del är beroende av USA, har trots det stämt sina grannar i norr till Internationella Domstolen (ICC?). Det är inte varje dag jag hittar nåt att berömma Mexico för.

Men idag tar jag av mig min imaginära hatt för dem!
Blogged with the Flock Browser

En blandning av sött och salt

Nu ska jag åka till Norrköping. Glömde en väska med min plånbok och mobil på Carins land i söndags, Nicco glömde ta med den till Norrköping igår, men hann som tur var ringa innan jag åkte iväg. Så nu bjuder Carin på lunch och väska. Sen ska jag lämna in min dator på service. Fläkten är trasig och min Core Duo blir solo efter några minuters belastning.

Två veckor utan dator är en fasa. Som tur är köpte min pappa en Mac Mini i förra veckan, så det blir bara två dagar datorfritt. Föräldrar - en rätt bra grej.

Ni som väntar på fler FRA-inlägg får nog vänta ett par dagar till. Debatten har gått i stå och det finns inte mycket att tillägga. På ena sidan finns vi som påpekar att avlyssning av svenskar är olaglig och på andra sidan de som utgår från att myndigheten kommer bryta mot lagen och massavlyssna svenska folket. I strid med lagar och myndighetens mål och syfte.
Blogged with the Flock Browser

2008-08-03

Sjukt att inte få vård!

Corren rapporterar om en man som blivit sjuk och sökt vård först på akuten och sen på en vårdcentral. På båda dessa har han nekats att komma in.

Anledningen:
Att han är frisk? Nej.
Att han misstänks ha en sjukdom som vårdenheten inte kan hantera (typ Ebola)? Nope.
Att han skrikit, slagits och hotat personalen? Icke.

Vilket är hans brott som gör att han inte fick åtnjuta denna grundläggande svenska rättighet? Mannen är asylsökande sen två år (sjukt lång tid bara det) och saknar de sista fyra siffrorna i personnumret.

Att sjukvården är sjuk är bara förnamnet!
Blogged with the Flock Browser

2008-08-02

Fucking huvudvärk!

Följande är ett ventilinlägg. Trycket är stort och här skriver jag av mig. Intressant för mig, för min levnadstecknare och kanske någon mer.

Jag har levt ett liv i okunskap om och bristande förståelse för det lidande som människor med huvudvärk lever med. För tre månder sedan fick jag ont i huvudet för första gången och det var ingen trevlig upplevelse. De senaste fyra veckorna har jag haft ont vid ena tinningen nästan dagligen. Det har sänkt min livskvalitet rejälv. Typ livet suger som en industridammsugare!

Under mitt besök i Litauen försvann huvudvärken helt och hållet och den senaste veckan har jag bara kännt av smärtan i samband med att jag badat.

Idag skulle jag åkt upp till Pride. Jag har inte varit där tidigare och såg verkligen fram emot att få hänga med lite skönt folk, blåsa i visselpipa och känna mig stolt över att jag är så tolerant. Typ.

Istället vaknade jag med känslan av att någon huggit en stillett i tinningen på mig medan jag sov. Tankarna på glödje och sång kändes plötsligt mindre lockande. Vad som lockade var däremot Panodil Zapp och sömn. Jag föll för frestelsen och sov någon timma till.

Det känns apsugigt (hmm... idag skriver jag som en fjortis) att missa årets fest. Jag har följt bloggar från dagen och MUF-tröjorna ser ju sjukt snygga ut. Trist att jag inte lyckades norpa åt mig en i förväg!

Nåväl. När huvudvärken släppt under tidig eftermiddag så begav jag mig till gymmet. En kraftig huvudvärk, utan andra symptom, som uppstår spontant är illa. Men hade den varit kopplad till träning hade det varit förödande. Efter 35 minuter på löpbandet kan jag konstatera att den inte har med puls eller ansträngning att göra. Känns skönt.

Ikväll blir det chill med Ingrid. Jag föreslog att vi skulle se Titanic på DVD. Då kan hon inte säga att jag inte är delaktig i planeringen av våra liv, för jag har faktiskt kommit med ett förslag. =)ss
Blogged with the Flock Browser

2008-08-01

Jag gillar FRA-lagen!

Så, då var det sagt.

Jag har pratat med många FRA-motståndare. Det är en splittrad skara som ogillar staten, FRA, signalspaning, integritetsintrång, regeringen, polisen, militären eller olika kombinationer av dessa. Trots det har ingen lyckats ge mig argument som är tillräckligt starka för att jag ska ta ställning emot FRA.

Argument jag hört (i urval, fler tillkommer varefter jag minns dem)
"Det blir en massavlyssning av svenska folket!"
Nonsens! Ett antal lagar de senaste åren förbjuder såväl FRA som andra myndigheter att avlyssna svenskar. I Försvarsunderrättelselagen (2002:130) står i första paragrafen att "Försvarsunderrättelseverksamhet får endast avse utländska förhållanden."

"Avlyssningen sker utan misstanke om brott!"
Folkpartister gillar att tänka outside the box. Något som ibland lockar andra politiker också.. Verkligheten är en sorts låda, eller hur? Problemet här är att rätt mycket som andra länder kan göra är lagligt men olämlipgt. Ett exempel: Om Ryssland beordrar sitt flygvapen att omplacera sig från norra Sibirien till S:t Petersburg så har inga svenska lagar brutits. Men om FRA får reda på det i tid så kan Sverige slippa en invasion.

"Sverige borde inte ha signalspaning!"
Långt ifrån alla FRA-lags-motståndare är även FRA-motståndare. Men runt hälften av de jag pratat med ifrågasätter om vi alls ska ha signalspaning i Sverige. Mitt första påpekande är att signalspaning var en viktig anledning till att Sverige klarade sig genom Kalla kriget. Vi spanade mot Sovjet, sålde informationen till USA/UK och fick vid behov skydd av NATO.

"Avskaffa FRA-lagen och ersätt den med..."
De som gillar FRA-lagen tycker det är bra med signalspaning och anser att de integritetsskyddande medlen är tillräckliga. Men vad tycker motståndarna? "Avskaffa lagen!" Men sen då? Ska vi tillbaks till den (i stora delar) oreglerade situation som fanns innan? Hur ska lagen förändras? Vad ska läggas till eller tas bort? Här har det varit riktigt tunt med förslag. I valet mellan en bra lag som ska förbättras under hösten samt utvärderas till 2011 och  typ ingenting eller vadsomhelst så väljer jag lagen.

Veckan har ägnats åt tenta-plugg. Imorgon sticker jag till Pride och på söndag är det åter till böckerna. Får jag många kommentarer så bloggar jag nog från tåget. Annars är jag åter på söndag.
Blogged with the Flock Browser