2008-09-22

Polisen gjorde rätt i Malmö

Ny vecka. Är det också en ny Johan? Kanske det. Idag har jag intagit motsatta positioner mot mina vanliga  åsiktsfränder.

Vänsterpacket besökte Malmö i helgen och var på krigsstigen mot kapitalet, marknadsekonomin, fan, hans moster och verkligheten. Som de brukar vara. Polisen valde dock att vara passiva, att inte ge dem något lillfinger och fick såldes behålla hela armen.

Polisens taktik har fått kritik av mina blogvänner. Jag är ingen expert på polistaktik, men det är inte de andra tyckarna heller. Får de tycka så får jag tycka.

Den nya, passiva taktiken mot demonstranter verkar fungera väl. En misshandel, ett krossat skyltfönster och lite klotter är en piss i Mississippi om man jämför med vanliga vänsterdemonstrationer. (Hittar inget bättre ord än demonstration, även om fältslag kanske är mer precist.) Att alla brott beivras är en bra princip, men en kravall är en komplex ekvation. Polisen höll sig passiva mot demonstranterna och som en överloppshandling krossar någon  fönstret på ett SEB-kontor. Nu lät polisen personen vara för stunden och plockade in honom senare på natten istället. Vad hade hänt om polisen försökt få tag på honom direkt? Hur många demonstranter hade de behövt slå ned, hur många poliser hade skadats och hur många andra skyltfönster hade förstörts i någon sorts missriktad "sympati" med det våldsamma kräket?

Misshandeln är en svårare fråga och där borde polisen nog agerat hårdare. Men att från en ljus och folktom universitetssal, där jag nu sitter, sätta mig till doms över den operativa ledningens beslut i en mer pressad situation känns fel.

Att polisen skulle ta av hjälmen mitt i ett stenregn verkar ju urbota korkat och är nog ett misstag i ordergivningen. Men är dent enskilda beslutet grund nog för att diskvalificera hela taktiken?

Den passiva taktiken polisen valt verkar funka bra. Till skillnad mot i Göteborg var det bara den klick som kommit dit för att störa som störde. De lugna demonstranterna fick ingen anledning att egga upp varandra och bilda en spontan pöbel, vilket höll ned den samlade skadegörelsen. Som liberal verkar det konstigt att polisen skulle kunna fungera som en provokatör när det är vänstern som gör fel. Men om man har att gör med folk som istället för en hjärna har huvet fyllt av biodynamisk alfalfagodds-gröt så kan man ibland få tänka lite konstiga tankar själv.

Att vara för passiva poliser är nytt för mig. Hör av dig om du tycker jag har fel, den här jungfruliga marken behöver exploateras av en rejäl diskussion.
Blogged with the Flock Browser

4 kommentarer:

Erica Buneck sa...

Visst polisen gjorde kanske delvis rätt i att vara passiva men att låta någon slå sönder skyltfönster och misshandla folk är inte ok.

Det kommer kosta massor för Malmö stad att reparera skadorna som detta jippo ordnat så fint!

Lite mer kunde nog polisen gjort för att minska skadorna...

Urban sa...

Blir nog lite fel om polisen tvärtemot sitt uppdrag inte ingriper när de ser pågående brott.
Signalen det skickar ut är att det är ok att kasta flaskor, stenar på polisen samt vandalisera i största allmänhet. Nu åkte en del småföretagare dit och lär få lägga ut ett antal tusenlappar på självrisken på försäkringen.

Att visa undfallenhet mot kriminella element är direkt kontraproduktivt. Å andra sidan är jag inte överraskad när man ser hur brottsutvecklingen för övrigt utvecklas.
Får intrycket av att du trots dina ord om vänsterligisterna står på vandalernas sida trots allt.

Du har ungefär samma resonemang som vissa bloggare inom extremvänstern. Med andra ord en bra demonstration, skadorna är inget emot vad kapitalismen orsakar.

Inte undra på att förtroende för rättsstaten är i botten. När t.o.m moderater som du tar åt sig ligisters synsätt.

Eller ligger det i linje med de nya moderaterna?

Anonym sa...

men herregud, urban! ska du snacka om kontraproduktivt? jämför resultaten som kommit ur denna metod med vad "din" smarta metod resulterat i. en metod som leder till färre brott är väl bättre än en som leder till fler?

nog för att jag förstår att du är grymt peppad på att vänsterfolk ska straffas på alla tänkbara sätt och jag fattar också att du är killen som tycker att det "daltas" för mycket i sverige idag, men även du borde väl kunna ge ett framgångsrikt koncept lite cred. orka vara benhård idealist, när de metoder som följer ur nolltoleranstänkandet bara visat sig SKAPA problem i samband med demonstrationer.

jag säger inte att vad vi sett är perfektion, men detta var en av de första tillämpningarna av metoden. tänk då vad vi kan få se när "hålen" täppts till! och återigen: jämför med alla andra hittills använda metoder.

Jonas sa...

Oavsett vad man tycker om det polistaktiska så är en sak säker: insatsen sköt - lyckligtvis - alla tankar på en eventuell civilkuragelag i sank. Om inte polisen, som har våldsmonopol, av taktiska skäl väljer att inte ingripa; hur ska man då kunna kräva att vanlig medborgare ska ingripa? Civilkuragelagen är och har alltid varit fel.

Och det känns verligen inte bra med polisens passivitet i Malmö. Det sänder ut felaktiga signaler.