2008-09-21

Så skapar du din liveblogg

Jag har under helgen livebloggat från MUF:s utrikespolitiska konferens. Inläggen kan du läsa här och här. Vid tidigare konferenser och resor har jag skapat ett nytt blogginlägg för varje live-inlägg. Problemet med det systemet är att man plötsligt får massor av inlägg som är svåra att följa för de som inte följer bloggen direkt.

Ett alternativ har varit att uppdatera samma inlägg flera gånger. Så jobbar bland annat Engadget när de bevakar Apples Keynotes. Läs exemplet här. Problemet där är att allt kommer i omvänd ordning, att det sista inlägget kommer först. Lite trist när överraskningar presenteras och nackdelen är att man måste ladda om sidan hela tiden.

Jag har velat hitta en tjänst som är gratis, enkelt att använda och som uppdateras atuomatiskt.

Lösningen jag använt i helgen heter Cover it live. Man använder sin egen blogg, där man lägger in ett flash-fönster, som ett YouTube-klipp ungefär. I det kan man sedan skriva in text, lägga in bilder och ta emot kommentarer från läsarna. Allt i ett supersmidigt användargränssnitt.

För att skapa din egen liveblogg registrerar du ett konto på www.coveritlive.com. Väl inne på kontosidorna klickar du på "Create a new live blog". Då får du en kodsnutt som du kopierar in i ditt blogginlägg, precis som en Youtube-film. Därefter klickar du på "Start your live blog" längst ned på sidan. Ett nytt fönster dyker upp och du är igång!

Producentfönstret är superlätt att använda. I mitten ser du bloggen som den ser ut för alla andra, under den finns ett textfält där du skriver dina inlägg. I vänsterspalten finns flera menyer för bland annat media, inställningar och olika verktyg. Media är enkelt att ladda upp till olika mappar. Tvåstegs-metoden där man först laddar upp bilder i en mapp och sedan dubbelklickar för att publicerar dem i bloggen gör att du kan förbereda ett par bilder som publiceras samtidigt.

Under Tools-menyn finns ett enkelt statistikverktyg, valet att pausa bloggen under ett antal minuter med nedräkning och det är även där du avslutar live-sessionen. Efter avslutad session går bloggen in i replay-läge, där alla läsare kan följa livebloggen i kronologisk ordning närhelst de önskar.

Senare i höst hoppas jag kunna prova systemet ännu mer. Bland annat skulle jag vilja prova att vara flera producenter, en som skriver texten och en som sköter bilder. Skriv en kommentar om ni har frågor eller tips på andra bra system jag borde prova.
Blogged with the Flock Browser

Inga kommentarer: